ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Σε εκτενές άρθρο του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, o πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κωνσταντίνος Χριστόπουλος αναφέρεται στα τρέχοντα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον Δήμο Πεντέλης.
Ο Κ. Χριστόπουλος επισημαίνει μια σειρά από αστοχίες , όπως έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, προβλήματα στέγασης που αφορούν από παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιτήρηση με κάμερες στους αύλειους χώρους σχολείων που παραμένουν ανοικτά το καλοκαίρι, ενώ κάνει λόγο για «άνιση κατανομή» των αθλητικών χώρων στους αθλητικούς συλλόγους.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, παράλληλα, δεν παραλείπει να αποδώσει τα εύσημα στη δημοτική Αρχή για την διεξαγωγή του 1ου Φεστιβάλ Νεολαίας, το οποίο χαρακτηρίζει «ίσως ότι σημαντικότερο έχει γίνει για τα παιδιά στο Δήμο μας τα τελευταία χρόνια!»
«Οι μικρές βελτιώσεις δεν αρκούν για να εμπνεύσουν αισιοδοξία»
Μια ακόμη σχολική χρονιά έχει φτάσει στο τέλος της και σε λίγες εβδομάδες (ο Αύγουστος θεωρείται «απών») ξεκινάει η νέα. Στο Δήμο Πεντέλης πάντως θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα πράγματα είναι «σαν να μην πέρασε μια μέρα» από πέρσι το καλοκαίρι, με λίγες μικρές βελτιώσεις που δεν αρκούν για να εμπνεύσουν αισιοδοξία.
Στις υλικοτεχνικές ελλείψεις και εργασίες συντήρησης των σχολικών κτηρίων διαπιστώνεται αδράνεια.
Το διάστημα του καλοκαιριού που δεν λειτουργούν τα σχολεία, πάντα προσφέρεται για επισκευές, βαψίματα κλπ. αλλά φέτος, πλησιάζοντας τα τέλη Ιουλίου δεν έχει γίνει ακόμα σχεδόν τίποτα από τα καταγεγραμμένα και διατυπωμένα αιτήματα κάθε σχολείου. Αντίθετα σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως η ανάγκη για ανεμιστήρες στο Λύκειο Μελισσίων κατά τη διάρκεια των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων, υπήρξε αρνητική απάντηση από τον Δήμο με δικαιολογίες περί μη προβλεπόμενης δαπάνης κλπ. Βέβαια, για 2-3 φωτοτυπικά (συχνά και με leasing) σε κάθε σχολείο εδώ και χρόνια, πολύ πιο εύκολα γίνεται η σχετική «παρέκκλιση», καθώς δεν προβλέπονται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα οι φωτοτυπίες!
Κτηριακά – Στέγαση: επιτακτική η ανάγκη 2ου Λυκείου στα Μελίσσια
Η ανακοινωμένη από την δήμαρχο κ. Κοσμοπούλου, μεταφορά του 5ου Νηπιαγωγείου Μελισσίων όπως και το κλείσιμο του Παιδικού Σταθμού της Νέας Πεντέλης προξένησε εύλογα μεγάλη αναστάτωση στους γονείς. Σχετικά με το 5ο Νηπιαγωγείο η ενημέρωση ήταν προφορική χωρίς επίσημα έγγραφα με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες οι γονείς να είναι σε «ομηρία» που θα πάνε τα παιδιά τους. Η τελευταία «πληροφορία» θέλει τελικά να μην προλαβαίνουν να ξεκινήσουν εργασίες στο κτήριο (πτέρυγα Μπόμπολα) οπότε και το Νηπιαγωγείο μάλλον θα παραμείνει.
Όσον αφορά τον Παιδικό Σταθμό της Νέας Πεντέλης, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Μετά το αιφνίδιο κλείσιμο το Μάρτιο, στο Δημοτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε η δήμαρχος ότι ο Σταθμός θα μεταφερθεί σε πτέρυγα του ΠΙΚΠΑ (πρώην Αναρρωτήριο). Όμως όταν γονείς και εργαζόμενοι ζήτησαν να κάνουν μια επίσκεψη στο νέο χώρο, ώστε να δουν που θα πάνε τα παιδιά τους, δεν πήραν ποτέ απάντηση. Αντίθετα σε πρόσφατες επικοινωνίες με την αρμόδια διεύθυνση του Δήμου, ενώ έκαναν εγγραφή κανονικά, πληροφορούνται ότι είναι λίγες οι εγγραφές (πως να μην είναι άλλωστε με τόση αναστάτωση) και ίσως τελικά δεν λειτουργήσει καθόλου! Παράλληλα, μαθαίνουν ότι στο κτήριο όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν ο Σταθμός στη Νέα Πεντέλη μπαίνουν διάφοροι ανενόχλητοι, όπως καταγγέλλει το προσωπικό (αρ. πρωτ. 13838_2024 11/7/2024) και «αφαιρούν» πράγματα εκ των οποίων πολλά ανήκουν σε εκπαιδευτικούς ή γονείς.
Παρά ταύτα, πρώτο ζήτημα σχολικής στέγης στο Δήμο Πεντέλης παραμένει η ανάγκη για 2ο Λύκειο στα Μελίσσια. Ο αριθμός των μαθητών στο Λύκειο Μελισσίων πλησιάζει τους 500 και αυτό είναι από μόνο του αιτία πολλών προβλημάτων. Ήδη γονείς νέων μαθητών πληροφορούνται κατά την εγγραφή (gov.gr) ότι έχουν αλλάξει τα όρια των Λυκείων και πλέον γεωγραφικά ανήκουν στο Λύκειο της Νέας Πεντέλης ή Πεντέλης. Ξεπερνώντας το ότι δεν γνωρίζουμε να προηγήθηκε σχετική διαβούλευση και κυρίως απόφαση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας όπως προβλέπεται, κάτι τέτοιο αποσυμφορεί μεν λίγο το Λύκειο Μελισσίων, όμως αναδεικνύει ένα ακόμα χρόνιο ζήτημα: αυτό της έλλειψης Δημοτικής Συγκοινωνίας, που ταλαιπωρεί ακόμα περισσότερο τα παιδιά και τους μαθητές, που δεν έχουν εναλλακτικές και σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να διανύσουν 3, 4 ή και 5 χιλιόμετρα με τα πόδια για να πάνε σχολείο.
Μεταφορά οικονομικού βάρους σε γονείς και ευθύνης σε εξωτερικούς παράγοντες
Η «αποψίλωση» του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι γενικότερο φαινόμενο. Από τα απλά «μικρά» όπως η αγορά αναλωσίμων και εξοπλισμού (βλ. χαρτί, λίστα νηπιαγωγείων, μελάνια, κουρτίνες, Η/Υ κλπ.) που παράτυπα μεταφέρονται ως επιβάρυνση στους γονείς, μέχρι σημαντικότερα παιδαγωγικά (Σχολικός Προσανατολισμός, Σχολικοί Ψυχολόγοι και Σχολικοί Κοινωνικοί Λειτουργοί κλπ.), τα οποία εκλείπουν από το Σχολείο και «ανατίθενται», συχνά με το αζημίωτο, σε εξωτερικούς φορείς και οργανισμούς, χωρίς καν την έγκριση πολλές φορές, την επιστημονική επάρκεια και την πιστοποίηση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ωστόσο, ότι η πρόταση μας για κάλυψη του κόστους ηχητικού εξοπλισμού και μουσικής για τα πάρτι Γυμνασίων και Λυκείων από τον Δήμο, διευκολύνοντας τα παιδιά και δίνοντας κίνητρο να γίνονται στα σχολεία ή έστω στην περιοχή μας, έχει αρχίσει και υλοποιείται και ευχόμαστε να καθιερωθεί.
Η μηνιαία Σύσκεψη Εκπαιδευτικής Κοινότητας δεν επανήλθε
Τόσο η Μηνιαία Σύσκεψη που αποδέχθηκε να επαναφέρει από την αρχή της θητείας της η νέα δήμαρχος κ. Κοσμοπούλου (βλ. σχετική συνάντηση στις 20/2/2024), δεν επανήλθε μέχρι σήμερα, όσο και άλλες δημοτικές επιτροπές και συμβούλια (Παιδείας, Ισότητας, Σχολικά Συμβούλια κλπ.) ενώ συγκροτήθηκαν δεν λειτουργούν ακόμα. Οι δε νέες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως σε όλους τους Δήμους, δεν δείχνουν ότι θα έχουν την αυτονομία και αμεσότητα δράσης που είχαν ως Νομικά Πρόσωπα και αναμένουμε να ξεκαθαρίσει ο τρόπος λειτουργίας και ο βαθμός ευελιξίας τους.
Νέο Ποινολόγιο για τους μαθητές
Το νέο ποινολόγιο για τους μαθητές είναι στα περισσότερα μάλλον σε λάθος κατεύθυνση. Η αποτροπή ποτέ και πουθενά ιστορικά δεν επιτεύχθηκε με αυστηροποίηση των ποινών. Αυτό βέβαια είναι μια γενικότερη τάση στη χώρα μας βλέποντας κανείς, παρά τις αντιδράσεις αρμόδιων επιστημονικών φορέων τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τους ανηλίκους. Στη σχολική ζωή πλέον ακόμα και οι κινητοποιήσεις των μαθητών ποινικοποιούνται ενώ η συμμετοχή ή όχι σε εκδρομές και περιπάτους θα είναι εφεξής και πειθαρχικό – τιμωρητικό μέτρο.
Ανοικτά προαύλια και ελεύθεροι χώροι
Πρόσφατα είχαμε (5/7/2024) την σύσκεψη με την δήμαρχο κ. Κοσμοπούλου, για το άνοιγμα των σχολικών προαυλίων για να παίζουν τα παιδιά, όπου συναντήσαμε μια αντίληψη πρώτης ανάγκης της περιφρούρησης των κτηρίων από τον κίνδυνο των παιδιών! Ακόμα κι αν αυτή ήταν μια ατυχής διατύπωση, το πρόβλημα παραμένει. Ζούμε σε ένα Δήμο μέσα στη φύση, με πολλούς χώρους πρώην κατασκηνώσεων (στην Πεντέλη και στη Νέα Πεντέλη) όπως και χώρους πρασίνου πρώην νοσοκομείων (ΝΙΕΝ κλπ). Κι όμως δεν έχουμε πάρκα, δεν έχουμε μεγάλες πλατείες, δεν έχουμε χώρους αναψυχής για μικρούς και μεγάλους. Δεν είναι αγγαρεία να δημιουργηθούν χώροι για τα παιδιά. Είναι ευεργέτημα! Σε σχέση με την επιτήρηση με κάμερες, όπως απαντήσαμε, είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, είμαστε στη διάθεση της δημοτικής Αρχής για συνεργασία ώστε ότι γίνει να γίνει σωστά και νόμιμα και ήδη ήρθαν σε επαφή μαζί μας άνθρωποι του Δήμου, ώστε να γίνει σχετική έρευνα και διαβούλευση.
Πολιτισμός
Tο Φεστιβάλ Νεολαίας ήταν μια πολύ καλή αρχή
Χωρίς να είναι κάτι εξαιρετικά μεγάλο ή πομπώδες, το 1ο Φεστιβάλ Νεολαίας Δήμου Πεντέλης ήταν ίσως ότι σημαντικότερο έχει γίνει για τα παιδιά στο Δήμο μας τα τελευταία χρόνια! Μικροί και μεγάλοι από θεατές πλέον γίναμε συμμέτοχοι, συνδημιουργοί. Τα πολιτιστικά δρώμενα δεν είναι θέαμα, είναι βίωμα και έτσι ευχόμαστε να παραμείνουν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και συγχαρητήρια αξίζουν στην καλλιτεχνική διευθύντρια, Σοφία Ιωαννίδου, που με τους συνεργάτες της σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε αυτή την εξαιρετική ιδέα, χωρίς καν αμοιβή. Θα πρέπει λοιπόν να επενδυθεί πραγματικός χρόνος, ενέργεια, μεράκι και κονδύλια. Δεν μπορεί κάτι τόσο σημαντικό να εναπόκειται στο φιλότιμο και στον εθελοντισμό επαγγελματιών. Κάθε σχολείο και γειτονιά θα πρέπει να έχει θεατρική ομάδα, μαθητική αλλά και με δασκάλους και γονείς, χορωδία, καλλιτεχνικές και εικαστικές δραστηριότητες, οργανωμένα και ποιοτικά, με πρωτοβουλία και κόστος του Δήμου και χωρίς φυσικά χρέωση για τα παιδιά.
Αθλητισμός
Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος;
Όπως κάθε καλοκαίρι αναμένονται οι ετήσιες παραχωρήσεις των αθλητικών χώρων στους αθλητικούς συλλόγους. Αρκεί όμως μια απλά πιο δίκαιη κατανομή; Δεν πρέπει πρώτα από όλα να βάλουμε την ωφέλεια των δημοτών και ειδικά των παιδιών; Πρέπει να ωφελούνται οι δημότες και κυρίως τα παιδιά. Επαναφέρουμε και φέτος την πρόταση ο Δήμος ως «αντίτιμο» αλλά και κριτήριο για την παραχώρηση, να λάβει κάποιες δωρεάν «ώρες κοινού» με την επίβλεψη ειδικών από τον κάθε σύλλογο, για όλους τους δημότες και ειδικά για τα παιδιά (το είχαμε προτείνει και πρόπερσι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας Αυγούστου 2022 και πέρυσι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Αυγούστου 2023).
Αυτό δηλαδή που δεν μπορεί προς το παρόν να προσφέρει ο Δήμος (μαζικό αθλητισμό), ας το παρέχουν έστω ως αντάλλαγμα χρήσης οι αθλητικοί σύλλογοι.
Ο πρωταθλητισμός και ο σωματειακός αθλητισμός δεν είναι ο σκοπός. Είναι το μέσο για να παραδειγματίσει, να διδάξει και να εμπνεύσει τον αθλητισμό σε όλους, μεγάλους και μικρούς. Για την υγεία, την ευεξία, την ψυχαγωγία. Για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Για έναν Αθλητισμό πραγματικά για όλους.
Εκπροσώπηση μαθητών – Αποκλεισμός – Σχολικές Εκδρομές
Ένα κρίσιμο ζήτημα της σχολικής ζωής είναι ότι δεν διευκολύνονται (αν δεν απαξιώνονται και υποσκάπτονται) οι διαδικασίες και τα όργανα εκπροσώπησης των μαθητών, όπως άλλωστε προβλέπεται. Πρέπει οι ενήλικες με ρόλο και ευθύνη (Υπουργείο Παιδείας, Διευθυντές αλλά και δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι κλπ.) να αφήσουν τα παιδιά να μιλήσουν. Καταρχήν να κάνουν αυτό που προβλέπεται και να τους επιτρέπουν να κάνουν συνελεύσεις, να εκλέγουν και να εκλέγονται, να συνεδριάζουν και να αποφασίζουν. Να μπορούν δηλαδή να εκπροσωπούν και να εκπροσωπούνται. Οι συλλογικές διαδικασίες είναι παράλληλα και εκπαιδευτικές για τους αυριανούς ενεργούς πολίτες αλλά και κοινωνικές για τα ίδια τα παιδιά που μαθαίνουν βιωματικά να συνεργάζονται και να σέβονται διαφορετικές γνώμες αλλά και συλλογικές αποφάσεις. Έτσι οι τυχόν κινητοποιήσεις (καταλήψεις κλπ.) θα έχουν συνειδητοποίηση και πραγματική εκπροσώπηση και δεν θα καπηλεύονται από εξωσχολικούς και πλιατσικολόγους.
Παράλληλα, θα πρέπει να ρυθμιστεί και το πλαίσιο των «εκπαιδευτικών» σχολικών εκδρομών. Δυστυχώς, οι εκπαιδευτικοί συνοδοί δεν αμείβονται και αναλαμβάνουν ευθύνη που δεν τους αναλογεί. Έτσι συχνά δεν προθυμοποιούνται να συνοδεύσουν, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται εκδρομές και περίπατοι. Από την άλλη, κάποιες φορές μπαίνουν προϋποθέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το παιδαγωγικό περιεχόμενο, όπως να είναι οπωσδήποτε αεροπορική η εκδρομή ή να είναι η διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο! Έτσι δημιουργείται ένα υπέρογκο κόστος (φανταστείτε οικογένειες με 2 ή 3 παιδιά) και μαθητές απλά δεν συμμετέχουν στην εκδρομή της τάξης τους για καθαρά οικονομικούς λόγους, όπως έγινε φέτος σε Γυμνάσιο του Δήμου μας με αεροπορική εκδρομή σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στα Γιάννενα με κόστος περισσότερο από 500 ευρώ!
«Αγαπάς τα παιδιά; Απόδειξη!»
Οι ενήλικες έχουμε το οξύμωρο να βάζουμε πρώτη προτεραιότητα το καλό των παιδιών αλλά στην ουσία εννοούμε αυτό που εμείς θεωρούμε καλό. Και μάλιστα τους το «εξηγούμε»-επιβάλλουμε χωρίς καν να τα ακούμε. Πρέπει να δώσουμε χώρο και χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Σε αθλητικούς όρους πρέπει να τα δούμε ως συναγωνιστές και όχι ως ανταγωνιστές.
Δυστυχώς όμως, ζούμε στην εποχή που από στόματα Υπουργών αλλά και γονέων ακούμε για ανταγωνιστικότητα στην Παιδεία. Για καλύτερα και χειρότερα σχολεία, που ο γονέας θα έχει το δικαίωμα να διαλέγει και για χορηγούς που ο διευθυντής θα έχει την υποχρέωση να βρίσκει.
Η αντίληψη που πρόσφατα συναντήσαμε και στην δήμαρχο Πεντέλης, κ. Κοσμοπούλου, ότι αν ανοίξουμε ένα προαύλιο, έναν χώρο άθλησης – ψυχαγωγίας το απόγευμα για τα παιδιά, θα πρέπει οπωσδήποτε να τον φυλάξουμε από τα ίδια, γιατί τα θεωρούμε συλλήβδην και a priori βάνδαλους, εκτός από φοβική και λάθος, είναι και υποτιμητική για τα παιδιά μας.
«Ομάδες υπουργών, δημάρχων και διευθυντών»
χρειαζόμαστε πριν τις «Ομάδες Εφήβων»
Ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική η ανακοίνωση του Δήμου Πεντέλης για τις «Ομάδες Εφήβων» με τους ψυχολόγους του Κέντρου Κοινότητας. Αν όμως έπρεπε να ξεκινήσουμε από κάπου αυτό θα ήταν πρώτα οι «Ομάδες Υπουργών, Δημάρχων και Διευθυντών»!
Η νομοθεσία προβλέπει Σχολικό Ψυχολόγο και Σχολικό Κοινωνικό Λειτουργό σε κάθε σχολείο. Αυτά πρέπει πρώτα να υλοποιηθούν. Οι εξωτερικοί συνεργαζόμενοι φορείς, όπως το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου ή το «Θάλπος» με το Κέντρο Ημέρας Παιδιού και Εφήβου που φιλοξενείται στο Δήμο μας, καλούνται να καλύψουν κενά που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Δεν ωφελεί άλλωστε να «ψυχολογικοποιούνται» τα πάντα.
Τα προβλήματα των εφήβων μαθητών (ενδοσχολική βία, παραβατικότητα, σχολικός εκφοβισμός κλπ) δεν είναι μόνο «ατομικά», ώστε να χρήζουν κυρίως ψυχολογικής αντιμετώπισης. Είναι περισσότερο ζητήματα σχέσεων και αλληλεπιδράσεων που αφορούν μάλλον περισσότερο το επιστημονικό πεδίο ενός Σχολικού Κοινωνικού Λειτουργού. Είναι όμως κυρίως απόρροια και «καθρέφτης» επιλογών των ενηλίκων. Ειδικά αυτών που έχουν θεσμικό – διοικητικό ρόλο στη σχολική ζωή τους. Σε ένα Λύκειο αν στοιβάξεις 500 παιδιά, όπως στα Μελίσσια, είναι αναμενόμενο ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα.
«Αν σε ενδιαφέρουν πρώτα τα ντουβάρια, «ντουβάρια» θα έχεις…»