Γέμισε η πλατεία του Αγίου Γεωργίου, το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουλίου στα Μελίσσια, με ποδηλάτες απ’ όλη την Αττική, αλλά και Μελισσιώτες, που συγκεντρώθηκαν μετά από το κάλεσμα του δημάρχου Μανώλη Γραφάκου, για να ενημερωθούν αλλά και να ζητήσουν να κατασκευαστεί ο ποδηλατόδρομος στην πόλη.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μετά από την τρίτη κατά σειρά καταψήφιση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Μελισσίων. Από την πλευρά του πάντως, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να επαναφέρει το θέμα για τέταρτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Ιουλίου, μιας και, όπως ανακοίνωσε, υπάρχει νεότερη εξέλιξη στο θέμα. Συγκεκριμένα, το έργο του ποδηλατοδρόμου εντάχθηκε και στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκτός του Γ’ ΚΠΣ και για αυτόν το λόγο -όπως τόνισε ο δήμαρχος- δεν υπάρχει λόγος να καταψηφιστεί ξανά.
Στη συγκέντρωση παρευρέθησαν και πήραν τον λόγο, πέρα από τον δήμαρχο Μανώλη Γραφάκο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός, ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, αντιπροσωπεία από τον Δήμο Βριλησσίων, ένας εκπρόσωπος από τους ποδηλάτες, καθώς και ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου (ΕΜΠ) Θάνος Βλαστός, υπεύθυνος για τη μελέτη του ποδηλατοδρόμου των 7 Δήμων. Επίσης, το «παρών» έδωσαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Γραφάκου.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος, αφού χαιρέτησε την εκδήλωση των «γειτόνων», εξήγησε την αναγκαιότητα διέλευσης του ποδηλατοδρόμου από τα Μελίσσια, ώστε να μην κοπεί το έργο στη μέση και εξέφρασε την προσδοκία για μια «καλύτερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».
ΘΑΝΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ
«Παράλογο να μείνουν τα Μελίσσια εκτός»
Μετά την ομιλία του κ. Χιωτάκη, ο δήμαρχος Μελισσίων κάλεσε στο βήμα τον καθηγητή του ΕΜΠ και υπεύθυνο της μελέτης Θάνο Βλαστό να επεξηγήσει το έργο. Ο κ. Βλαστός δήλωσε ότι η χρήση του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν αποτελεί νέο, δείχνοντας παράλληλα slides από ξένες πόλεις. Ο καθηγητής χαρακτήρισε «παλαβό και παράλογο» το να μείνουν τα Μελίσσια «εκτός της παγκόσμιας στρατηγικής». Παράλληλα, τόνισε τα οφέλη για την πόλη αλλά και για τους ποδηλάτες από το έργο, αναφερόμενος στη μείωση της ρύπανσης, στην αισθητική αναβάθμιση, αλλά και στην υγεία.
«Μετά από μια δεκαετία αγώνων και προσπαθειών, ανοίγουμε ρωγμές στα υπουργεία και μας ακούν», δήλωσε ο καθηγητής, αναφέροντας τα έργα ποδηλατοδρόμων που γίνονται σε άλλες πόλεις της χώρας, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή υπάρχει μεγάλη πίεση από ενεργούς πολίτες και ποδηλάτες. Το ίδιο δήλωσε πρέπει να γίνει και στα Μελίσσια: «Να αντιμετωπίσουμε τη μετριότητα και τη μιζέρια».
Στη συνέχεια ο καθηγητής ανέλυσε το έργο διέλευσης του ποδηλατοδρόμου από την Πανεπιστημιούπολη, στο Πάρκο Γουδή, στο Μετρό στην Κατεχάκη, αλλά και το προτεινόμενο έργο κατασκευής του ποδηλατοδρόμου που θα διατρέχει το Λεκανοπέδιο, ενώνοντας τα Βόρεια Προάστια -μέσω Κηφισιάς- με την Αθήνα και την παραλιακή.
Ακολούθως, τη συγκέντρωση χαιρέτησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος τόνισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουμε τέτοια έργα, για τα παιδιά που έρχονται».
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΡΑΦΑΚΟΣ
«Στρατηγική περιορισμού των Ι.Χ.»
Το όραμά του για τις μετακινήσεις στην πόλη ανέπτυξε στην ομιλία του ο κ. Μανώλης Γραφάκος, ενώ επιτέθηκε και στη «συντηρητική συμμαχία του Δημοτικού Συμβουλίου», που καταψηφίζει «έργα πνοής».
Αναφέρθηκε, επίσης, στη «στρατηγική περιορισμού των ΙΧ», η οποία εστιάζεται στην ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, στη βελτίωση της καθημερινότητας των πεζών και στην υιοθέτηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και πρόσθεσε: «Οι υποδομές μπορούν να βελτιωθούν, διορθώνοντας κάποια προβλήματα της κυκλοφοριακής μελέτης, δημιουργώντας χώρους στάθμευσης, με πρακτικές ελεγχόμενης στάθμευσης σε κεντρικούς δρόμους και τη λειτουργία Δημοτικής Αστυνομίας».
Ακόμη, ο δήμαρχος επισήμανε τις προσπάθειες για τη δημιουργία διαδημοτικής, αλλά και δημοτικής συγκοινωνίας. Ακολούθως, έκανε λόγο στην κατασκευή πεζοδρόμων στην 1η Γειτονιά, έργο χρηματοδοτούμενο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τις ασφαλτοστρώσεις για τις ασφαλείς μετακινήσεις των πεζών. Ταυτόχρονα, στάθηκε αρκετά στα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της μελέτης, με την εξασφάλιση χρηματοδότησης 2,8 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Μεταφορών.
Ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι το έργο δεν αφορά απλά έναν ποδηλατόδρομο, αλλά μια ευκαιρία «μαζικής ανάπλασης της πόλης» με μια σειρά από αντίστοιχα προγράμματα που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ενεργοποιηθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του επίμαχου έργου.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, άρα και κανένα επιχείρημα από τη μειοψηφία, που να αφορά στην αποπληρωμή του έργου (σ.σ.: η μειοψηφία έχει επισημάνει ότι υπάρχει κίνδυνος, λόγω στενότητας του χρόνου για το Γ’ ΚΠΣ, ν’ αναλάβει το χρέος ολοκλήρωσης τελικά ο Δήμος). Όπως ενημέρωσε τους πολίτες ο δήμαρχος, το έργο εντάχθηκε και στις Δημόσιες Επενδύσεις, άρα είναι σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί.
Επίσης, εξήγησε ότι, εφόσον εγκριθεί τελικά η κατασκευή ποδηλατοδρόμου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Ιουλίου, όπου θα έρθει για 4η φορά, η δημοπράτηση του έργου θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου, ο καθορισμός του αναδόχου στο τέλος Οκτωβρίου και η ολοκλήρωσή του τον Μάιο του 2010.