Με μεγάλη λαμπρότητα και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις και οι μαθητικές παρελάσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στις τρεις δημοτικές κοινότητες του Δήμου, παρουσία της δημάρχου Νατάσσας Κοσμοπούλου, μελών της διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων φορέων και πλήθους πολιτών.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τις δοξολογίες στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στα Μελίσσια, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη Νέα Πεντέλη και στον Ιερό Ναό Αγίου Σεραφείμ στην Πεντέλη. Ακολούθησε
επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα Ηρώα των τριών δημοτικών ενοτήτων, ενώ εκφωνήθηκε και ο πανηγυρικός της ημέρας: στα Μελίσσια από τη δήμαρχο Νατάσσα Κοσμοπούλου, στη Νέα Πεντέλη από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Άρτεμη Αργύρη και στην Πεντέλη από την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Μερόπη Καπετανοπούλου.
Ν. Κοσμοπούλου: «Το έπος του ’21 ζητά από την ιστορική μας μνήμη να αφυπνιστεί»
Στην ομιλία της, η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου τόνισε τη διπλή σημασία της 25ης Μαρτίου, κάνοντας λόγο για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την εθνική λύτρωση από τα 400 χρόνια σκλαβιάς.
«Σήμερα, 25η Μαρτίου είναι η Ημέρα που εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Σωτήρα και της λύτρωσης των ανθρώπων, και αφετέρου την Ιστορική Λύτρωση του Γένους μας από το σκότος των 400 χρόνων σκλαβιάς.
Σήμερα, στις σεμνές τελετές στα Ηρώα μας, περιστοιχισμένοι από τις σημαίες των σχολείων μας, τιμούμε τα ανυπέρβλητα ηρωικά επιτεύγματα των Ελλήνων Αγωνιστών, που αψηφώντας τον κίνδυνο, τον θάνατο και
μη διστάζοντας να θυσιάσουν την ίδια τη ζωή τους, επαναστάτησαν και πολέμησαν για το ΑΔΥΝΑΤΟ, πέρα από κάθε λογική, με πίστη, με πείσμα, κατακτώντας την πολυπόθητη ελευθερία», σημείωσε η Ν. Κοσμοπούλου, ενώ επικαλέστηκε τον Μακρυγιάννη λέγοντας ότι «στο θαύμα και όχι στη λογική χρωστά την Ανάστασή του το Γένος μας».
Η δήμαρχος υπογράμμισε την ανάγκη Ενότητας, της Δικαιοσύνης και της Αναγέννησης, απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, καλώντας σε αυτοκριτική και συλλογική ευθύνη: «Να αναλογιστούμε τι χάσαμε, τι
έχουμε και τι μας πρέπει. Το έπος του ’21 ζητά από την ιστορική μας μνήμη να αφυπνιστεί και να θυμηθεί πως ο αγώνας για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη είναι διαρκής».
Η Ν. Κοσμοπούλου αναφέρθηκε στον ρόλο της Παιδείας, της ελληνικής γλώσσας και της Ορθοδοξίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «μέσα από την Κιβωτό του Έθνους,
οι Έλληνες κράτησαν ζωντανή τη συνείδηση της πίστης και της πατρίδας». Στη συνέχεια , θύμισε τις θυσίες και τους ήρωες της Επανάστασης, από τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό έως τον Κολοκοτρώνη, τονίζοντας ότι «όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση δεν συλλογιστήκαμε ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε άρματα», όπως έγραψε ο Γέρος του Μοριά.
«Τούτες τις ώρες της εθνικής μνήμης και περηφάνιας αξίζει να αναλογιστούμε τη δική μας ευθύνη απέναντι στη χώρα μας και στις μελλοντικές γενιές, καθώς στην πορεία κάθε έθνους και κάθε λαού υπάρχουν στιγμές που το φέρνουν αντιμέτωπο με την Ιστορία του, όταν οι προσωπικές ευθύνες αναγορεύονται σε εθνικές καθορίζοντας το δικό μας χρέος. Ας κρατήσουμε ακατάλυτο το χρέος της ενότητας και της αδελφοσύνης, της ομοψυχίας και του ελεύθερου στοχασμού της θρησκείας μας και της δικαιοσύνης» κατέληξε η δήμαρχος στην ομιλία της ευχόμενη «Χρόνια πολλά Ελλάδα!».
Ακολούθησαν οι παρελάσεις, στις οποίες συμμετείχαν μαθητές, πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς που μοιράστηκαν τη ζωντανή ιστορική μνήμη ως εμπειρία ενότητας και υπερηφάνειας, τιμώντας τη διαχρονική σημασία του μηνύματος του 1821.