Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μανώλης Γραφάκος θα εισηγηθεί την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς και θα ζητήσει το «πράσινο φως» από το Σώμα για να επικοινωνήσει η διοίκηση με τους ιδιοκτήτες της έκτασης κ.κ. Λυδία Βεροπούλου, Αθηνά Μπαταγιά και Ευστράτιο Μπαταγιά με στόχο να πάρει τη συγκατάθεσή τους για την αποκατάσταση της συντελεσθείσας καταστροφής.
Εάν οι ιδιοκτήτες απαντήσουν αρνητικά στην πρόταση να επαναφυτεύσει ο Δήμος την έκταση με δικές του ενέργειες και δαπάνες, τότε η διοίκηση του Δήμου προτίθεται να ασκήσει ακόμα πιο έντονες πιέσεις. Άνθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά στον κ. δήμαρχο, τόνισαν στην «Α» ότι η διοίκηση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την αποκατάσταση του τοπίου.
Την αποκάλυψη της «σφαγής» του Σαλίγκαρου έκανε η «Α» την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2006. Η δημοσιοποίηση της κοπής των 130 πεύκων προκάλεσε όχι μόνο την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων, αλλά και την κινητοποίηση Συλλόγων και φορέων της πόλης που ζητούσαν επιταχτικά, να αποκατασταθεί άμεσα και με δυναμικές ενέργειες αν χρειαζόταν, η καταστροφή στον Σαλίγκαρο, για να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω η περιοχή.
Η «Α» πάντως είχε κρούσει πρώτη τον κώδωνα του κινδύνου έναν χρόνο νωρίτερα, όταν η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου με απόφασή της είχε προχωρήσει στην αλλαγή των χρήσεων γης στη Λεωφόρο Κ. Καραμανλή από αμιγή σε γενική κατοικία.
Αίσθηση επίσης είχε δημιουργήσει η αποκάλυψή μας ότι η άρση της αναδάσωσης έγινε το 1999 χωρίς να το αντιληφθεί η τότε διοίκηση του Δήμου και χωρίς να προβάλει ουδείς ένσταση.