Η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη συνέχιση της λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας των Μελισσίων έχει ανοίξει νέο μέτωπο αντιπαράθεσης στους κόλπους του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη
Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων θεωρεί ότι η δημοτική συγκοινωνία θα έπρεπε να καταργηθεί, δεδομένου ότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, χωρίς σημαντικό όφελος, αφού -όπως ισχυρίζονται- είναι λίγοι οι δημότες, κυρίως μαθητές, που τη χρησιμοποιούν.
Η διοίκηση από την πλευρά της επιμένει στη λειτουργία της συγκοινωνίας, επιχειρώντας για το 2010 προσπάθεια εξορθολογισμού του κόστους, με μείωση του ωραρίου λειτουργίας. Εκτιμάται ότι η επιλογή αυτή θα οδηγήσει σε περιορισμό του κόστους προηγούμενων ετών κατά 15%.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να δούμε πώς η διαφωνία για τη δημοτική συγκοινωνία εξελίχθηκε σε μια νέα μάχη… χαρακωμάτων.
Η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης καταψηφίστηκε από τη μειοψηφία χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, στη συνεδρίαση της 29ης Δεκεμβρίου 2009, όπως και όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία του δημάρχου Μανώλη Γραφάκου από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Κατόπιν τούτου η διοίκηση προχώρησε στη σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 Δεκεμβρίου 2009, με το σκεπτικό ότι, χωρίς ανανέωση της σύμβασης, τα Μελίσσια θα έμεναν από τη νέα χρονιά χωρίς δημοτική συγκοινωνία. Λόγω έλλειψης απαρτίας -απουσίαζε σύσσωμη η μειοψηφία, με εξαίρεση τη ΔΑΣ και την ανεξάρτητη σύμβουλο Ελένη Πολίτη- η συνεδρίαση επαναλήφθηκε την επομένη.
Απειλούν με ανάκληση
Σ΄ αυτή τη δεύτερη συνεδρίαση πάλι δεν παρέστησαν οι σύμβουλοι των συνδυασμών ΜΕΛΙΣΣΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, αλλά και της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ 6, οι οποίοι όμως απέστειλαν προς την πρόεδρο του Συμβουλίου μια επιστολή διαμαρτυρίας. Με αυτήν προανήγγειλαν ότι, αν η διοίκηση προχωρούσε σε λήψη απόφασης, θα επιδίωκαν να την ανακαλέσουν, κατακεραυνώνοντας μάλιστα ως «καταχρηστική» τη διαδικασία με την οποία επιδιώχτηκε να «περάσει» το θέμα.
Η ένστασή τους, όπως σημείωναν, έχει να κάνει αφ’ ενός με την ουσία -κρίνουν τη δημοτική συγκοινωνία οικονομικά ασύμφορη- κι αφ’ ετέρου με τη διαδικασία, μιας και θεωρούν καταχρηστική την επαναφορά του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αυτό γιατί -όπως υποστηρίζουν- το θέμα είχε ήδη δύο φορές καταψηφιστεί σε δύο συνεδριάσεις -στις 15 και 29 Δεκεμβρίου- και χωρίς να έχουν προκύψει, όπως σημειώνουν, νέα στοιχεία που να δικαιολογούν το κατεπείγον του θέματος.