Ρεπορτάζ: Τάσος Μεργιάννης
Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση του Δήμου Πεντέλης για την έναρξη της λειτουργίας Ομάδας Εφήβων, η Βασιλική Ρούσσου, MSc, PhD , κλινική ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια, εντεταλμένη σύμβουλος Ψυχικής Υγείας του Δήμου Πεντέλης και υπεύθυνη του προγράμματος, μίλησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ εξηγώντας ποια ανάγκη δημιούργησε την συγκεκριμένη Ομάδα και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί.
Η Β. Ρούσσου τόνισε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ:
«Η αυξανόμενη και η κλιμακούμενη ένταση σε διάφορα πεδία της καθημερινότητας τόσο γενικότερα, όσο και ειδικότερα στα σχολικά περιβάλλοντα, έθεσε σε λειτουργία ένα αντανακλαστικό κοινωνικής μέριμνας της νέας δημοτικής μας Αρχής.
Σε αυτή την βάση, διαμορφώθηκε μια πρώτη δράση στο Γυμνάσιο Μελισσίων, με σκοπό, αρχικά, την ενημέρωση και στη συνέχεια, τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ενημερωτικών συζητήσεων που έχουν ως κύριο άξονά τους θεματικές που προκύπτουν κατά την διάρκεια της εισαγωγικής συζήτησης.
Αυτή η στοχοκατεύθυνση προσδίδει, αφενός το πλεονέκτημα των ανοιχτών ερωτημάτων του ‘’εδώ και τώρα’’, αφετέρου διαμορφώνει ένα πλέγμα σηματοδοτήσεων για τους συμμετέχοντες εφήβους που έχει ως καταστατική αρχή του – ‘’εμείς διαμορφώνουμε την συζήτηση, εμείς διαμορφώνουμε την ψυχοθεραπευτική ομάδα και τις θεματικές της’’.
Είδαμε ότι αυτό στην πραγματικότητα αποτέλεσε ένα κεντρικό άξονα για το άνοιγμα σε θέματα που δύσκολα προσεγγίζονται όπως η ενδοσχολική βία, ο εκφοβισμός αλλά και θέματα συσχετίσεων μεταξύ τους ή με το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους γονείς και γενικότερα τους σημαντικούς Άλλους και την ευρύτερη κοινωνία.
Όλα τα παραπάνω ακολουθούν τις βασικές αρχές μιας ομάδας ενσυναίσθησης, συλλογικότητας και αμοιβαίου ‘’ακούειν’’ και ‘’μοιράζεσθαι’’. Ο πρώτος κύκλος ενημερωτικών συζητήσεων καθιστά τον Δήμο Πεντέλης τον πρώτο δήμο σε πανελλαδική εμβέλεια που πρωτοπορεί και θέτει την εκκίνηση για Ομάδες Εφήβων σε Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου».
«Το Υπουργείο Παιδείας καλωσόρισε με ενθουσιασμό την πρότασή μας»
Η Βασιλική Ρούσσου μιλώντας στην εφημερίδα μας οριοθετεί το χρονικό σημείο της επίσημης έναρξης της λειτουργίας της Ομάδας Εφήβων του Δήμου Πεντέλης και υπογραμμίζει την ολόθερμή αποδοχή της πρότασης της δημοτικής Αρχής από το Υπουργείο Παιδείας.
«Η αποδοχή από το Υπουργείο Παιδείας ήταν όχι μόνο απλά ενθαρρυντική, αλλά καλωσορίστηκε με ενθουσιασμό και με μια σημαντική πρόταση. Ο Δήμος Πεντέλης, οι δράσεις για τις σχολές εφήβων και τα πρακτικά των ομάδων θα αποτελέσουν υλικό για την διαμόρφωση ενός πρωτόκολλου διαχείρισης κρίσεων για όλα τα σχολεία της χώρας.
Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε δυναμικά, ούτως ώστε το πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί για τα σχολεία του δήμου μας να αποτελέσει την αρχειακή βάση και το υλικό συνδιαμόρφωσης για κάθε εκπαιδευτικό φορέα της χώρας.
Η μέριμνα, η ενημέρωση, η συνδιαμόρφωση μέσω των γνήσιων ερωτημάτων που αφορούν τους εφήβους μας αποτελούν τον κορμό συμπερίληψης που αξίζει να δούμε σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Η λειτουργία ξεκινά επισήμως με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα συνδιαμορφώνεται απο τα αιτήματα και τις ανάγκες των εκάστοτε σχολείων. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κι έχουν γίνει οι πρώτες ενημερωτικές συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σε όλα τα παραπάνω συμμετέχει πάντα και ο αρμόδιος σχολικός ψυχολόγος του Υπουργείου Παιδείας».
«Ο στόχος δεν είναι αμιγώς θεραπευτικός»
Ποιοι θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στην Ομάδα Εφήβων; Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι της εν λόγω Ομάδας;
Η Βασιλική Ρούσσου λέει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ:
«Στην Ομάδα Εφήβων έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Για την κάθε δράση υπάρχει πάντα η σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του σχολείου, του εκάστοτε συλλόγου εκπαιδευτικών, των αρμοδίων γονέων ή κηδεμόνων των εφήβων ή του εκάστοτε συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, καθώς και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής.
Οι άμεσοι στόχοι είναι η οργάνωση και αποτύπωση του πλαισίου, ταυτόχρονα όμως το πρωτοποριακό εδώ είναι ότι ταυτόχρονα με την λήψη πληροφοριών, σκέπτεσθαι και προβληματισμών των εφήβων πραγματοποιείται παράλληλα στον ίδιο χρόνο και ομάδα ενσυναίσθησης των εφήβων
Ο στόχος δεν είναι αμιγώς θεραπευτικός, αν και ταυτόχρονα προσεγγίζει θέματα που αφορούν και την ψυχική σφαίρα. Δεν μας ενδιαφέρει να ψυχολογικοποιήσουμε τις ομάδες, αλλά να ενδυναμώσουμε τους εφήβους μας στο να θέτουν ερωτήματα και να παίρνουν τις απαντήσεις μέσα από την ίδια ομάδα που συμμετέχουν. Κεντρική μας θεματική είναι το συν—ανήκειν στην μαθητική κοινότητα με αμοιβαίο σεβασμό. Το υλικό που θα προκύψει από τις δράσεις μας θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μελλοντικές στοχεύσεις. Οι ανάγκες θα συνδιαμορφώσουν τις θεματικές, όχι η επιβολή κλειστών ερωτημάτων. Δίνουμε πίσω στους εφήβους μας αυτό που τους ανήκει, αυτή την τεράστια δύναμη να ορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους. Εμείς στεκόμαστε δίπλα τους επικουρικά και όχι από θέση ισχύος.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω την αμέριστη βοήθεια και αρωγή της δημάρχου Πεντέλης Νατάσσας Κοσμοπούλου και την εμπιστοσύνη που έδειξε στην οργάνωση αυτής της Ομάδας».
Διαβάστε ακόμα: Ομάδα Εφήβων αποκτά ο Δήμος Πεντέλης