∆ραματική έκκληση προς την Πολιτεία για να καθαριστούν τα εγκαταλελειμμένα περιαστικά δάση απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, καταγγέλλοντας ότι κανένα δάσος στο Λεκανοπέδιο και ιδιαίτερα στο Πεντελικό δεν είναι έτοιμο εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου. «∆εν θέλουμε να γίνουμε προφήτες… αλλά και φέτος φοβούμαι ότι θα ξανακαούμε, αφού τίποτε δεν έχει γίνει», επισημαίνει και δείχνει το δάσος του Μορτερό και την πευκόφυτη έκταση πίσω και από τα καταστήματα «Βασιλόπουλου» και «Ζαχαριά» στην Εθνική οδό. Επιπλέον, με κατεπείγουσα επιστολή του προσκαλεί τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε επιτόπια αυτοψία στην προαναφερόμενη δασική περιοχή και υπενθυμίζει: «Ο σύνδεσμός μας από το 2004 σας είχε επισημάνει παρόμοια κατάσταση για την περιοχή της Ραφήνας – Νέας Μάκρης και πέρυσι για την περιοχή του Κοκκιναρά, χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο με τα γνωστά καταστρεπτικά αποτελέσματα». Ταυτόχρονα, ο κ. Στεργίου – Καψάλης με δηλώσεις του στην «Α» καταγγέλλει αναδασώσεις βιτρίνας και με μέτρο… στον Κοκκιναρά, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς, όσο λιγότερες γίνουν τόσο καλύτερα για τα συμφέροντα γης που περιμένουν και αδημονούν να κατασπαράξουν την περιοχή…».
Το πάθημα για πολλοστή φορά δεν έγινε μάθημα. Τι και εάν πέρυσι η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε δασικές εκτάσεις στο Πεντελικό και ολάκερη σχεδόν την Πάρνηθα. Τι και εάν το 2005 αποτεφρώθηκαν δεκάδες στρέμματα σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη. Τι και εάν επί χρόνια όλοι μιλούν για πρόληψη και μετά την καταστροφή ως διά μαγείας τη λησμονούν. ∆υστυχώς, η κατάσταση που επικρατεί στα εναπομείναντα περιαστικά δάση του Λεκανοπεδίου είναι όχι ίδια, αλλά χειρότερη από πέρυσι.
«Κανένα, μα κανένα δάσος στην Αττική και ιδιαίτερα στο Πεντελικό δεν είναι έτοιμο να υποδεχτεί τη φετινή αντιπυρική περίοδο», δηλώνει στην «Α» ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, υπογραμμίζοντας: «∆εν θέλουμε να γίνουμε προφήτες… αλλά και φέτος φοβούμαι ότι θα ξανακαούμε, αφού τίποτε δεν έχει γίνει». Επιπλέον, καταγγέλλει εκ νέου τις αναδασώσεις βιτρίνας και με μέτρο… που γίνονται στον καμένο Κοκκιναρά: «Πρόκειται για αναδασώσεις, χωρίς προοπτική συντήρησης και με επικοινωνιακή μεζούρα και, δυστυχώς, όσο λιγότερες γίνουν τόσο καλύτερα για τα συμφέροντα γης που περιμένουν και αδημονούν να κατασπαράξουν την περιοχή…».
Ταυτόχρονα, ο κ. ∆ημήτρης Στεργίου – Καψάλης με επείγουσα επιστολή του προς την Πολιτεία απευθύνει δραματική έκκληση για τα εγκαταλελειμμένα περιαστικά δάση στο Μορτερό και πίσω από τα καταστήματα «Βασιλόπουλου» και «Ζαχαριά» στην Εθνική οδό. «Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχουν καθαριστεί… αποτελούν μια πυριτιδαποθήκη σε επαφή με τον οικιστικό ιστό», τονίζει και προσκαλεί τον υπουργό, αλλά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επισκεφθούν επιτόπου την περιοχή για να πειστούν για την αναγκαιότητα καθαρισμού τους εδώ και τώρα.
Η δραματική επιστολή του προέδρου του ΣΠΑΠ, που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και η οποία ταυτόχρονα κοινοποιείται στον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών, στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, στον νομάρχη Αθηνών και στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος έχει ως εξής:
Σας γνωρίζουμε ότι στα σύνορα των ∆ήμων Νέας Ερυθραίας και Εκάλης υπάρχουν τα περιαστικά δάση Μορτερό και δάσος όπισθεν των καταστημάτων "Βασιλόπουλου" και "Ζαχαριά", τα οποία μη έχοντας καθαριστεί τα τελευταία δέκα (10) τουλάχιστον χρόνια αποτελούν μια πυριτιδαποθήκη σε επαφή με τον οικιστικό ιστό.
Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα δάση αυτά είναι εγκαταλελειμμένα με πολλά αποξηραμένα δέντρα εντός αυτών, από το παράσιτο της Marshalina Hellenica (βαμβακίαση) και ότι σε επαφή με αυτά υπάρχει πλήθος οικιών με ξύλινες κατασκευές, εκτιμάται ότι μία πυρκαγιά θα έχει σοβαρές καταστροφικές συνέπειες.
Ο σύνδεσμός από το 2004 σας είχε επισημάνει παρόμοια κατάσταση για την περιοχή της Ραφήνας – Νέας Μάκρης και πέρσι για την περιοχή του Κοκκιναρά, χωρίς κανένα μέτρο να ληφθεί και οι πυρκαγιές που εξερράγησαν να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν στα πρώτα λεπτά (φάση άμεσης επέμβασης) με γνωστά καταστρεπτικά αποτελέσματα.
Παρακαλούμε μετά τα παραπάνω όπως άμεσα και μετά από αυτοψία σας προωθήσετε τον καθαρισμό αυτών των περιαστικών δασών που είναι και τα πλέον επικίνδυνα.
Ο σύνδεσμος σε περίπτωση υπογραφής του Σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει υποβάλει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου του, δύναται να συνδράμει στο έργο σας αυτό με τους εθελοντές του υπό τον έλεγχο και τις κατευθύνσεις σας.
Επιπρόσθετα, σας γνωρίζονται σχετικά ότι η ανυπαρξία διαχείρισης δασών στα αστικά και περιαστικά δάση της ζώνης ευθύνης του συνδέσμου είναι ο κύριος παράγοντας που ευνοεί την εξέλιξη των πυρκαγιών και τις καθιστά ανεξέλεγκτες και καταστροφικές.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου
∆. Στεργίου – Καψάλης
∆ήμαρχος Πεντέλης