«Έντονη ανησυχία προκαλεί ότι στη μελέτη από το δάσος εξαιρείται περιμετρικά έκταση περίπου 20 στρεμμάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Η Πεντέλη μας» σχετικά με τη Διαχειριστική Μελέτη του δάσους του Προφήτη Ηλία Ν. Πεντέλης την οποία ανέθεσε σε δασολόγο η δημοτική Αρχή.
Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «πρόκειται για 41 εκτός σχεδίου δασοτεμάχια, ιδιοκτησίες ιδιωτών οι οποίοι από το 2011 επιδιώκουν το χαρακτηρισμό της έκτασης ως άλσος διεκδικώντας δικαστικά δικαίωμα αποζημίωσης από το Δήμο (ως οικόπεδα υπό απαλλοτρίωση) και από τους παρόδιους ιδιοκτήτες. Η θεώρηση από το Δήμο του λόφου ως άλσους (αντί για δάσος) και η δημόσια παρουσίαση στο site του Δήμου της ανατεθείσας διαχειριστικής μελέτης, ως έχουσα αντικείμενο «Το άλσος του Προφήτη Ηλία και το γήπεδο», δημιουργεί εύλογα πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της»
Στην επιστολή που απέστειλε για το θέμα στη δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά, ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμες/οι κυρίες/οι
Με πρόσφατη απόφαση του Δήμου, ανατέθηκε σε Γραφείο Μελετών η εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για τέσσερα αλσύλλια, ένα εκ των οποίων είναι και ο λόφος του Προφήτη Ηλία της Ν. Πεντέλης. Αναγνωρίζουμε ότι αντικείμενο της μελέτης είναι η πρόταση για τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας των αλσυλλίων καθώς και εργασίες βελτίωσης της ελκυστικότητας των εν λόγω χώρων προς όφελος των δημοτών και δηλώνουμε τη στήριξή μας στην εν λόγω πρωτοβουλία του Δήμου. Έντονη ανησυχία όμως μας προκαλεί το παρακάτω απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη για τον λόφο του Προφήτη Ηλία που συνοδεύει την αναγγελία της ανάθεσης στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Στο εν λόγω απόσπασμα, απεικονίζεται με κίτρινη γραμμή η περιοχή της μελέτης με βάση την οποία εξαιρείται περιμετρικά έκταση ~20 στρεμμάτων σε βάθος 20 μ, των ιδιοκτησιών ιδιωτών, που από το 2011, επιδιώκουν το χαρακτηρισμό της έκτασης, των 41 εκτός σχεδίου δασοτεμαχίων, ως άλσος, διεκδικώντας δικαστικά, δικαίωμα αποζημίωσης(ως οικόπεδα υπό απαλλοτρίωση)από το δήμο και τους παρόδιους ιδιοκτήτες.
Η θεώρηση από το Δήμο του λόφου ως άλσους και η δημόσια παρουσίαση στο site του Δήμου της ανατεθείσας διαχειριστικής μελέτης, ως έχουσα αντικείμενο « Το άλσος του Προφήτη Ηλία και το Γήπεδο», δημιουργεί εύλογα πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της. Όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια η ως άνω μελέτη δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί. Από την πλευρά μας αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι αυτό οφείλεται σε άγνοια του όλου θέματος, ότι δηλαδή ο Δήμος πληρώνει μια ανεφάρμοστη για το συγκεκριμένο χώρο μελέτη. ενώ παράλληλα, με τις ενέργειές του, δημιουργεί σύγχυση που δεν ωφελεί το δημόσιο συμφέρον.
Συγκεκριμένα:
1. Η εν λόγω περιοχή δεν περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο σχέδιο της Νέας Πεντέλης του 1956, με απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης του τότε Υπουργείου Δημοσίων Έργων και κείται εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ν. Πεντέλης του 2005. Όλα τα σχετικά έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών του Υ.Π.ΕΝ, που πιστοποιούν τα παραπάνω, έχουν διαβιβαστεί στο Δήμο Πεντέλης. Επομένως πρόκειται για δάσος και όχι άλσος, γεγονός που δεν μπορεί να αγνοείται προκλητικά από τις υπηρεσίες του Δήμου.
2. Σύμφωνα με το Εθνικό Κτηματολόγιο η έκταση είναι δημόσια και όχι δημοτική. Με ευθύνη δε της προηγούμενης διοίκησης, περιήλθε στο δημόσιο και η δημοτική έκταση των 10 στρεμμάτων του γηπέδου.
3. Από τα (1) και (2) προκύπτει ότι η περιοχή που ο Δήμος ονομάζει αυθαίρετα « άλσος Προφήτη Ηλία και Γήπεδο» είναι δημόσια δασική έκταση. Οι 41 ιδιωτικές ιδιοκτησίες που εξαιρούνται, είναι δασοτεμάχια και όχι οικόπεδα που παραπέμπει ο εσφαλμένος χαρακτηρισμός του χώρου ως άλσους.
4. Η δασική νομοθεσία ορίζει, ότι για να εκπονήσει νόμιμα ο Δήμος διαχειριστική μελέτη σε δημόσια δασική έκταση, απαιτείται Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου με την Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Πώς αναθέτει ο Δήμος τη διαχειριστική μελέτη, αφού, λόγω μη τήρησης του νόμου με την μη υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, η μελέτη δεν μπορεί να εγκριθεί από την Διεύθυνση Δασών; Θα πληρώσει μια διαχειριστική μελέτη που δεν μπορεί να εγκριθεί αλλά ούτε και να υλοποιηθεί;
5. Η ανάθεση του Δήμου, εκτός από τη νομιμότητα σκοντάφτει και στη λογική. Εξαιρεί την περιμετρική δασική έκταση των ιδιοκτησιών ~ 20 στρεμμάτων πού δεν περιλαμβάνονται στη διαχειριστική μελέτη, πού βασικό μέλημα έχει την αντιπυρική πυροπροστασία του δάσους. Υπάρχει προστασία στην περίπτωση πυρκαγιάς, όταν εξαιρείται το περιμετρικό κομμάτι του δάσους, που βρίσκεται σχεδόν σε επαφή με τις εντός σχεδίου κατοικίες; Ενώ, μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης, θα μπορούσε το Δασαρχείο να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες να προβούν στη λήψη των απαιτούμενων αντιπυρικών μέτρων.
Την κα Δήμαρχο της Πεντέλης, ο Σύλλογός μας είχε ενημερώσει με επιστολή και λεπτομερές υπόμνημα, για το ιστορικό, πολεοδομικό και νομικό καθεστώς της περιοχής του Προφήτη Ηλία Ν. Πεντέλης και προτείναμε τις απαραίτητες ενέργειες, για να επανέλθει το γήπεδο στην κυριότητα του Δήμου και τη δυνατότητα αξιοποίησης και δημιουργίας χώρου άθλησης. (αριθ. Πρωτοκόλλου 12804/28-7-2020). Δυστυχώς, δεν είχαμε απάντηση, δεν είδαμε ενέργειες και τώρα βλέπουμε αντίθετες από τις απαιτούμενες πράξεις. Τέλος θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εμμονή σας, να χαρακτηρίζεται η περιοχή ως άλσος και όχι ως δάσος παρά την, ως άνω ενημέρωσή σας, δεν σχετίζεται με τις διεκδικήσεις ιδιωτικών συμφερόντων στην εν λόγω περιοχή και ως εκ τούτου θα προβείτε άμεσα σε ορθή επαναδιατύπωση της πρότασής σας, ακολουθώντας φυσικά τις προβλεπόμενες από νόμο διαδικασίες, σύμφωνα με τα παραπάνω. Ο καθένας, ανάλογα με τη θέση που έχει, οφείλει να ενεργεί αποτελεσματικά για το συμφέρον του τόπου και αυτό αποτελεί το ενωτικό στοιχείο συνεργασίας, για την τοπική ανάπτυξη».
Διαβάστε: «Η μεγαλύτερη πληγή του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι η αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας»