Με το… φλέγον θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ασχολήθηκε τo Δημοτικό Συμβούλιο των Μελισσίων, που συνεδρίασε τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου.
Ο γνωστός για τους αγώνες του στον συγκεκριμένο τομέα, δικηγόρος Κωνσταντίνος Διάκος, έκανε την παρουσίαση του προβλήματος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πόλη των Μελισσίων, μετά από προηγούμενη σχετική ανάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα, η επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα παρουσίασε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της. Τέλος, παρουσιάστηκε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των κεραιών συνολικά.
Στην έναρξη συζήτησης του θέματος, ο κ. Διάκος παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στα Μελίσσια αναφορικά με τις νόμιμες αλλά και τις παράνομες κεραίες που υπάρχουν. Εξήγησε ότι ακόμη και οι «νόμιμες» κεραίες, από τη στιγμή που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, δίπλα σε σχολεία και άλλα σημεία τέτοιου… ευαίσθητου χαρακτήρα μπορεί να χαρακτηρισθούν επίσης παράνομες και να απομακρυνθούν. Δόθηκε μάλιστα και ένας κατάλογος με τις ακριβείς τοποθεσίες των κεραιών.
«Άβουλα πειραματόζωα» οι πολίτες
Ο κ. Διάκος αναφέρθηκε με «πύρινα» λόγια στην επικινδυνότητα των κεραιών, αλλά και στην αναλγησία των εταιρειών. Από την άλλη δεν «χαρίστηκε» ούτε στους ιδιοκτήτες σπιτιών που δέχονται να τοποθετούνται κεραίες στις ταράτσες των οικιών τους, εισπράττοντας ενοίκιο και κωφεύοντας στις εκκλήσεις και στις παραινέσεις της δημοτικής αρχής για απομάκρυνσή τους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Διάκος χαρακτήρισε «άβουλα πειραματόζωα» τους πολίτες που κατοικούν κοντά σε κεραίες, «μιας και τώρα δοκιμάζονται επάνω μας τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των ακτινοβολιών». Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι στην πραγματικότητα όρια ασφαλείας δεν υπάρχουν, ενώ έκανε και προτάσεις όπως: να δημιουργηθούν πάρκα κεραιών, να χρησιμοποιούνται άλλου είδους κεραίες, πιο κοστοβόρες, αλλά πιο σύγχρονης τεχνολογίας κ.λπ.
Ομοφωνία στην ουσία
Με το κ. Διάκο συμφώνησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και τόνισε ότι σε αυτό το θέμα πρέπει να κινηθεί ο Δήμος πολύ γρήγορα, ενώ τον λόγο πήρε και ο κ. Παλαιοδήμος της ίδιας παράταξης για να επισημάνει ότι το θέμα δεν είναι να φύγουν όλες οι κεραίες και να μην υπάρχει σήμα, «μιας και όλοι πλέον χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα», αλλά να τοποθετηθούν αυτές σε σημεία που δεν προκαλούν βλάβες στον άνθρωπο.
Ο κ. Τάσος Καρατζής (ΔΑΣ) μίλησε για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως τόνισε, προστατεύει και ευνοεί την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματικότητα. «Δεν είμαστε αντίθετοι στην τεχνολογία, είμαστε υπέρ της υγείας».
Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μούστρης, από την «ομάδα των 5», δήλωσε ότι θα στηρίξει τον αγώνα ενάντια στις κεραίες, δήλωσε όμως απαισιόδοξος, τονίζοντας ότι αποτελέσματα θα φανούν μόνο αν ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΑ κινητοποιήσουν την Πολιτεία.
Από την πλευρά της, η κ. Ε. Μπουσίου, επίσης από την «ομάδα των 5», δήλωσε ότι οι δικαστικοί αγώνες «θα κάνουν τη ζωή δύσκολη στις εταιρείες» και ζήτησε να δημοσιοποιηθούν οι διευθύνσεις των σπιτιών που έχουν κεραίες, για να τις γνωρίσουν όλοι οι δημότες.
Από την ΕΚΠ ο κ. Βασίλης Βαρδουλάκης πλειοδότησε υπέρ του αγώνα κατά των κεραιών κι έκανε λόγο για πάρκο κεραιών, το οποίο πρότεινε να υπάρξει με την αλλαγή των χρήσεων γης.
Τέλος, ο δήμαρχος Μανώλης Γραφάκος πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής, η οποία και θα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση η οποία θα φορά στους τρόπους αντιμετώπισης και θα προτείνει τρόπους διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, θα αποκωδικοποιεί την υφιστάμενη κατάσταση και θα ορίζει συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.
Τι αναφέρει το ψήφισμα
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μελισσίων εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις συνέπειες των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην υγεία των πολιτών.
Καθώς η κινητή τηλεφωνία έχει εμφανιστεί μόλις την τελευταία δεκαετία και η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί ακόμη να εξάγει τεκμηριωμένα συμπεράσματα όσον αφορά στις επιβλαβείς συνέπειες της ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ζητάμε από το κράτος να λειτουργήσει με βάση την αρχή της προφύλαξης από ενδεχόμενο κίνδυνο να προστατεύσει την υγεία των πολιτών.
Μέχρι να αποδεχθεί ότι οι κεραίες είναι ακίνδυνες, για να μην συμμετέχουμε σε ένα πείραμα τα αποτελέσματα του όποιου θα μάθουμε σε 20 χρόνια, το μόνο ασφαλές όριο ακτινοβολίας είναι αυτό που τείνει στο μηδέν.
Παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες πολίτες κινητοποιούνται στις γειτονιές τους και απομακρύνουν τις παράνομα εγκατεστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, θεωρούμε ότι το κράτος οφείλει άμεσα να πάρει δραστικά μέτρα για την προφύλαξη της υγείας των πολιτών.
Δεν ζητάμε την κατάργηση της κινητής τηλεφωνίας. Ζητάμε την τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου (Ν. 3431/2006). Ζητάμε τον περιορισμό της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας και τη δημιουργία αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών με τη συμμετοχή των πολιτών.
Διεκδικούμε:
1. Επανασχεδιασμό του δικτύου κεραιών μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της Πολιτείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού στην ακτινοβολία με στόχο πάντα το μηδέν.
2. Ενιαίο δίκτυο κεραιών για όλες τις εταιρείες. Να μην είναι η κάλυψη πεδίο ανταγωνισμού.
3. Πλήρης καταγραφή και σήμανση των υπαρχουσών κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε αρχείο προσβάσιμο σε κάθε πολίτη.
4. Απαγόρευση καμουφλαρίσματος των κεραιών.
5. Θέσπιση ορίου ελάχιστης οριζόντιας απόστασης 300 μ. από χώρους πρόσβασης κοινού στο ίδιο ύψος με την κεραία, καθώς και από τα σχολεία βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία νοσοκομεία κ.λπ.
6. Δημιουργία ανεξάρτητων μηχανισμών αιφνιδιαστικών ελέγχων με συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων.
7. Άμεση απομάκρυνση μετά από καταγγελία κάθε παράνομης κεραίας.
8. Εμπεριστατωμένη εκστρατεία -από το κράτος- ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους από τη χρήση του κινητού όπως γίνεται π.χ. για το κάπνισμα».
Τάνια Κατσάνη