Αφού καθαριστεί καλά ο χώρος, θα διαμορφωθεί και η παιδική χαρά, με κατάλληλα όργανα, καθίσματα για τους συνοδούς, κρήνη, καλάθια απορριμμάτων και χαμηλή περίφραξη. Διάσπαρτες στο άλσος, προτείνει η μελέτη να είναι σφαίρες διαμέτρου 40 εκατ., σε χρωματισμούς μαύρο, πορτοκαλί και κίτρινο, οι οποίες θα λειτουργούν ως τοπόσημα, «θα δίνουν ροή στο χώρο, προκαλώντας την εντύπωση ότι έχουν κυλήσει στην κατηφόρα και έχουν σταματήσει κάπου τυχαία». Τέλος, πρόκειται να φυτευτούν νέα δέντρα και θάμνοι.
Λόφος Δεξαμενής
Την εντύπωση εγκαταλειμμένης περιοχής δίνει και ο Λόφος Δεξαμενής, που περιβάλλεται από την οδό Παφλαγόνων, παρά τα νέα, μοντέρνα σπίτια ολόγυρα. Μάλιστα, η μελέτη ανάπλασης, στην καταγραφή της σημερινής κατάστασης, αναφέρει ότι υπάρχουν «αυθαίρετες κατασκευές και παραβιάσεις των ορίων των κατοικιών που συνορεύουν με το άλσος».
Παράλληλα, ο περιπατητής βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με μπάζα και σκουπίδια, ενώ ένα σημείο φαίνεται να έχει υπάρξει… υπαίθριο συνεργείο αυτοκινήτων.
Από την άλλη, χρειάζεται ξεκάθαρη πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα, σε περίπτωση πυρκαγιάς, μιας και η περιοχή είχε καεί στο παρελθόν και ήδη ο Δήμος αναμένεται να τοποθετήσει υδατοδεξαμενή για την προστασία των κατοίκων. Επίσης, φωτισμός υπάρχει δυστυχώς μόνο σε ένα τμήμα του κεντρικού χωματόδρομου, ενώ απουσιάζουν πλήρως παγκάκια και κάδοι.
Κι όλα αυτά, ενώ αναφερόμαστε σε μια ιδιαίτερη προνομιούχο τοποθεσία, μιας και από την περιοχή της δεξαμενής της ΕΥΔΑΠ ο επισκέπτης έχει πανοραμική άποψη του Πεντελικού όρους, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση.
Η μελέτη επισημαίνει επίσης την έντονη παρουσία πέτρας, που αποτελεί για τα παιδιά της περιοχής έναυσμα για παιχνίδι και εξερεύνηση. Αυτό το στοιχείο, της πέτρας, προτείνει η μελέτη να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί για τη δημιουργία χώρου αναψυχής. Προβλέπει λοιπόν, εκτός από μονοπάτια, τη δημιουργία «πλατείας», στο κέντρο, περίπου, του Λόφου Δεξαμενής, η οποία θα εγγράφεται εντός μιας έλλειψης από ακανόνιστες πέτρες, με πέτρινα καθιστικά.
Ταυτόχρονα προτείνεται η διαμόρφωση του κεντρικού χωματόδρομου, αλλά και ο πολύ καλός καθαρισμός, από μπάζα και φερτά υλικά, ο επαναπροσδιορισμός των κατοικιών, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης και μια γενναία φύτευση της περιοχής με μεγάλα δένδρα και θάμνους.
Τάνια Κατσάνη