Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος: «Μπορούμε να κάνουμε έργα, τα όσα λέμε»
Ο ∆ήμος Χαλανδρίου, ένα από τα παλιότερα μέλη του ΣΠΑΠ, έδωσε το παρών με 300 άτομα από διάφορους τοπικούς φορείς. Αναλυτικά ήταν οι εξής: 2ο Γυμνάσιο με 45 άτομα, 5ο Γυμνάσιο με 25 άτομα, 6ο Γυμνάσιο με 40 άτομα, 9ο ∆ημοτικό με 100 άτομα, το Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Χαλανδρίου με 55 άτομα, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με 50 άτομα και ο σύλλογος Προστασίας της Ρεματιάς.
Ο δήμαρχος Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, που βρέθηκε στον Κοκκιναρά μαζί με τους εθελοντές, έκανε την εξής δήλωση: «Ήταν πολύ ευχάριστο γεγονός ότι ήταν χιλιάδες κόσμου επώνυμοι και ανώνυμοι, οι οποίοι μετά την πρόσκληση του ΣΠΑΠ, ήρθαμε να στηρίξουμε την προσπάθεια. Είχαμε 40.000 δέντρα αλλά και 80.000 να είχαμε, θα τα φυτεύαμε και αυτά. Είναι ένα μήνυμα ότι μπορούμε να σηκωθούμε όλοι από τον καναπέ και να κάνουμε έργα τα όσα λέμε. Σημαντική υπήρξε η αφύπνιση όλων μας για το περιβάλλον».
Επίσης, ο αντιδήμαρχος Πόλεως Χαλανδρίου, Παντελής Συρμάνογλου ευχαρίστησε όλους τους φορείς που έλαβαν μέρος στη δεντροφύτευση του Κοκκιναρά σημειώνοντας: «Ήταν ένα καλό δείγμα της ευαισθησίας των πολιτών του Χαλανδρίου, αν και περιμέναμε μεγαλύτερη συμμετοχή». Παράλληλα ενημέρωσε το Σώμα ότι ο ∆ήμος σκέφτεται να κάνει κάτι ανάλογο καθώς εκπονείται μελέτη για όλους τους κοινόχρηστους χώρους, τη Ρεματιά και άλλους, της πόλης. «Ελπίζω τότε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή».
Φορείς, εταιρείες, οργανώσεις, εθελοντές, σωματεία: Ήμασταν όλοι εκεί!
Η εταιρεία Cosmote έχει αναλάβει τη κόστος συντήρηση των δενδρυλλίων για μία διετία, δηλαδή τη χρηματοδότηση για τη λίπανση και το πότισμα, για τα κρίσιμα καλοκαίρια που έρχονται.
Στην αναδάσωση συμμετείχαν και οι 22 ∆ήμοι και Κοινότητες του Πεντελικού όπως επίσης και μεγάλη ομάδα από την υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς («Συνεργασία των 12 φορέων για το Περιβάλλον»).
Στον Κοκκιναρά βρέθηκαν επίσης, η μη κυβερνητική οργάνωση Green Belt, που προσέφερε και 3.000 δέντρα, η ομάδα εθελοντών του ∆ήμου Αθηναίων, το Σώμα Εθελοντών Χαλανδρίου, ομάδες προσκόπων απ’ όλη την Αττική, η Ένωση Ποντίων Μελισσίων, η Ένωση Προστασίας – Ανάπλασης Πεντελικού Όρους, οι Σύλλογοι Κυκλαδιτών – Κρητών – Θεσσαλών Νέας Πεντέλης, οι Έλληνες Ενεργοί Πολίτες, οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Σύλλογος Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, η Οικολογική Εξόρμηση Αττικής, ο Αθλητικός Σύλλογος Πεντέλης, η Θεατρική Ομάδα «Πλάνη», οι Φίλοι του ∆άσους, ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς, οι Σοροπτιμιστικοί Όμιλοι Κηφισιάς – Εκάλης και Ψυχικού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Κόσμου, ο Ορειβατικός Σύλλογος «Βριλησσός», οι εταιρείες «Herbal Life» και «think digital», η ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών «Αττική Λέσχη 4X4», ο υπό ίδρυση Σύλλογος Προστασίας Αναδασωτέων Αττικής, το ∆ιαδημοτικό ∆ίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εφέδρων, ο αθλητικός σύλλογος Αστέρας Πατησίων, εθελοντές δασοπυροσβέστες και πολιτιστικοί σύλλογοι από Σταμάτα, ∆ιόνυσο, Πολιτεία, Κηφισιά, Εκάλη, Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Μαρούσι και Μελίσσια.
Επίσης, το σώμα Πολιτικής Προστασίας Υμηττού, η εθελοντική υπηρεσία δασοπροστασίας του ∆ήμου Χολαργού, εργαζόμενοι από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης που λειτουργεί στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων και το ελληνικό παράρτημα της οργάνωσης «∆ιεθνής ∆ιαφάνεια» και πολλοί άλλοι φορείς και σύλλογοι. Όπως χαρακτηριστικά έχουν αναφέρει οι υπεύθυνοι του ΣΠΑΠ, κάθε ώρα ο κατάλογος των συμμετεχόντων εμπλουτιζόταν. Συμμετοχή είχαν δηλώσει επίσης το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια από τους δήμους των Βορείων Προαστίων αλλά και την υπόλοιπη Αττική, μαθητές και δάσκαλοι από τη σχολή Μωραΐτη, τα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, τα Εκπαιδευτήρια ∆ούκα, το Γυμνάσιο – Λύκειο «Ώθηση», η Γερμανική Σχολή Αθηνών, φοιτητές από το American Community School και η Ένωση Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων που έχουν έδρα στη χώρα μας κ.ά.
ΑΜΑΡΥΣΙΑ: «Ήμουν κι εγώ εκεί»
Έντονη ήταν και η παρουσία της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ στην αναδάσωση, αφού δεν έλαβε μέρος μόνο το προσωπικό και οι συντάκτες της, αλλά σύσσωμες και οι οικογένειές μας.
«Μικροί και μεγάλοι εν δράσει», λοιπόν, όπως ήταν και ο τίτλος της πρώτης έγχρωμης ελληνικής ταινίας, με σημείο εκκίνησης το χώρο στάθμευσης γνωστής υπεραγοράς των Μελισσίων.
Ώρα 9.00 π.μ. και ο άδειος χώρος του πάρκινγκ αρχίζει να σφύζει από ζωή καθώς καταφθάνουν οι πρώτοι συνάδελφοι. Όλοι ντυμένοι με συνολάκια ειδικά για την περίσταση, αλλά ομοιόμορφοι από τη μέση και πάνω, αφού η «διεύθυνση προσωπικού», είχε φροντίσει, ώστε όλοι να φοράμε μπλε-ραφ μπλουζάκια με τον λογότυπο της εφημερίδας στο στήθος.
Τα αστεία δίνουν και παίρνουν και η όρεξη για σκάψιμο μεγάλη. Μέσα σε λίγη ώρα, έχουμε συγκεντρωθεί όλοι, εκτός από τον εκδότη που μας περιμένει στο χώρο αναδάσωσης, που έχει οριστεί για την εφημερίδα.
Φτάνουμε νωρίς, πριν πέσει ο πολύς κόσμος. Σταθμεύουμε μακριά από το σημείο συγκέντρωσης των εθελοντών (γιατί «λίγο περπάτημα δεν βλάπτει και στην επιστροφή θα γίνεται χαμός») και στη διαδρομή οι άνθρωποι του ΣΠΑΠ που έχουν αναλάβει να καθοδηγούν τον κόσμο, μόλις βλέπουν τους λογότυπους στις μπλούζες μας χαμογελούν: «Της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, ε; Στον τομέα Γ1-3, λίγο πιο πάνω».
Το τι έγινε δεν χρειάζεται αναλυτικότερη περιγραφή. Όλοι προσφέρουν όπως μπορούν. Κάποιος θα σκάβει, κάποιος άλλος θα καθαρίζει το νάιλον από τις ρίζες των δενδρυλλίων, κάποιος κάνει «μάθημα φυτέματος» στις μικρές και τους μικρούς των οικογενειών και ο γράφων «λουφάρει» με τη βιντεοκάμερα στο ένα χέρι και τη φωτογραφική μηχανή στο άλλο, απαθανατίζοντας μοναδικές στιγμές…
Όλοι όμως, το απόγευμα, είμαστε σε θέση να πούμε: «Ήμουν κι εγώ εκεί».
Τάνια Κατσάνη