Σε καταγγελία της σύμβασης της «Ένωσης Ροτοριανών 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ» με το Δ.Σ. των διασυνδεόμενων νοσοκομείων «Σισμανόγλειο – Παίδων Πεντέλης – Αμαλία Φλέμινγκ» προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο Παίδων Πεντέλης, λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια των τροποποιημένων κλινικών ΩΡΛ του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης από σύσσωμη την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα 27 Ιουνίου (βλ. απέναντι σελίδα).
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, κάνουν λόγο για «καταχρηστικούς όρους» με τους οποίους ο χώρος που προβλέπεται για «την προσωρινή παραμονή παιδιών και εφήβων έως 16 ετών, μετά από εισαγγελική παραγγελία» δεσμεύεται για πάντα, στερώντας «λειτουργικούς χώρους, χωρίς καμία πρόβλεψη για την αντικατάστασή τους».
Οι εργαζόμενοι ζητούν αναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης, καθώς, εφόσον κριθεί αναγκαίο να υπάρχει ξεχωριστός χώρος για τα ευάλωτα παιδιά στο νοσοκομείο, να επιλεγεί και να διαμορφωθεί από την Πολιτεία ο αδιάθετος χώρος του παρακείμενου ΠΙΚΠΑ.
Η καταγγελία
Η Συνέλευση Εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Τα ερωτηματικά και οι αντιδράσεις μέρους των εργαζομένων ήταν αναμενόμενα. Πώς γίνεται να
οριοθετείται χώρος εντός νοσοκομείου για φιλοξενία παιδιών με εισαγγελική εντολή και μάλιστα εντός λειτουργικού χώρου του νοσοκομείου; Γιατί όλες αυτές οι εργασίες πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών; Γιατί γίνονται αιφνιδιαστικές αποφάσεις για μετεγκαταστάσεις τμημάτων σε άλλους χώρους; Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσηλεία, δεδομένης της μείωσης των διαθέσιμων κλινών του νοσοκομείου; Εδώ και 10 μήνες παραμένει κλειστός και ο χώρος της Β’ παιδιατρικής κλινικής, με αφορμή την έναρξη εργασιών για ανακαίνιση κατόπιν δωρεάς, ωστόσο καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Εδώ λοιπόν και 10 μήνες το νοσοκομείο στερείται σημαντικού αριθμού κλινών, που ανάλογα με την περίοδο λειτουργίας, κυμαίνονται περί τις 60.
Η τριμελής ΕΙΝΑΠ και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου κινητοποιήθηκαν, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα. Μετά από γενικές συνελεύσεις κατατέθηκαν εγγράφως πρωτοκολλημένα αιτήματα για κοινοποίηση απόφασης Δ.Σ., πρακτικών συνεδρίασης Δ.Σ., υπογεγραμμένου σχεδίου σύμβαση, δωρεάς, επιστημονικού πλαισίου εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου φιλοξενίας εντός νοσοκομείου, δηλωθείσας σε ΕΚΕΠΥ δύναμης κλινών από αρμοδίους. Τελικά κοινοποιήθηκε μόνο η σύμβαση και μάλιστα μια μέρα προ της ολοκλήρωσης των εργασιών. Προς έκπληξή μας διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των όρων της σύμβασης, περιλαμβάνονται και τα εξής:
Υποχρέωση της δωρεοδόχου (νοσοκομείο):
• να μη προβεί στο μέλλον σε μεταβολή του σκοπού χρήσης του χώρου
• να επιτρέπει στη δωρήτρια (ΡΟΤΑΡΥ) να απασχολεί και να επιμορφώνει τα διαμένοντα παιδιά, κατά το σύντομο διάστημα της παραμονής τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οικεία νομοθεσία
• να επιτρέπει σε εθελοντές της δωρήτριας που έχουν την κατάλληλη ειδικότητα να προσφέρουν κάθε μορφής βοήθεια στα παιδιά κατά το σύντομο διάστημα που θα διαμένουν στο χώρο
Εστιάζουμε στα παραπάνω σημεία για τους εξής λόγους:
• Ο λειτουργικός χώρος του νοσοκομείου που διατέθηκε για τον σκοπό αυτόν δεν θα επιστρέψει στο μέλλον ξανά στη διάθεσή του για νοσηλείες παιδιών.
• Το “σύντομο” διάστημα παραμονής παιδιών που περιγράφεται είναι σχετικό, καθώς από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, τα παιδιά με εισαγγελική εντολή παραμένουν στο νοσοκομείο από λίγες μέρες, μέχρι και εβδομάδες ή μήνες.
• Ποιος φορέας θα κρίνει την επιστημονική κατάρτιση, ικανότητα και επάρκεια καθώς και ψυχική ακεραιότητα των ατόμων που πρόκειται να προσεγγίσουν με διάφορους τρόπους (διαπαιδαγωγικούς, δημιουργικής ενασχόλησης, εκπαιδευτικούς κ.ά.) τα παιδιά αυτά; Είναι εντελώς απροσδιόριστη η φύση, η προέλευση και η εξειδίκευση του προσωπικού που θα ασχολείται με τα παιδιά αυτά, κατά την αναφερόμενη στη σύμβαση δωρεάς προσωρινή και σύντομη παραμονή τους στον χώρο.
Για τους λόγους αυτούς, καταγγέλλουμε τη σύμβαση δωρεάς, καθώς εμπεριέχει όρους καταχρηστικούς:
• Δεσμεύει τον οριοθετημένο χώρο για πάντα. Ακόμα και όταν πάψει η ανάγκη για παραμονή παιδιών με εισαγγελική εντολή, θα εξακολουθεί αυτός ο όρος να αποτελεί συμβατική υποχρέωση του νοσοκομείου.
• Παρέχει πρόσβαση εθελοντών σε ευάλωτα παιδιά, χωρίς να διασφαλίζεται ούτε στοιχειωδώς κάποιο
πλαίσιο για την προστασία τους.
• Δημιουργεί οριοθετημένο χώρο εντός νοσοκομείου χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση της ανάγκης και χωρίς επιστημονική πλαισίωση της λειτουργίας. Ταυτόχρονα στερεί λειτουργικούς χώρους, χωρίς έγγραφη και τεκμηριωμένη πρόβλεψη για την αντικατάστασή τους.
Ζητάμε:
• Όλες οι λειτουργίες του νοσοκομείου να υποστηρίζονται από κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό. Δημόσια διαβούλευση με εμπλοκή των αρμοδίων φορέων και επιστημονική πλαισίωση του οποιουδήποτε εγχειρήματος αφορά σε ευάλωτα παιδιά.
• Αναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης, ώστε να μη δεσμεύεται χώρος του νοσοκομείου και η λειτουργία του εσαεί από μια δωρεά ανακαίνισής του.
• Να διασφαλιστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας ότι η παραμονή των ευάλωτων παιδιών στα νοσοκομεία, δεν θα ξεπερνά την ολιγοήμερη παραμονή για τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους.
• Εφόσον κριθεί και αποφασιστεί από τους επιστημονικούς φορείς του νοσοκομείου και της Πολιτείας η ανάγκη ύπαρξης ξεχωριστού χώρου για τα ευάλωτα παιδιά στο νοσοκομείο μας, να επιλεγεί και να διαμορφωθεί από την Πολιτεία ο αδιάθετος χώρος του ΠΙΚΠΑ.
• Να αποδοθεί άμεσα ο δεσμευμένος χώρος του νοσοκομείου στον χειρουργικό τομέα, για τις ανάγκες νοσηλείας του χειρουργικού ασθενή.