Άμεση ήταν η παρέμβαση τόσο του Δήμου Μελισσίων, όσο και της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, σε προσπάθεια επανατοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, την Κυριακή 29 Μαρτίου. Πρόκειται για κεραία της COSMOTE, η οποία βρισκόταν για αρκετούς μήνες στο κτήριο του ΟΤΕ, στην οδό Λευκάδος 43.
Τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, άγνωστοι είχαν καταφέρει να την αχρηστεύσουν και να την κατεβάσουν από τη θέση της. Μάλιστα, στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.indy.gr δημοσιεύθηκε την επόμενη ημέρα η παρακάτω είδηση:
«Στα Μελίσσια, στην οδό Λευκάδος 6, κάτοικοι απενεργοποίησαν κεραία της Cosmote που βρισκόταν στην ταράτσα κτιρίου του ΟΤΕ. Το κίνημα κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας παίρνει μαζικές και απρόβλεπτες διαστάσεις».
Εντωμεταξύ, από τον Δήμο Μελισσίων όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η εν λόγω κεραία είχε ελλιπή στοιχεία αδειοδότησης. Παράλληλα, βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, ενώ περίοικοι δήλωναν εξαγριωμένοι λόφω της γειτνίασης της συγκεκριμένης κεραίας με δημοτικό παιδικό σταθμό, καθώς και με ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό σχολείο.
Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι προσπάθειες τόσο ομάδων πολιτών όσο και του Δήμου, να μπει ένα θεσμικό πλαίσιο, καθώς και κανόνες αναφορικά με τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε πολλά σημεία των Μελισσίων.
Ενότητα στη δράση
Την κεραία της Cosmote προσπάθησαν να αποκαταστήσουν υπάλληλοι της εταιρείας και του ΟΤΕ, τοποθετώντας στη θέση της μία μικρότερη. Επιτόπου στο σημείο έσπευσαν ο δήμαρχος Μανώλης Γραφάκος, η αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Νατάσα Κοσμοπούλου και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δημήτρης Σταυρόπουλος, για να εμποδίσουν την τοποθέτηση της νέας κεραίας. Μάλιστα, ο κ. Γραφάκος ειδοποίησε τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων και στην περιοχή προσήλθε ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου.
Η συνέχεια γράφτηκε παρουσία της Αστυνομίας και κατοίκων της περιοχής και μετά τις… διαπραγματεύσεις, ορίσθηκε συνάντηση του δημάρχου κι εκπροσώπων της Cosmote για να αποφασισθεί από κοινού εάν θα επανατοποθετηθεί η κεραία και σε ποιο σημείο.
Κύκλοι του δήμου άφηναν να εννοηθεί ότι, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, για να τοποθετηθεί ξανά κεραία, η εταιρεία πρέπει να φτιάξει τον φάκελο με τα σχετικά έγγραφα και τις απαιτούμενες άδειες από την αρχή…
Σχολιάζοντας το συμβάν στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο δήμαρχος Μανώλης Γραφάκος δήλωσε τα εξής:
«Η παρέμβασή μας ήταν άμεση και άμεση θα είναι σε οποιαδήποτε παρόμοια υπόθεση στο μέλλον χρειαστεί. Φάνηκε ότι, όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Θα παραμείνουμε μαχητικοί και διεκδικητικοί για το καλό της δημόσιας υγείας».
Ψήφισμα για τις κεραίες
Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης οι σύμβουλοι είχαν εγκρίνει ψήφισμα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, με το οποίο εξέφραζαν «τη βαθιά τους ανησυχία για τις συνέπειες από την ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην υγεία των πολιτών». Μάλιστα, επεσήμαναν ότι «μέχρι να αποδειχθεί ότι οι κεραίες είναι ακίνδυνες, για να μην συμμετέχουμε σε ένα πείραμα τα αποτελέσματα του όποιου θα μάθουμε σε 20 χρόνια, το μόνο ασφαλές όριο ακτινοβολίας είναι αυτό που τείνει στο μηδέν».
Στις διεκδικήσεις τους δε ζητούσαν συγκεκριμένα μέτρα, όπως:
1. Επανασχεδιασμό του δικτύου κεραιών, μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της πολιτείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού στην ακτινοβολία με στόχο πάντα το μηδέν.
2. Ενιαίο δίκτυο κεραιών για όλες τις εταιρείες. Να μην είναι η κάλυψη πεδίο ανταγωνισμού.
3. Πλήρη καταγραφή και σήμανση των υπαρχουσών κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε αρχείο προσβάσιμο σε κάθε πολίτη.
4. Απαγόρευση καμουφλαρίσματος των κεραιών.
5. Θέσπιση ορίου ελάχιστης οριζόντιας απόστασης 300 μ. από χώρους πρόσβασης κοινού στο ίδιο ύψος με την κεραία, καθώς και από τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία τα νοσοκομεία κ.λπ.
6. Δημιουργία ανεξάρτητων μηχανισμών αιφνιδιαστικών ελέγχων με συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων.
7. Άμεση απομάκρυνση, μετά από καταγγελία, κάθε παράνομης κεραίας.
8. Εμπεριστατωμένη εκστρατεία από το κράτος για την ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, όπως γίνεται, για παράδειγμα, με το κάπνισμα».
Τάνια Κατσάνη