Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2025, ο Βλάσσης Σιώμος, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης απεηύθυνε το δικό του μήνυμα αναφέροντας αναλυτικά τα εξής:
«Η σημερινή ημέρα γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Επειδή το νερό μας επηρεάζει όλους, ειδικά στις μέρες μας που διανύουμε εποχές με αυξημένη λειψυδρία είναι ανάγκη όλοι μας να αναλάβουμε δράση. Η λελογισμένη χρήση του νερού πρέπει να ξεκινά από το κύτταρο της κοινωνίας (οικογένεια και σπίτι), το
σχολείο, το εργασιακό περιβάλλον, και κυρίως τη γεωργία όπου γίνεται η μεγαλύτερη σπατάλη των υδάτινων πόρων.
Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής και η σπουδαιότητα του ως το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής είναι αδιαμφισβήτητη. Η ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι υπόθεση όλων μας και αποτελούν σήμερα όσο ποτέ μια προτεραιότητα που απαιτεί υπευθυνότητα από όλους μας. Όλοι εμείς, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, αλλάζοντας τον τρόπο
που χρησιμοποιούμε, καταναλώνουμε και διαχειριζόμαστε το νερό στη ζωή μας.
Χρειαζόμαστε άμεσα όλοι να αναλάβουμε δράση!».
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992.
Με το σύνθημα “Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο“, ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού στην ανθρωπότητα αλλά και ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.
Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη.
– 2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι.
– Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν έχουν πόσιμο νερό με τους μαθητές να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ή να διψούν.
– Περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό και την κακή υγιεινή.
– Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ύδατος ζουν σε αγροτικές περιοχές.
– Για τα 68,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης είναι ιδιαίτερα προβληματική.
– Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λιμνούλες και ρυάκια.
– Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού – βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα του έτους.
– 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν λόγω έντονης λειψυδρίας έως το 2030