Άκυρα θεωρούνται όσα συμβόλαια ακινήτων πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα από 2 έως 31 Αυγούστου, εξαιτίας λάθους στον νέο νόμο για το Κτηματολόγιο, σε περιοχές που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί, όπως τα Μελίσσια. Το ΥΠΕΧΩΔΕ υπόσχεται ότι θα αποκαταστήσει το πρόβλημα, καταθέτοντας άμεσα στη Βουλή τροπολογία με αναδρομική ισχύ. Μέχρι τότε όμως, όσοι Μελισσιώτες έκαναν συμβόλαια μεταξύ 2 και 31 Αυγούστου, δηλαδή αγόρασαν γη, οικόπεδο, ακίνητο ή δέχθηκαν δωρεά, έκαναν γονική παροχή ή μεταβίβαση σε περιοχές, πρακτικά κατέχουν… αέρα αφού το συμβόλαιό τους θεωρείται άκυρο, και είναι ένα… απλό χαρτί, χωρίς καμία ισχύ!
Το αλαλούμ προέκυψε, καθώς ο παλαιότερος νόμος προέβλεπε ότι μετά την υπογραφή συμβολαίου εάν το ακίνητο βρισκόταν σε περιοχή όπου ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση, ο συμβολαιογράφος ζητούσε από το Γραφείο Κτηματολογίου το κτηματολογικό διάγραμμα του ακινήτου με τον κωδικό αριθμό που είναι καταχωρημένο. Στη συνέχεια ανέφερε αυτόν τον αριθμό στο συμβόλαιο και μετά τις υπογραφές το έστελνε πάλι στο Γραφείο Κτηματολογίου για να γίνει η μεταγραφή και να καταχωριστεί. Με τον νέο νόμο, όμως, τροποποιήθηκε η διαδικασία αυτή και στο συμβόλαιο δεν αρκεί πλέον ο αριθμός του ακινήτου, αλλά χρειάζεται να επισυναφθεί το κτηματολογικό διάγραμμα και να «επιστρέψουν» στο Κτηματολογικό Γραφείο για τη μεταγραφή. Μάλιστα, στον νέο νόμο αναφέρεται ότι αν δεν υπάρχει αυτή η επισύναψη τότε «είναι επί ποινής ακυρότητας του συμβολαίου».
Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους ο νέος νόμος δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 2 Αυγούστου, αλλά, άγνωστο γιατί, το ΦΕΚ κυκλοφόρησε στις 31 Αυγούστου, με αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα τα συμβόλαιο να γίνονται με τον παλιό τρόπο!
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα εν λόγω συμβόλαια όχι μόνο δεν είναι έγκυρα, άρα δεν έχουν μεταγραφεί και για να είναι έγκυρα πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ένας κακόπιστος πωλητής, να… ξαναπουλήσει άνετα το ίδιο ακίνητο σε τρίτο πρόσωπο, και μάλιστα αυτό να μεταγραφεί στον τρίτο. Επίσης πρόβλημα μπορεί να προκύψει αν ο αγοραστής πήρε δάνειο με βάση το άκυρο συμβόλαιο, καθώς αυτό δεν έχει ισχύ.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ, πάντως σε ανακοίνωσή του, επιχείρησε να διασκεδάσει τον τραγέλαφο με τα άκυρα συμβόλαια, υπονοώντας ότι τον Αύγουστο δεν γίνονται πολλές αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις, δωρεές, υποθήκες ή γονικές παροχές ακινήτων, και άρα τα θύματα είναι λίγα! Επιπλέον, αποποιείται κάθε ευθύνη για το λάθος, και την επιρρίπτει στο Εθνικό Τυπογραφείο αλλά και στους συμβολαιογράφους.