Σε μια… μαραθώνια συζήτηση περίπου τρισήμισυ ωρών αναλώθηκαν οι σύμβουλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Μαΐου, έως ότου καταλήξουν σε μια ομόφωνη απόφαση για το «καυτό» θέμα των χρήσεων γης στα Μελίσσια, εν αναμονή της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ).
Και παρά το γεγονός ότι όλοι οι παρόντες συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξουν στα Μελίσσια περισσότερες χρήσεις γενικής κατοικίας, όπου θα αναπτυχθούν σημεία αναψυχής, «ίδρωσαν» να γεφυρώσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους στον πεζόδρομο της Παναγούλη, όπου υπάρχουν, η αλήθεια είναι, ιδιαιτερότητες.
Πολύ εύστοχα συνόψισε το ζητούμενο ο κ. Γιάννης Ξανθάκος, προϊστάμενος Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών ως εξής: «Το θέμα, και δεν ξέρω γιατί δεν το βλέπετε, είναι τι κάνουμε μέχρι να τελειώσει η αναθεώρηση του ΓΠΣ. Έχουμε δύο επιλογές: Ή συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε (σ.σ..: να δίνονται άδειες καταστημάτων) κι αυτό γίνεται μόνο πολιτικά ή δεν κάνουμε τίποτα και περιμένουμε την αναθεώρηση για να είμαστε όλοι καλυμμένοι».
Ιδού λοιπόν το διακύβευμα: Δίνει ο Δήμος άδειες καταστημάτων μέχρι την αναθεώρηση του ΓΠΣ ή όχι;
Για άλλες περιοχές, όπως η πλατεία Βίγλας, η απόφαση είναι πιο εύκολη, δεδομένου ότι το ΓΠΣ τις αλλάζει από αμιγή σε γενική κατοικία. Στην Παναγούλη όμως ανακύπτει θέμα, μιας και στο προς αναθεώρηση ΓΠΣ διατηρείται ο χαρακτηρισμός της αμιγούς κατοικίας, βάσει κυρίως του Π.Δ. περί προστασίας ρεμάτων. (σ.σ.: Διατηρείται στο κείμενο όπως διευκρίνισε ο κ. Ξανθάκος, γιατί στους χάρτες σημειώνεται με χρήσεις γενικής κατοικίας).
Απέναντι στον «Γόρδιο Δεσμό», η διοίκηση του Δήμου Μελισσίων επιλέγει να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς μέχρι την εφαρμογή του ΓΠΣ και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να συνεχίσει να εγκρίνει άδειες καταστημάτων. Και γράφουμε για πολιτική ευθύνη γιατί σαφέστατα η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου δεν μπορεί να εγκρίνει άδειες χωρίς το «χαρτί» περί γενικής κατοικίας από την Πολεοδομία, που σαφώς δεν μπορεί να εκδοθεί για την Παναγούλη.
Από την απάντηση του κ. Ξανθάκου στην ερώτηση του κ. Βασίλη Λάζου, της μείζονος, ανέκυψε ότι πιθανόν για τα καταστήματα πάντα στην Παναγούλη, η Πολεοδομία δεν θα εξέδιδε ούτε καν χαρτί κύριας χρήσης, που επίσης είναι προαπαιτούμενο. Κι αυτό σαφέστατα είναι ανεξάρτητο των χρήσεων γης και του ΓΠΣ.
Η διοίκηση, από την πλευρά της, προβάλλει ως επιχείρημα για τη διατήρηση του status quo, της έγκρισης δηλαδή αδειών στην Παναγούλη, την αδικία σε βάρος ενός ιδιοκτήτη που το κατάστημά του παραμένει ξενοίκιαστο, ενώ τα παρακείμενα καταστήματα λειτουργούν κανονικά με εγκεκριμένες άδειες.
Οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, αλλά και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδρούν έντονα σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκφράζοντας φόβους ότι η συνέχιση της έκδοσης αδειών στην Παναγούλη μπορεί να επισείσει εναντίον τους μηνύσεις και αγωγές.
Η μείζων μειοψηφία, αλλά και η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ 6, μάλιστα στην πρόταση της διοίκησης, για ανάληψη της πολιτικής ευθύνης έκδοσης αδειών από τον Δήμο, μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ., «είδαν» μια προσπάθεια διάχυσης της ευθύνης.
Με το σκεπτικό αυτό καταψήφισαν πρόταση της πλειοψηφίας για επικαιροποίηση της απόφασης 298/2004, βάσει της οποίας δίνονταν μέχρι σήμερα οι άδειες των καταστημάτων.
Όλες οι πλευρές, όμως, συμφώνησαν να γίνει μια προσπάθεια ν’ αλλάξουν οι χρήσεις στην Παναγούλη, όσο είναι ανοιχτή η αναθεώρηση του ΓΠΣ.