Αξεπέραστες μοιάζουν πλέον οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» στη Νέα Πεντέλη, που φιλοξενεί άτομα με νοητική στέρηση.
Όπως δήλωσε στην «Α» ο διευθυντής του «Μαργαρίτα» Γιάννης Μπίστας, η ετήσια επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας έχει επισήμως μειωθεί κατά 7%. Στην πράξη η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη και θα πρέπει οι υπεύθυνοι να περιμένουν το κλείσιμο της χρονιάς, για να δουν αν η Πολιτεία θα καλύψει τη διαφορά, όπως έχει δεσμευτεί.
Οι ανάγκες όμως «τρέχουν» και το «Μαργαρίτα» ανταπεξέρχεται μετά κόπων και βασάνων: Οι 31 εργαζόμενοι -κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, διοικητικό προσωπικό- που συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους περίπου 100 σπουδαστές του Εργαστηρίου, έχουν πέντε μήνες να πληρωθούν.
Ο κ. Μπίστας σημειώνει ότι για πρώτη φορά φέτος το Εργαστήρι αναγκάστηκε να επιβαρύνει τους γονείς με ένα μικρό κόστος για τη μεταφορά των παιδιών τους, «παρά το γεγονός», όπως λέει, ότι «αυτό αντίκειται πλήρως στη φιλοσοφία που οδήγησε στη δημιουργία και στη λειτουργία του “Μαργαρίτα”».
Η ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα προβάλλει αυτή τη στιγμή ως η μοναδική σανίδα σωτηρίας για το «Μαργαρίτα», αλλά και για όλες τις αντίστοιχες δομές. Το «τρέξιμο» όμως των ευρωπαϊκών προγραμμάτων σκοντάφτει στη γραφειοκρατία του κρατικού μηχανισμού. Το τελευταίο πρόγραμμα που διεκδίκησε το «Μαργαρίτα», και το οποίο έπρεπε να είχε ανοίξει από τον Ιούνιο, θα «τρέξει» τελικά μόνο τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου. Οι σχετικές προγραμματικές συμβάσεις δεν έχουν ακόμα υπογραφεί.
Η διοίκηση του Εργαστηρίου εκτιμά ότι, σε κάθε περίπτωση, το όποιο οικονομικό όφελος από την ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 60.000 ευρώ, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του Εργαστηρίου ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ και η συνδρομή της Πολιτείας δεν ξεπερνά τις 506.000 ευρώ.
Οι Τούρκοι στηρίζουν τις δομές τους
Ο κ. Μπίστας διαπιστώνει με πικρία ότι φορείς όπως το «Μαργαρίτα» εξωθούνται προς την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο. Με βάση μάλιστα την πρόσφατη εμπειρία του από τη συνεργασία με αντίστοιχο φορέα στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η αντίστοιχη τουρκική δομή, αν και υστερεί σημαντικά σε τεχνογνωσία έναντι του «Μαργαρίτα», έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, χάρη στην αμέριστη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας -οι αντίστοιχοι φορείς στην Τουρκία υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας- αλλά και της ντόπιας επιχειρηματικής κοινότητας.
Κατερίνα Καρύγιαννη