Στην Πεντέλη βρέθηκε η νέα περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία είχε συνάντηση για θέματα πυροπροστασίας με τον δήμαρχο, Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενημερωτικών συζητήσεων που πραγματοποιεί η κ. Δούρου για τη λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας από τις δασικές πυρκαγιές στο Πεντελικό βουνό, τα οποία έχουν ήδη ληφθεί για την αντιπυρική περίοδο 2014.
Στην ενημερωτική σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Γιώργος Καραμέρος, η βουλευτής β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών Αρχιπύραρχος Ανδρεόπουλος Μιχάλης, ο διοικητής του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ηλίας Τσιαπούρας, ο διοικητής του 12ου Πυροσβεστικού σταθμού Γιάννης Καρακώστας, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο δασάρχης Πεντέλης, περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι όμορων Δήμων, εθελοντές και υπηρεσιακοί παράγοντες.
H κ. Δούρου επισήμανε ότι η συνάντηση αυτή έχει ως στόχο τη συνολική ενημέρωση στα μέτρα πυροπροστασίας, «η οποία πρέπει πρωτίστως να στηρίζεται στην πρόληψη και δευτερευόντως στην καταστολή, για αυτό και πρέπει να δίδεται έμφαση τόσο στον κεντρικό όσο και στον περιφερειακό σχεδιασμό, μειώνοντας έτσι όσο το δυνατόν περισσότερο τις πιθανότητες ανάφλεξης», όπως ανέφερε, για να προσθέσει: «Αυτό σημαίνει ορθολογική διαχείριση, επαρκή φύλαξη, αλλά και αυστηρό νομικό πλαίσιο προστασίας των δασικού χαρακτήρα εδαφών».
Παράλληλα, η νέα αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι «η κεντρική εξουσία διαχρονικά αλλά και η σημερινή κυβέρνηση ειδικά, έχουν σοβαρές ευθύνες για τις θεσμικές ελλείψεις και τον ελλειμματικό σχεδιασμό και πόρρω απέχουν από το να επιτελούν ένα έργο που να ανταποκρίνεται στις ευσυνείδητες προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος, των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των Δήμων, συνδέσμων όπως ο ΣΠΑΠ καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων».
Αναφερόμενη στο μείζον θέμα της δασικής χαρτογράφησης της Αττικής, σημείωσε ότι «το γεγονός ότι στην Αττική, που περιβάλλεται από σπουδαίας σημασίας ορεινούς όγκους, δεν έχει γίνει τίποτε για την Πάρνηθα ενώ έχουν αναρτηθεί μόνο 6 δασικοί χάρτες, με εκείνους της Πεντέλης, της Νέας Πεντέλης και του Μαραθώνα να είναι κυρωμένοι κατά το μέρος που δεν είχαν ενστάσεις, δεν δημιουργεί ιδιαίτερη αισιοδοξία».
«Σήμερα», συνέχισε η κ. Δούρου, «χρειαζόμαστε στελέχωση και ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, των Διευθύνσεων δασών, προκειμένου να συνταχθούν και να αναρτηθούν οι Δασικοί χάρτες για όλα τα δάση της Αττικής, ορθή δασική διαχείριση που θα αποτρέπει τη συσσώρευση βιομάζας στα δάση, η οποία μπορεί να αποδώσει οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες. Καθώς και ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία από το 1997 έχει αναλάβει την δασοπυρόσβεση».
Τέλος, η νέα περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εσπευσμένη ψήφιση από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής του νομοσχεδίου για την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση (Πέμπτη 26 Ιουνίου), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση με το πρόσχημα της μνημονιακής υποχρέωσης και στο όνομα μιας στρεβλής αντίληψης για την ανάπτυξη, απορρυθμίζει τις όποιες δικλείδες προστασίας του κοινωνικού ιστού και του περιβάλλοντος, δίνονται ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες στην κεντρική διοίκηση σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη από τη γη, ανεξέλεγκτων ιδιωτικών συμφερόντων».
Τέλος, η κ. Δούρου στάθηκε ιδιαίτερα στην επί σειρά ετών ενεργή παρουσία του Δημήρρη Στεργίου-Καψάλη στην πυροπροστασία του Πεντελικού βουνού επισημαίνοντας «το έργο του δημάρχου Πεντέλης επί σειρά ετών, ο οποίος έχει επιδείξει με υποδειγματικό τρόπο πολιτικές που δείχνουν το δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε σε εθνικό επίπεδο» και προσθέτοντας: «Δεν είναι τυχαίο ότι για το δήμαρχο πρωτίστως η πυροπροστασία οφείλει να στηρίζεται στην πρόληψη και δευτερευόντως στην καταστολή, δίνοντας έμφαση τόσο στον Κεντρικό όσο και στο περιφερειακό σχεδιασμό».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πεντέλης, ενημερώνοντας την νέα περιφερειάρχη, αρχικά αναφέρθηκε στο Πεντελικό περιβάλλον, «το οποίο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια από την έλλειψη και λειτουργία ενός προηγμένου κρατικού συστήματος πολιτικής προστασίας (πυροπροστασία- πυρασφάλεια) με βάση την πρόληψη», όπως ανέφερε, ενώ στη συνέχεια ανέπτυξε με παράλληλη προβολή διαφανειών τη στρατηγική, λειτουργία και το έργο της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και του Εθελοντισμού, «με γνώμονα την πρόληψη, μέσω της επιτήρησης και της άμεσης επέμβασης». Αναφέρθηκε, εξάλλου, σε «όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την αντιπυρική περίοδο καθώς και τις σημαντικότερες δράσεις και εθελοντικές συνέργειες, στην ζώνη ευθύνης του Δήμου».
Στην σύσκεψη καταγράφηκαν, επίσης, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην οργάνωση και ομαλή λειτουργία της πολιτικής προστασίας, από τις τοποθετήσεις και των άλλων εμπλεκομένων φορέων.
Στη συνέχεια ο κ. Στεργίου ξενάγησε την περιφερειάρχη και τους συνεργάτες της «στα πεδία δράσης» και συγκεκριμένα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης (ΚΕΠΙΧ), στον όρχο των πυροσβεστικών μέσων Πολιτικής Προστασίας, στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, στις υδατοδεξαμενές πλήρωσης ελικοπτέρων πυρόσβεσης και στο πυροφυλάκιο στην περιοχή Μικρής Καλλιθέας.