Η ένταξη στον προϋπολογισμό μελέτης για έργα υποδομής στην 3η και 4η γειτονιά -πρόσφατα ενταγμένες στο Σχέδιο Πόλης- προκάλεσαν σφοδρές πολιτικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Ιουνίου.
Το θέμα επιχείρησε να εισηγηθεί ο ίδιος ο δήμαρχος Μανώλης Γραφάκος, λόγω της σοβαρότητάς του όπως τόνισε, εκτός σειράς ημερήσιας διάταξης. Το γεγονός όμως προκάλεσε την αντίδραση των συμβούλων της μείζονος και της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ 6, που εγκατέλειψαν προσωρινά τα έδρανά τους, επιμένοντας να προκριθούν θέματα που άπτονταν αιτημάτων δημοτών που ήταν παρόντες.
Η προσπάθεια του δημότη Γιάννη Μαραγκουδάκη να θέσει ερώτημα για την επιδότηση του ενοικίου των πυρόπληκτων δυναμίτισε το κλίμα, με αποτέλεσμα το έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του δημάρχου και του συμβούλου της μείζονος Άγγελου Παλαιοδήμου.
Ο δήμαρχος εν τέλει αποχώρησε, χωρίς να ολοκληρώσει την εισήγηση, ενώ η αντιδήμαρχος Νατάσα Κοσμοπουλου, όταν έγινε η συζήτηση για το θέμα, κατήγγειλε τον κ. Παλαιοδήμο για προβοκάτσια.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν έτι περαιτέρω όταν κάτοικοι στις συγκεκριμένες γειτονιές, που ήταν παρόντες στην αίθουσα του Συμβουλίου, έβαλαν εναντίον της αντιπολίτευσης, διαμαρτυρόμενοι έντονα γιατί -ελλείψει των έργων- πλημμυρίζουν τα σπίτια τους.
Η καταψήφιση τελικά της εισήγησης έγινε αφορμή ένας οργισμένος πολίτης να ξεσπάσει εναντίον του κ. Παναγιώτη Μούστρη, με σκληρούς χαρακτηρισμούς, αλλά και με τη ρίψη ενός πλαστικού μπουκαλιού με νερό εναντίον του συμβούλου.
Το διακύβευμα
Επί της ουσίας, στη γραπτή εισήγηση του δημάρχου για το θέμα, σημειώνεται η αναγκαιότητα να ενταχθεί το έργο στον προϋπολογισμό για να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση, με δεδομένα ότι:
● Από τις εισφορές σε χρήμα των κατοίκων στις εν λόγω περιοχές προκύπτουν για τον Δήμο εισπράξεις -για την περίοδο 2010-2011- περίπου 740.000 ευρώ.
● Το κόστος της μελέτης, που ανέρχεται σε 1.800.000 ευρώ, ενδέχεται να περιοριστεί με την έκπτωση στο 1 εκατ. ευρώ και να κατανεμηθεί κατά 25% το 2010 και κατά 75% στο 2011.
● Στην περίπτωση που θα χρειαστεί συμπληρωματική χρηματοδότηση το 2011, μπορεί να ενταχθεί το έργο στη ΣΑΤΑ.
Η «αντιπολίτευση» όμως δεν πείστηκε, αν κι αναγνώρισε στο σύνολό της την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του έργου.
Η μείζων μειοψηφία, η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ 6 και ο συνδυασμός ΜΕΛΙΣΣΙΑ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ συνέκλιναν στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία του Δήμου κι επομένως η ένταξη του έργου στον προϋπολογισμό θα συνεπαγόταν επιπλέον οικονομικά φορτία για τον νέο Καλλικράτειο Δήμο.
Με αυτό το σκεπτικό είπαν «ναι» στη μελέτη, αλλά «όχι» στην ένταξη του έργου στον προϋπολογισμό.
Από διαφορετική αφετηρία η διαφωνία της ΔΑΣ, που κατήγγειλε -με τον επικεφαλής της Τάσο Καρατζή- την προσπάθεια του κράτους και των δήμων να πείσουν τον πολίτη ότι «η ανταποδοτικότητα είναι κάτι φυσιολογικό».
Εν τέλει κι εφόσον προηγήθηκε ένα ακόμα απείρου κάλους φραστικό επεισόδιο μεταξύ της κ. Νατάσας Κοσμοπούλου και του κ. Νίκου Τόλιου (ΜΕΛΙΣΣΙΑ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ), με αφορμή τον έλεγχο που διενεργείται στον Δήμο από το υπουργείο Οικονομικών για τα καταγγελλόμενα από δημοτικούς συμβούλους στην ταμειακή διαχείριση του Δήμου, η εισήγηση καταψηφίστηκε.
«Ναι» στα ΠΟΕ
Αλλαγή κλίματος καταγράφηκε, πάντως, στη συζήτηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, με τη μείζονα μειοψηφία και τους συμβούλους της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ 6 να υπερψηφίζουν όλες τις δαπάνες Προηγούμενων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) -ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ- αλλά και τις επιχορηγήσεις των Κοινωφελών Επιχειρήσεων, σε μια κίνηση τακτικής που στόχο έχει να «επιστρέψει» στη διοίκηση το «μπαλάκι» της ευθύνης για τη μη πληρωμή των προμηθευτών, αλλά και των εργαζομένων στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις.
Κατερίνα Καρύγιαννη