Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο Κωνσταντίνος Χριστόπουλος υπό την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Γονέων του Δήμου Πεντέλης σε συνέντευξή που παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, σταχυολογεί τις προτεραιότητες της τρίτης κατά σειράς θητείας του.
Ακόμα, ο Κ. Χριστόπουλος, καταθέτει την πρότασή του για τους κοινόχρηστους χώρους που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στον Δήμο Πεντέλης, ζητά γενναία αύξηση στις επιχορηγήσεις των Σχολικών Επιτροπών και εξηγεί για ποιόν λόγο εκτιμά ότι ο Δήμος Πεντέλης είναι μακριά από το ζητούμενο «αθλητισμός για όλους».
Συνέντευξη: Τάσος Μεργιάννης
Αφού σας συγχαρώ για την επανεκλογή σας για 3η διαδοχική θητεία στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων του Δήμου Πεντέλης, θα ήθελα να ρωτήσω πως αξιολογείτε τις προηγούμενες θητείες σας αλλά και το κλίμα πλέον στους κόλπους της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων, το οποίο στην προηγούμενη θητεία σας δεν ήταν ενωτικό.
Σε όλα τα συλλογικά όργανα όπως τα Διοικητικά Συμβούλια, η δουλειά είναι ομαδική. Κάθε θέση έχει τον ρόλο της αλλά και την ευθύνη της και πρέπει να υπηρετείται και όχι να υπηρετεί, έχοντας πάντα υπόψη ότι από όλα κάτι μαθαίνουμε οφείλοντας παράλληλα να προσπαθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα, ακόμα κι αν φαίνεται κάποιες φορές δύσκολο.
Ο ρόλος των Συλλόγων Γονέων είναι ταυτόχρονα ευρύτερος αλλά και στενότερος, από ότι αρχικά μπορεί να νομίσει ένας γονιός. Ακούγεται αντιφατικό αλλά όλοι μας ξεκινώντας την ενασχόληση με τα γονεϊκά πράγματα, υποκύψαμε σε εύκολες λύσεις προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά και τα σχολεία μας, αγοράζοντας πχ. αναλώσιμα, υλικά κλπ. Είναι λοιπόν στενότερος ο ρόλος μας διότι, βάσει και νομοθεσίας αλλά και των καταστατικών μας, οφείλουμε να διεκδικούμε και όχι να υποκαθιστούμε. Να υποστηρίζουμε, να συμπληρώνουμε και να ελέγχουμε. Από την άλλη, είναι και ευρύτερος διότι δεν μας αφορά μόνο η στενά σχολική ζωή των παιδιών μας, αλλά φυσικά κάθε πτυχή της ζωής τους αλλά και της συνολικότερης κοινωνικής ζωής που τα αφορά και μας αφορά ως γονείς.
Θεωρώ ότι τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε βρει στην Ένωση Γονέων αλλά και στους Συλλόγους, έναν θετικό βηματισμό, με ουσιαστικό έργο και πρωτοβουλίες με άξονα πάντα τον ρόλο – καθήκον μας ως εκπρόσωποι γονέων. Διοργανώσαμε δράσεις, παρεμβάσεις, ομιλίες, ημερίδες και εκδηλώσεις με απήχηση και συμμετοχή και κυρίως με ωφέλεια για τα παιδιά και τους γονείς. Προσωπικά, είμαι διπλά χαρούμενος που έχω συνεισφέρει αφενός στις δράσεις της Ένωσης Γονέων τα τελευταία χρόνια και αφετέρου στο γεγονός ότι πλέον η λειτουργία της Ένωσης Γονέων είναι σταθερά σε καλό και δημιουργικό κλίμα με ουσιαστικούς σκοπούς και αποτέλεσμα. Υπάρχει πλέον μια πολύ καλή παρακαταθήκη δράσης και τρόπου λειτουργίας, που μπορούν να αξιοποιήσουν και οι επόμενοι από εμάς, αλλά ακόμα και Ενώσεις Γονέων άλλων Δήμων.
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας σε αυτήν την τρίτη θητεία σας; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα προς επίλυση στο σχολικό-γονεϊκό κίνημα;
Πολλά από τα προβλήματα είναι χρόνια και δεν αφορούν μόνο τον δικό μας Δήμο, ωστόσο σε όλα προσπαθούμε εξίσου. Μία εκ των προτεραιοτήτων είναι η κινητοποίηση των γονέων να ασχοληθούν με τα ζητήματα των παιδιών και των σχολείων και να συμμετέχουν στους Συλλόγους Γονέων, αλλά και η δημιουργία Συλλόγων Γονέων και στους Παιδικούς Σταθμούς (όπως πχ. στον Παιδικό Σταθμό Νέας Πεντέλης) καθώς το πλαίσιο αλλά και τα θέματα είναι κοινά κι έτσι οι γονείς θα μπορούν να ευαισθητοποιούνται και να εκπαιδεύονται νωρίτερα και σωστότερα. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν περισσότερα βρεφικά τμήματα και φυσικά τα τροφεία να είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά.
Βασική προτεραιότητα στο Δήμο μας, όσον αφορά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι η δημιουργία 2ου Λυκείου Μελισσίων, καθώς το Λύκειο Μελισσίων είναι υπερπλήρες με περισσότερα από 450 παιδιά, όπως και η δημιουργία ενός διαδημοτικού Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) που χρειάζεται η ευρύτερη περιοχή μας. Αμεσότερη όμως ανάγκη είναι οι Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί στα Γυμνάσια και Λύκεια μας. Μετά από 2+ χρόνια covid και απομόνωσης και ειδικά στις εφηβικές ηλικίες, έχουμε δύσκολα φαινόμενα ακραίων συμπεριφορών, εκφοβισμού, καταχρήσεων στα Γυμνάσια και Λύκεια μας και δυστυχώς την προηγούμενη σχολική χρονιά το Υπουργείο Παιδείας, αν και διαμαρτυρηθήκαμε έντονα, δεν διόρισε ούτε έναν ειδικό, όπως σε άλλους δήμους. Μια λύση μπορεί να είναι σε συνεργασία με κατάλληλους φορείς που έχουμε στο Δήμο μας στο Κέντρο Κοινότητας με 10 διαθέσιμους επιστήμονες.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η στέγαση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης δεν είναι πλέον τόσο επείγουσα, ωστόσο η περίφημη λίστα υλικών των νηπιαγωγείων, ακόμα και η σίτιση στο ολοήμερο πρόγραμμα των Δημοτικών σχολείων μπορεί και πρέπει να αναληφθούν από τον Δήμο και να μην επιβαρύνουν τους γονείς. Ακόμα αμεσότερα όμως, πρέπει ο Δήμος Πεντέλης να φροντίσει μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης (ΟΑΕΔ) να εξασφαλίσει σχολικούς επιστάτες, αλλά και επαρκή αριθμό ατόμων και ωρών για την καθαριότητα των σχολείων.
Σε πρόσφατη παρέμβασή σας κάνατε λόγο για έλλειψη κοινόχρηστων χώρων φιλικών προς τα παιδιά στον Δήμο Πεντέλης. Ποιες προτάσεις καταθέτετε για την επίλυση του προβλήματος;
Ακούγετε οξύμωρο σε έναν Δήμο δίπλα στο βουνό όπως η Πεντέλη, να έχουμε έλλειψη ανοικτών, ελεύθερων και ασφαλών χώρων για τα παιδιά, αλλά δυστυχώς ισχύει. Ειδικά στα Μελίσσια που είναι πιο πυκνοδομημένα, αλλά και στην Πεντέλη και Νέα Πεντέλη, όπου η οικιστική ανάπτυξη δεν συνοδεύτηκε έγκαιρα από ένα σχέδιο πόλης με κατάλληλες προβλέψεις, οι πλατείες είναι μικρές και οι χώροι για τα παιδιά ελάχιστοι και περιορισμένοι.
Μια άμεση, μικρή λύση για την πλατεία της Νέας Πεντέλης, όπως έχω ξαναπροτείνει μαζί και με άλλους γονείς πριν λίγους μήνες, είναι να διατεθεί πάλι μέρος των χώρων πρασίνου (παρτέρια) όπως ίσχυε πέρυσι, στα καταστήματα εστίασης της πλατείας, ώστε οι γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά και αυτά να μην χρειάζεται να διασχίσουν τον δρόμο για να έρθουν κοντά τους.
Ωστόσο, μια πολύ σημαντικότερη πρόταση είναι να ανοίξει ο Δήμος επιτέλους, έστω και μόνο για περίπατο, την κατασκήνωση της Νέας Πεντέλης, δίπλα από την πλατεία. Δεκάδες στρέμματα οργανωμένου πρασίνου, όπου στο παρελθόν φιλοξενήθηκαν και εκδηλώσεις, την επόμενη στιγμή θα είναι μια όαση βόλτας και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλες πρώην κατασκηνώσεις στην Πεντέλη, αλλά και σε χώρους που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο μας, όπως το πρώην Ναυτικό Νοσοκομείο (ΝΙΕΝ). Με μικρό κόστος, ακόμα και σε μικρότερα οικόπεδα (όπως έναντι του Σούπερ Μάρκετ «Σκλαβενίτης») εκτός των οργάνων γυμναστικής, μπορούν να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις (φωτισμός, καθαριότητα) και εν συνεχεία κατάλληλες διαμορφώσεις (πάρκα τσέπης, αστικές κερκίδες, ράμπες κλπ.) όπου τα παιδιά θα μπορούν να περνούν τον χρόνο τους ευχάριστα και με ασφάλεια. Και βέβαια θα πρέπει να καθιερωθεί αυτό που ισχύει μόνιμα σε άλλους Δήμους, τα προαύλια των σχολείων να είναι ανοικτά και φωτισμένα τα απογεύματα για παιχνίδι.
Συνολικότερα, με στοχευμένες παρεμβάσεις για τα παιδιά, θα μπορούσε να ήταν ο Δήμος Πεντέλης ο πρώτος, δίνοντας το παράδειγμα και αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός «δικτύου πόλεων φιλικών για τα παιδιά».
Οι λέξεις «πολιτισμός» και «παιδεία» είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Πώς θα μπορούσαν οι Τέχνες και ο Πολιτισμός να ενταχθούν στην καθημερινότητα των παιδιών μας;
Είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, θα συμπλήρωνα, και με την λέξη «παιδί». Η μουσική, οι εικαστικές και οι παραστατικές τέχνες τελευταία εξοβελίζονται ακόμα και από τα προγράμματα σπουδών των σχολείων. Αυτό καθιστά την δράση σε τοπικό επίπεδο ακόμα πιο αναγκαία. Θα πρέπει ο Δήμος να παρέχει τέτοια μαθήματα και σεμινάρια, ακόμα και σε επίπεδο εξωσχολικών δραστηριοτήτων τα απογεύματα στα σχολεία, να επεκταθεί ο θεσμός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και να δημιουργηθεί επίσης ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, να οργανωθούν σχολικές μουσικές και θεατρικές ομάδες και κάθε καλοκαίρι να γίνεται ένα μεγάλο μαθητικό φεστιβάλ.
Μπορούν να φτιαχτούν και στο Δήμο μας «βιβλιοφωλιές», κάτι σαν μικρές δανειστικές βιβλιοθήκες με γωνιές ανάγνωσης και στους χώρους των σχολείων ή/και των πολιτιστικών κέντρων μας να υπάρχουν «ψηφιακά μουσεία τσέπης», δηλαδή διαδραστικοί Η/Υ με συνδρομή σε μεγάλα μουσεία του κόσμου αλλά και ελληνικά για ψηφιακή περιήγηση.
Πρέπει ακόμα να φτιαχτούν 2 ή 3 μικρά θεατράκια – στην Πεντέλη υπάρχουν και μερικά πέτρινα ήδη έτοιμα – όπου από Άνοιξη μέχρι Φθινόπωρο, θα μπορούν νεανικές και όχι μόνο ομάδες να κάνουν πρόβες, παραστάσεις και παρουσιάσεις.
Μια εμβληματική πρόταση όμως είναι επιτέλους η δημιουργία ενός θεάτρου «Μαρμάρου», στα χνάρια του θεάτρου Βράχων στο Βύρωνα, του θεάτρου Πέτρας στην Πετρούπολη ή του Κατράκειου θεάτρου στη Νίκαια. Έχουμε αρκετά εγκαταλειμμένα αλλά προσβάσιμα λατομεία, εκτός φυσικά αρχαιολογικής και δασικής ζώνης, όπου θα ήταν ιδανικό σε ένα εξ’ αυτών να αποκτήσει και η Πεντέλη το δικό της θέατρο «Μαρμάρου», αναδεικνύοντας την ιστορία αλλά και την πολιτιστική της ταυτότητα.
Κεφάλαιο αθλητισμός: θεωρείτε ότι αξιοποιούνται σωστά οι αθλητικοί χώροι στον δήμο; Πόσο κοντά βρισκόμαστε στο ζητούμενο που είναι ο «αθλητισμός για όλους»;
Δυστυχώς στο Δήμο μας βρισκόμαστε ακόμα αρκετά μακριά από το ζητούμενο «αθλητισμός για όλους». Ακόμα κι όταν υπήρχε ο Οργανισμός Αθλητισμού και Πολιτισμού (ΟΠΑΘ) κυριαρχούσε πάντα η λογική της ανάθεσης. Ο Δήμος (παλιότερα ο ΟΠΑΘ) δεν έχει δικούς του γυμναστές και έτσι δεν έχει προγράμματα άθλησης για όλους, πόσο μάλλον δωρεάν.
Κάθε χρόνο ο Δήμος παραχωρεί δωρεάν τους δημοτικούς, δημόσιους και σχολικούς αθλητικούς χώρους, στους περισσότερους αθλητικούς συλλόγους που κάνουν αίτηση, με αρκετούς όμως να έχουν παράπονα, λιγότερο ή περισσότερο. Οι σύλλογοι στη συνέχεια οργανώνουν τμήματα και ακαδημίες, έναντι όμως αντιτίμου που συχνά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Υπάρχει ένα αδιαφανές και «πελατειακό» καθεστώς όπου σε κάποιους παραχωρούνται χώροι κατά «προτεραιότητα» και συχνά αποκλειστικά ενώ σε άλλους καθόλου ή ελάχιστα και σε «τρύπες» που περισσεύουν. Το αποτέλεσμα είναι αφενός οι επιλογές αθλητισμού για έναν γονέα και το παιδί του να περιορίζονται και αφετέρου παιδιά που ήδη αθλούνται, μεγαλώνοντας να αναγκάζονται συχνά να «μεταδημοτεύουν» σε συλλόγους κοντινών ή και μη δήμων ή απλά να σταματούν τον αθλητισμό. Και μιλάμε για έναν Δήμο που έχει 5 κλειστά γυμναστήρια, όταν ο γειτονικός Δήμος Βριλησσίων έχει μόνο 1.
Μια πρόταση θα μπορούσε να είναι η συγκρότηση σχολικών ομάδων σε κάποια αθλήματα και η διεξαγωγή στο τέλος της χρονιάς ενός μεγάλου, ίσως και διαδημοτικού, τουρνουά. Ήδη, η Ένωση Γονέων Αμαρουσίου μας έχει προτείνει κάτι σχετικό.
Γενικότερα όμως, στις παρούσες συνθήκες, που είναι πολύ δύσκολο να προσλάβουν οι Δήμοι προσωπικό, μια πρόταση που έχω ήδη από πέρσι καταθέσει δημόσια, είναι με βάση την δωρεάν παραχώρηση να τεθεί ένα επιπλέον κριτήριο προς όφελος των παιδιών. Θα μπορούσε δηλαδή ο Δήμος ως «αντίτιμο» αλλά και κριτήριο για την παραχώρηση, να λάβει κάποιες δωρεάν «ώρες κοινού» με την επίβλεψη ειδικών από τον κάθε σύλλογο, για όλους τους δημότες και ειδικά για τα παιδιά. Αυτό δηλαδή που δεν μπορεί προς το παρόν να κάνει ο Δήμος, ας το παρέχουν έστω ως αντάλλαγμα χρήσης οι αθλητικοί σύλλογοι.
Ο πρωταθλητισμός και ο σωματειακός αθλητισμός δεν είναι ο σκοπός. Είναι το μέσο για να παραδειγματίσει, να διδάξει και να εμπνεύσει τον αθλητισμό σε όλους, μεγάλους και μικρούς. Για την υγεία, την ευεξία, την ψυχαγωγία. Για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Για έναν Αθλητισμό πραγματικά για όλους.
«Να αυξηθούν οι επιχορηγήσεις των Σχολικών Επιτροπών»
Είναι πασιφανές ότι τα κονδύλια που καλούνται να διαχειριστούν οι Σχολικές Επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου (20.000 και 40.000) δεν επαρκούν. Μόνο οι ζημιές από την κατάληψη στο Λύκειο Μελισσίων το 2022 υπολογίζεται ότι κόστισαν 25.000 ευρώ. Τι προτείνετε για την αύξησή αλλά και τη ορθολογική διαχείρισή τους;
Τα χρήματα που διαχειρίζονται οι σχολικές επιτροπές είναι πολύ περισσότερα και προέρχονται κυρίως από την κεντρική κυβέρνηση ως Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ). Αυτά που αναφέρετε είναι η έκτακτη ετήσια επιχορήγηση του Δήμου Πεντέλης που επί χρόνια ήταν 100.000 και 120.000 ευρώ αντίστοιχα για κάθε Επιτροπή και μόλις πέρυσι μειώθηκε σε 20.000 και 40.000 από την δήμαρχο κ. Κεχαγιά, με την αιτιολογία ότι «…δεν χρειάζονται τόσα και αν χρειαστούν θα προσθέσουν κι άλλα…». Η αλήθεια είναι ότι τα σχολεία χρειάζονται τόσα και άλλα τόσα! Πρέπει να είναι προτεραιότητα τόσο στα λόγια όσο και στην πράξη. Στον αμέσως επόμενο προϋπολογισμό πρέπει να αυξηθούν σε τουλάχιστον 150.000 ευρώ για την κάθε Σχολική Επιτροπή, καθώς έχουν να καλύψουν αυξημένα κονδύλια ενέργειας, συντήρησης κλπ. και φυσικά να αναλάβουν πραγματικά και όχι προσχηματικά, κόστη όπως τη λίστα υλικών, την συντήρηση και τα αναλώσιμα των σχολείων. Αντίστοιχες περικοπές αν χρειαστεί, μπορούν να γίνουν από πολυτελείς απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για αμφίβολα σεμινάρια και συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού και ψυχολογικής υποστήριξης.
Είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την δημοτική παράταξη «ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ» με υποψήφιο δήμαρχο τον Άγγελο Παλαιοδήμο. Εάν μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου είστε κομμάτι της διοίκησης θα παραιτηθείτε από το Δ..Σ. της Ένωσης Γονέων; Θεωρείτε ότι θα υπάρχει ηθικό ασυμβίβαστο;
Ναι, ξεκάθαρα. Δεν μπορεί, δεν είναι ηθικά σωστό, ακόμα κι αν δεν προβλέπεται στη νομοθεσία, να είναι κανείς ταυτόχρονα και ελεγκτής και ελεγχόμενος, και αυτός που δίνει και αυτός που ζητάει. Είχε τεθεί και στο παρελθόν αυτό το ζήτημα, το 2019 με την κ. Μαρκαντώνη, ωστόσο αν και το ζήτησε και η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γονέων και το επεσήμανε και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, αυτή επέμεινε να μην παραιτηθεί. Θεωρώ πως τέτοιες στάσεις απαξιώνουν την θέση, τον θεσμό αλλά και το πρόσωπο. Σε ότι με αφορά, αν αναλάβω οποιαδήποτε θέση στη διοίκηση του Δήμου μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023, κάτι για το οποίο είμαι πολύ αισιόδοξος, την ίδια στιγμή θα παραιτηθώ και από το Δ.Σ της Ένωσης Γονέων. Άλλωστε, κανείς δεν είναι σε μια θέση για πάντα. Είμαστε περαστικοί και οφείλουμε αυτό να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας.
Ειδήσεις από την Πεντέλη στο amarysia.gr