«Πρέπει άμεσα να καλυφθούν με μόνιμες προσλήψεις οι θέσεις των ακτινοφυσικών στα νοσοκομεία», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων Αμαλία Φλέμιγκ και προσθέτει ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα είναι απαραίτητος όρος λειτουργίας ενός νοσοκομείου που διαθέτει ακόμα και το απλούστερο κλασσικό ακτινολογικό μηχάνημα είτε υπάρχει ακτινοθεραπευτικό τμήμα είτε όχι. Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου έχει ως εξής:
Μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε την Παρασκευή που μας πέρασε σε διαδοχικές ανακοινώσεις τόσο της ένωσης φυσικών ιατρικής (Ακτινοφυσικών) όσο και του ΙΣΑ. Αφορμή των ανακοινώσεων αυτών που δημοσιεύτηκαν και σχολιάστηκαν από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, sites κλπ. αποτέλεσε η πρόσληψη μόνο 6 Ακτινοφυσικών (ακόμα δε τους είδαμε) από τους 50 που θεωρεί η ΕΦΙΕ ότι χρειάζονται άμεσα για να καλύψουν μέρος των 80 κενών οργανικών θέσεων.
Στην προσπάθεια μάλιστα να γίνουν εντυπωσιακότερες οι δηλώσεις, και να καταδείξουν την «αγανάκτηση» απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα το γεγονός πως κάποιοι από τους ακτινοφυσικούς που θα προσληφθούν, προορίζονται για Νοσοκομεία που δεν διαθέτουν τμήματα Ακτινοθεραπείας και επομένως δεν χρειάζονται! Ως παράδειγμα, ανέφεραν το πολύπαθο νοσοκομείο μας το Αμαλία Φλέμιγκ! (και το Σισμανόγλειο).
Ο πολύς κόσμος που δεν γνωρίζει – δεν είναι υποχρεωμένος άλλωστε – και ενημερώνεται από τα κάθε είδους ΜΜΕ, γενικού και ειδικού χαρακτήρα, εύκολα πείθεται από επιχειρήματα φαινομενικά ισχυρά και εντυπωσιακά όπως τα παραπάνω.
Όμως δεν είναι έτσι, δεν είναι αυτή η αλήθεια!
Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα απ’ όλα: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και εμείς του Φλέμιγκ ανάμεσά τους, είμαστε ενάντια στις πολιτικές, τόσο των προηγούμενων που πεισματικά ήθελαν να κλείσουν το Νοσοκομείο, όσο και των παρόντων που επιμένουν μέσω της κατάρρευσης, της επιδείνωσης και της ασφυξίας να μας οδηγήσουν στο λουκέτο. Όσο για την ανάγκη της πρόσληψης ακτινοφυσικών, επίσης ξεκάθαρη η θέση μας ως Σωματείου εργαζομένων, για την οποία αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε: Άμεσα πρέπει να καλυφθούν με μόνιμες προσλήψεις οι θέσεις των ακτινοφυσικών στα νοσοκομεία και να συμβάλλουν στην παροχή πλήρους και δωρεάν περίθαλψης σε όποιον έχει ανάγκη.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα: Ποια είναι η πραγματικότητα που ορισμένοι ίσως δεν ξέρουν, ενώ αυτοί που οφείλουν να ξέρουν (κάνουν πως) ξεχνούν;
Όπως είναι γνωστό, δεν μπορεί να υπάρξει νοσοκομείο στον…πλανήτη που δεν θα μπορεί να βγάλει σε άρρωστο μια απλή ακτινογραφία. Όπου υπάρχει ακόμα και το απλούστερο κλασσικό ακτινολογικό μηχάνημα υπάρχει ακτινοβολία και απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και παρακολούθηση από ειδικό ακτινοφυσικό. Είτε υπάρχει ακτινοθεραπευτικό τμήμα είτε όχι! (Ας μη γίνει εδώ σύγχυση με το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα που υπάρχει σε κάθε Νοσοκομείο).
Βεβαίως εκτός από τα ακτινολογικά και πολλά άλλα μηχανήματα, (πχ καρδ/κα) απαιτούν την παρουσία ακτινοφυσικού.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς ακτινοπροστασίας απαιτείται κάλυψη του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος, κατηγορίας Χ3 από ακτινοφυσικό ιατρικής ως υπευθύνου ακτινοπροστασίας.
Επίσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπονται:
Ανάκληση άδειας λειτουργίας και πιστοποιητικού καταλληλότητας, αλλά και ποινικές κυρώσεις στους εκ προθέσεως ή αμελείας εκθέτοντες πρόσωπα (αμέσως ή εμμέσως) σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Η ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) οφείλει να διακόψει την λειτουργία του τμήματος, εφόσον δεν υπάρξει κάλυψη από ακτινοφυσικό.
Ο ακτινοφυσικός ελέγχει και μετρά τα ακτινολογικά μηχανήματα του τμήματος, σε τακτικό έλεγχο, αλλά μετά την κάθε επισκευή των βλαβών που παρουσίασαν. Τα ακτινολογικά μηχανήματα δεν μπορούν να παραληφθούν και να τεθούν σε λειτουργία, χωρίς να γίνει ο απαιτούμενος ποιοτικός έλεγχος (ΦΕΚ 216,τ.Β’,6.3.2001 σελ.4366-4367).
Επίσης, πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία των ασθενών και των εργαζομένων, σύμφωνα με το ΝΔ περί προστασίας εξ ιοντιζουσών ακτινοβολιών και τον κανονισμό ακτινοπροστασίας. Ο ακτινοφυσικός στέλνει κάθε τρίμηνο τους ελέγχους ανά μηχάνημα στην ΕΕΑΕ, ελέγχει την δοσιμέτρηση του προσωπικού, ετήσια ενημερωτικά στοιχεία, καταστάσεις προσωπικού και εξετάσεις ανά ακτινολογικό μηχάνημα.
Ιδιαιτέρως για την ανάγκη της συγκεκριμένης ειδικότητας στο Φλέμιγκ, τα μηχανήματα που υπάρχουν, αλλά και για τους αγώνες που έχουμε δώσει, στην πράξη και όχι στα λόγια, κατά σύμπτωση, μπορούμε να επικαλεστούμε και την μαρτυρία της ίδιας της προέδρου την ΕΦΙΕ, της κας Τσαπάκη, που σήμερα αναρωτιέται τι δουλειά έχει ακτινοφυσικός στο Φλέμιγκ! Ήταν παρούσα, ως επιτροπή παραλαβής μηχανήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας που ήθελε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και Διοίκηση να πάρει από το Νοσοκομείο μας και να το τοποθετήσει (χαρίσει, λέμε εμείς) «αλλού».
(Έπρεπε βλέπετε με κάθε θυσία να φύγει από το Φλέμιγκ, το οποίο ήθελαν να κλείσει οπωσδήποτε). Θα θυμάται λοιπόν η κ. πρόεδρος την τρομοκρατία που επιχειρήθηκε από τη Διοίκηση, τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας που πηγαινοερχόντουσαν, τις απειλές για επέμβαση των ΜΑΤ και συλλήψεις, που δε θα είχαν αποφευχθεί, χωρίς την υποστήριξη του κόσμου.
Θυμόμαστε και εμείς τον εκνευρισμό της τότε για τη στάση μας να υπερασπιστούμε την περιουσία του Νοσοκομείου. Κάτι που τελικά το πετύχαμε.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα λοιπόν αν και έχει τοποθετηθεί και υπάρχουν οι ειδικοί ιατροί που θα το λειτουργήσουν, δεν δουλεύει ως σήμερα γιατί δεν υπάρχει ακτινοφυσικός στο Νοσοκομείο μας.
Αγωνιζόμαστε από τότε να βρεθεί ένας ακτινοφυσικός να μετρήσει την ακτινοβολία και να λειτουργήσει η οστική πυκνότητα!
Το συμπέρασμα λοιπόν που ξεχνούν όσοι καταγγέλλουν την πρόσληψη ακτινοφυσικού στο Α. Φλέμιγκ και αλλού είναι πως χωρίς την πρόσληψή του δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει και το απλούστερο ακτινολογικό (και όχι μόνο) μηχάνημα. Πως χωρίς έλεγχο τα μηχανήματα μπορεί να καταστούν επικίνδυνα για ασθενείς και εργαζόμενους, πως χωρίς τακτικές μετρήσεις, ρυθμίσεις κλπ δεν μπορεί να λάβει την υποχρεωτική από το νόμο άδεια λειτουργίας και υποχρεωτικά πρέπει να κλείσει το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα.
Εν τέλει, πως δεν μπορεί να λειτουργήσει και να εφημερεύσει κανένα Νοσοκομείο χωρίς να λειτουργούν ακτινολογικά μηχανήματα και ακτινοδιαγνωστικό τμήμα.
Θα κλείσει δηλαδή το Αμαλία Φλέμιγκ αν δεν έρθει ακτινοφυσικός και ότι δεν κατάφεραν, χάρη στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού της περιοχής όσοι ήθελαν και θέλουν το Νοσοκομείο καταργημένο, θα το καταφέρουν… δια της πλαγίας οδού!
Αυτά, τα απλά και θεμελιώδη, δεν μπορούμε να φανταστούμε πως δεν τα γνωρίζει ο ΙΣΑ και πολύ περισσότερο η αρμοδιότερη ΕΦΙΕ.
Αρα λοιπόν:
2. Οχι, δεν είναι αλήθεια πως σε κάποια Νοσοκομεία οι ακτινοφυσικοί δεν χρειάζονται ή χρειάζονται λιγότερο από κάποια άλλα. (Πόσο μάλλον σε εκείνα που δεν έχουν ούτε έναν). Η παρουσία τους είναι ουσιαστική προϋπόθεση ασφαλούς λειτουργίας και ο αριθμός τους καθορίζεται από το πόσες «λυχνίες» είναι εγκατεστημένες σε κάθε Νοσοκομείο.
3. Ναι, πιστεύουμε πως όσα ΜΜΕ, με καλή πρόθεση, παρασύρθηκαν και όχι μόνο αναπαρήγαγαν, αλλά σχολίασαν ανακριβείς πληροφορίες όπως οι παραπάνω, οφείλουν να δημοσιοποιήσουν και τις δικές μας παρατηρήσεις, αποκαθιστώντας την αλήθεια.