Τα συμπεράσματα του προγράμματος HABITAT AGENDA για τον Δήμο Νέας Πεντέλης, σε συνδυασμό με τους δείκτες του Αστικού Παρατηρητηρίου, θ’ αποτελέσουν τη βάση για τη σύνταξη των Ειδικών Προγραμμάτων Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων (ΕΠΟΠ) που θα συγκροτήσουν το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Νέας Πεντέλης. Η Νέα Πεντέλη, ως μέλος των 21 ΟΤΑ, συμμετέχει στο Αστικό Παρατηρητήριο, το οποίο έχει την ευθύνη για τον συντονισμό των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Δράσης, την επιλογή και τη διαρκή παρακολούθηση των δεικτών που έχουν αναδειχτεί ως κρίσιμοι για κάθε περιοχή και την κατάρτιση προτάσεων για πολιτικές αντιμετώπισης και βελτίωσης των περιοχών στo πλαίσιo της βιώσιμης ανάπτυξης.
Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Δημήτρης Λάζδας, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στο ιδιόμορφο καθεστώς της πόλης, που την καθιστά «ευαίσθητη σε προγράμματα παρεμβάσεων», εξηγώντας:
«Ο Δήμος της Νέας Πεντέλης παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους Δήμους των 21 ΟΤΑ, που συμμετέχουν στο Αστικό Παρατηρητήριο, καθώς για το σύνολο της εντός σχεδίου περιοχής επιτρέπονται χρήσεις γης αποκλειστικά αμιγούς κατοικίας και μόνο στον χώρο της κεντρικής πλατείας (περιοχή πολεοδομικού κέντρου) υπάρχουν ελάχιστα καταστήματα: 2 τράπεζες και 1 super market. Η εκτός σχεδίου περιοχή, που αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι των διοικητικών ορίων του Δήμου, βρίσκεται στη ζώνη προστασίας του Πεντελικού, ενώ παράλληλα είναι χαρακτηρισμένη, μ’ ελάχιστες εξαιρέσεις, ως δασική έκταση. Επιπλέον, λόγω του μικρού πληθυσμού του (μικρότερος των 10.000 κατοίκων), δεν ήταν υποχρεωμένος μέχρι τώρα να εκπονήσει Επιχειρησιακό σχέδιο όπως οι υπόλοιποι Δήμοι των 21 ΟΤΑ».
Σύμφωνα με τον κ. Λάζδα, τα κεντρικά προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο σχετίζονται με την ανάδειξη του χαρακτήρα της αμιγούς κατοικίας και συνοψίζονται στα εξής:
● Προβλήματα που δημιουργούνται από τον τρόπο δημιουργίας της πόλης (έλλειψη κοινοχρήστων χώρων, πολύ μικρά πλάτη δρόμων, με υψομετρικές διαφορές και καμπύλα σχήματα κ.ά.).
● Σημαντικά φορτία διαμπερούς κυκλοφορίας μέσω του περιφερειακού Ν.Πεντέλης – Κηφισιάς.
● Μέτριο δίκτυο συγκοινωνιών.
Αστικό Παρατηρητήριο
Το Αστικό Παρατηρητήριο είναι το πρώτο Μητροπολιτικό Αστικό Παρατηρητήριο στην Ελλάδα κι αποτελεί \ένα εργαλείο διαμόρφωσης αλλά κι αξιολόγησης των εφαρμοζομένων πολιτικών για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, είναι μία δομή την οποία αποφάσισαν να δημιουργήσουν από κοινού οι 21 ΟΤΑ, με σκοπό ν’ αποτελέσει τον αναγκαίο επιτελικό μηχανισμό συλλογής κι επεξεργασίας δεδομένων με βάση επιλεγμένους δείκτες, και τον φορέα εκτέλεσης, διαχείρισης, παρακολούθησης του ερευνητικού έργου που θα απαιτείται κατά περίπτωση.
Αναμένεται, μάλιστα, ν’ αποτελέσει το επιτελείο των ειδικών επιστημόνων που θα παρέχει συμβουλές προς τους ΟΤΑ σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Θα στελεχωθεί σταδιακά με τις ειδικότητες επιστημόνων που θ’ απαιτηθούν για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ΟΤΑ. Ακόμη, τονίζεται ότι θα περιλάβει το σύνολο του ερευνητικού έργου, τις βάσεις δεδομένων, τον μηχανισμό επεξεργασίας των δεδομένων αυτών και τον οργανισμό παροχής υπηρεσιών προς τους 21 εταίρους για θέματα που θα αφορούν στους ιδιαίτερους στόχους και τα σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης τους.
Τάνια Κατσάνη