Δεν υπάρχουν πλέον δυνατότητες φυσικής αναδάσωσης στο Πεντελικό καθώς στο μεγαλύτερο τμήμα του έχει καεί δύο ή και περισσότερες φορές, εκτιμούν δασολόγοι και περιβαλλοντολόγοι και προτείνουν να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η αναδάσωση της περιοχής.
Όπως σημειώνουν «οι σπόροι φυτών που δεν έχουν πάνω από 15 χρόνια ζωής θεωρείται ότι δεν έχουν φυτρωτικότητα και επομένως δεν μπορεί να γίνει φυσική αναδάσωση». Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι, μετά από τόσες πυρκαγιές, αλλά και με τις πλημμύρες που ακολούθησαν, το έδαφος έχει «φτωχύνει» και χρειάζεται ενίσχυση, για να μπορέσει να θρέψει τα νέα δένδρα. Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι το υπέδαφος του βουνού είναι στην ουσία ένα λατομείο μαρμάρου και από αυτή την άποψη χρειάζεται επιφανειακή ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι το πεύκο φυτρώνει εύκολα, ακόμα και στον βράχο.
Εμπρηστής & η βαμβακίαση
Σημαντικό ρόλο στις πυρκαγιές, φαίνεται πως έπαιξε και η βαμβακίαση που έχει πλήξει χιλιάδες πεύκα τα τελευταία χρόνια. Η ασθένεια, που εκδηλώνεται με άσπρες αφρώδεις μάζες πάνω στη φλούδα των δέντρων, προκλήθηκε από ένα έντομο που τοποθετήθηκε με την έγκριση της Πολιτείας για να βοηθηθεί η παραγωγή μελιού.
Ο εμβολιασμός με τα αβγά του εντόμου γινόταν από το 1996 και απαγορεύθηκε μόλις το 2004, όταν πλέον είχαν προσβληθεί χιλιάδες πεύκα και μάλιστα σε περιοχές με έντονη οικιστική ανάπτυξη. Η βαμβακίαση ξεραίνει σταδιακά τον κορμό του πεύκου και οδηγεί το φυτό σε θάνατο, ενώ το καθιστά την καλύτερη καύσιμη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι είχε γίνει καταγραφή τουλάχιστον 200.000 άρρωστων πεύκων στους δήμους του ΣΠΑΠ. Στη Νέα Πεντέλη είχαν βρεθεί 25.000 δένδρα, στα Μελίσσια 5.500 και στην Κηφισιά 5.000.