Σε αδιέξοδο βρίσκονται πλέον οι εργαζόμενοι στην κοινωνική Αλληλεγγύη (ΚΕΚΑ) του Δήμου Μελισσίων που είνα απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες. Μόνη λύση πλέον προβάλλει η νομοθετική ρύθμιση του θέματος.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη
Στασιμότητα καταγράφεται στο δυσεπίλυτο θέμα των απλήρωτων εργαζόμενων στην Κοινωνική Επιχείρηση Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΚΕΚΑ) του Δήμου Μελισσίων, καθώς τα εντάλματα πληρωμής τους παραμένουν «παγωμένα» στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ κανένας από τους υποψηφίους δημάρχους δεν δεσμεύεται για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Όπως όλα δείχνουν, το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων τους δεν πρόκειται να επιλυθεί, αν δεν υπάρξει νομοθετική τροποποίηση του άρθρου 259 του ΚΔΚ, έτσι ώστε να εκλείψει το κώλυμα που απορρέει από την παγιωθείσα πλέον νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία η χρηματοδότηση των κοινωφελών επιχειρήσεων από τους Δήμους δεν μπορεί να καλύπτει λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης, ούτε να αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων της.
Στην προώθηση της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης αποσκοπεί η πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί εσχάτως από τους δημάρχους Μελισσίων, Αμαρουσίου και άλλους δημάρχους της Αττικής, η οποία όμως δεν έχει αποδώσει ακόμα καρπούς.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε καθοριστεί ραντεβού των δημάρχων με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο, προκειμένου να πειστεί να περάσει η σχετική τροπολογία.
Εξίσου θολό πάντως είναι το τοπίο και σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Στις συναντήσεις που επιδίωξαν και είχαν οι εργαζόμενοι με τους υποψήφιους δήμαρχους για τον ενοποιημένο Δήμο Πεντέλης, δεν έλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το εργασιακό τους μέλλον.
Οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου υποσχέθηκαν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ξεκαθάρισαν όμως ότι θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας στην μετά «Καλλικράτη» εποχή.
Ο Δήμος Μελισσίων, πάντως, στο πλαίσιο επίσημης ενημέρωσης των εργαζομένων από την εντεταλμένη αντιδήμαρχο Νατάσσα Κοσμοπούλου και την πρόεδρο του ΚΕΚΑ Ευσταθία Κατοίκου σύστησε στους εργαζομένους «να προβούν σε επίσχεση εργασίας και αγωγή προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δεδουλευμένα».
Διακήρυξε επίσης «ότι η δημοτική αρχή αφενός είναι στο πλευρό τους και τους συμπαρίσταται -επειδή το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να εγκρίνει την πληρωμή τους- και αφετέρου θα σταθεί αρωγός τους, εάν δεν υπάρξει άμεση και σύμφωνη απάντηση Ντόλιου για νομοθετική ρύθμιση, οπότε η δικαστική απαίτηση των δικαιωμάτων τους θα είναι πλέον μονόδρομος».
Η προσφυγή στα ένδικα μέσα ήδη εξετάζεται σοβαρά, όπως πληροφορούμαστε, από τη Συνέλευση Εργαζομένων στην ΚΕΚΑ.
Το βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι οι περίπου 40 εργαζόμενοι στην ΚΕΚΑ έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση, καθώς παραμένουν απλήρωτοι επί επτά μήνες και δίνουν οι περισσότεροι καθημερινό αγώνα επιβίωσης, με το φόβο μάλιστα από τις αρχές της νέας χρονιάς να μην έχουν δουλειά.
Σημειώνουμε πάντως ότι όλο αυτό το διάστημα που δεν πληρώνονται συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ΚΕΚΑ και τις δομές της που εξυπηρετούν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες στο Πολυϊατρείο, στο Βρεφονηπαικό σταθμό «Μελισσάκι», στο Κέντρο Δημιουργικής Απσχόλησης «Μελίσσι», αλλά και μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».