Την αντίθεσή του στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και το αίτημά του για διαβούλευση εκφράζει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Απριλίου, στον απόηχο της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) από την κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσουν οι Δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ψήφισμα
Μετά από κάποιες μικρές φραστικές παρεμβάσεις και υποδείξεις που ελήφθησαν υπόψη από τον δήμαρχο Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη και την πρόεδρο του Σώματος Ευαγγελία Μπουσίου, ειδικά από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Γραφάκο, το τελικό κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
«Η αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την υποχρέωση των Δήμων να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας, απαξιώνει την Αυτοδιοίκηση και αποτελεί συνταγματικό και οικονομικό πλήγμα κατά αυτής.
Πρόκειται για μια πράξη που αντίκειται στο άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος που προβλέπει και διασφαλίζει «τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» των Δήμων.
Κύρια όμως η Πράξη αυτή υποδηλώνει επικίνδυνη οικονομική κατάσταση σε κεντρικό επίπεδο της πατρίδας μας, που μας προκαλεί αποσταθεροποίηση και ανασφάλεια.
Η Αυτοδιοίκηση οφείλει και αυτή την στιγμή να σταθεί όρθια και να μην κρυφτεί πίσω από τον εαυτό της. Να στηρίξει το κράτος και σε διαβούλευση με αυτό να αναδείξει τον ρόλο της και να απαιτήσει από την κεντρική εξουσία την θέση της στη διοικητική δομή του κράτους σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο:
Διαφωνεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων.
Ζητά την άμεση προσφυγή σε διαβούλευση Κράτους – Αυτοδιοίκησης που θα αναδείξει το πρόβλημα, θα σχεδιάσει τον τρόπο αντιμετώπισής του σύμφωνα με την οικονομική ταυτότητα κάθε Δήμου και θα οριοθετήσει διαδικασίες συνεργασίας αντιμετώπισής του, θέτοντας στην Κεντρική Εξουσία την σταθερή της βούληση να βοηθήσει το Κράτος την δύσκολη περίοδο που διανύει, υπό την προϋπόθεση στήριξης του ρόλου και της θέσης που της ανήκει βάσει του άρθρου 102 του Συντάγματος».
Δήμαρχος: «Να τα δώσουμε, αλλά όχι δίχως διάλογο και δεσμεύσεις»
Στην εισήγησή του προς το Σώμα, ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης εντόπισε το πρόβλημα στην «απαξιωτική συμπεριφορά της κεντρικής εξουσίας προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίχως καμία προειδοποίηση, καμία ουσιαστική διαβούλευση που θα αναδείκνυε τον ουσιαστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης και όχι την απαξίωσή της», για να προσθέσει: «Κανείς δεν αγαπά πιο πολύ την πατρίδα από εμάς. Ναι, να δώσουμε τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά πώς να το κάνουμε εφόσον δεν μας δίνονται συγκεκριμένες εξηγήσεις για τον τρόπο διαχείρισής τους, τα χρονοδιαγράμματα, το θέμα των επιτοκίων κ.λπ.; Όποιος πιστεύει ότι πρέπει να δώσουμε τα αποθεματικά μας έτσι απλά, πλέει σε… πελάγη ευτυχίας».
Και ο κ. Στεργίου κατέληξε λέγοντας ότι «με το ψήφισμά μας πρέπει να καταδείξουμε την αντισυνταγματικότητα της απόφασης της κυβέρνησης και η απαξίωση των Δήμων από την έλλειψη διαβούλευσης μεταξύ κράτους – αυτοδιοίκησης, αφού η μεταξύ τους σχέση εμπιστοσύνης κλυδωνίζεται καθημερινά».
Γραφάκος: «Μονομερής ενέργεια, πλήττει την ανεξαρτησία μας»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Γραφάκου, ο οποίος χαρακτήρισε την ΠΝΠ ως «μονομερή ενέργεια, δίχως διάλογο και δεσμεύσεις που δεν συντείνει προς μια ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνταγματικά μη νόμιμη και νομικά μη ισχυρή, ειδικά με τον ασαφή τρόπο που διατυπώνεται σε θέματα όπως π.χ. τα χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα στους Δήμους».
Συνεχίζοντας, ο κ. Γραφάκος χαρακτήρισε την ΠΝΠ ως «πρόχειρη και ασαφή, ζητώντας τα χρήματα των Δήμων δίχως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δίχως να γνωρίζουμε την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές» και αναρωτήθηκε: «Τι θα γίνει μετά το 15ήμερο; Μήπως τα χρήματα, αν κάτι πάει στραβά, θα πάνε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο; Συμφωνώ με τον κ. Στεργίου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα στο πρόβλημα και ότι πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια να βγει από το αδιέξοδο η χώρα, ωστόσο χρειάζονται καθαρές θέσεις από την κυβέρνηση μέσα από διάλογο με τους Δήμους για να υπάρξει προγραμματισμός και ξεκάθαροι όροι, ώστε η στήριξή μας να είναι ουσιαστική ως εθνική προσπάθεια με στόχο την τελική συμφωνία με τους δανειστές».