Στην υλοποίηση του Αστικού Παρατηρητηρίου προχωρά, πρώτος στην Αττική, ο Δήμος Μελισσίων, όπως ανακοίνωσε, ο δήμαρχος Μανώλης Γραφάκος, σε ανοιχτή συζήτηση με τους δημότες, στις 22 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Το Αστικό Παρατηρητήριο, όπως το όρισε ο κ. Γραφάκος, είναι η αξιολόγηση του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου, με τη μέτρηση και παρακολούθηση συγκεκριμένων δεικτών. Το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Μελισσίων, σύμφωνα με τον δήμαρχο, στοπεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Την αποτελεσματικότητα λοιπόν της δημοτικής αρχής στην υλοποίηση του συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου μετρά, όπως είπε ο κ. Γραφάκος, το Αστικό Παρατηρητήριο. Παράλληλα, όπως επισήμανε, πρόκειται για έναν μηχανισμό που ενισχύει την αξιοπιστία του Δήμου και του δίνει σαφές προβάδισμα, έναντι άλλων, στη διεκδίκηση των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων για την πραγματοποίηση μεγάλων έργων.
Ο ίδιος προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα «ανέβει» στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα του Αστικού Παρατηρητηρίου, για να μπορούν οι πολίτες να συμμετάσχουν καταρχήν στη διαβούλευση για την επιλογή των δεικτών και εν συνεχεία να παρακολουθούν την εξέλιξή τους.
Η δημοτική αρχή έχει καταλήξει ήδη σε 66 δείκτες, είναι ανοιχτή όμως, όπως είπε ο κ. Γραφάκος στις προτάσεις των δημοτών για προσθήκη και άλλων.
Την εκτίμηση ότι η ύπαρξη του Αστικού Παρατηρητηρίου θα είναι το μοναδικό εργαλείο με το οποίο θα αξιολογούνται οι δήμοι σε λίγα χρόνια, εξέφρασε ο πρώην δήμαρχος Πεύκης Παύλος Καμάρας, προσκεκλημένος του δημάρχου Μελισσίων στην εκδήλωση. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΤΕΔΚΝΑ, με σημαντική δράση στο Σύνδεσμο των 21 ΟΤΑ, ο κ. Καμάρας υποστήριξε ότι η εφαρμογή του Αστικού Παρατηρητήριου, που πιλοτικά εισήχθη στην Ελλάδα από τον Σύνδεσμο, είναι θεσμός στην υπόλοιπη Ευρώπη και εξήρε ως ιδιαίτερη σημαντική τη δυνατότητα που δίνει για την αξιολόγηση και βελτίωση του έργου της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
Το Αστικό Παρατηρητήριο στον Δήμο Μελισσίων «στήθηκε» με την τεχνογνωσία που παρέσχε ο Σύνδεσμος 21 ΟΤΑ, αλλά και με τη συνδρομή εξωτερικού συνεργάτη.
Όπως υπογράμμισε ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Σακελλίων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Α», σε πρώτη φάση η υλοποίησή του γίνεται με την υποστήριξη εξωτερικής συνεργασίας, για να δημιουργηθούν τα πρότυπα και τα μοντέλα, έως ότου να μεταδοθεί σταδιακά η αντίληψη μέτρησης και παρακολούθησης των δεικτών από τους υπαλλήλους του Δήμου.
Όσον αφορά στην ακρίβεια των στοιχείων που παρουσιάζονται στο Παρατηρητήριο, ο κ. Σακελλίων υποστήριξε: «Κάποιοι δείκτες είναι απλοί και μπορεί η αντίστοιχη δημοτική υπηρεσία να παρέχει άμεσα τα στοιχεία. Στους υψηλότερης δυσκολίας δείκτες, π.χ. σωματιδιακή ρύπανση, ακτινοβολία, προσφεύγουμε στην τεχνογνωσία του Συνδέσμου 21 ΟΤΑ και σε ειδικούς εξωτερικούς συνεργάτες που διαθέτουν τα αντίστοιχα εργαλεία για τις αναγκαίες μετρήσεις.