Μεγάλη επιτυχία με αθρόα συμμετοχή μαθητών και γονέων από τον Δήμο Πεντέλης, καθώς και από γειτονικούς Δήμους, σημείωσε η Ημερίδα Σχολικού Προσανατολισμού «Μαθητικές Διαδρομές μετά το Γυμνάσιο 2025» που διοργάνωσε η Ένωση Γονέων Πεντέλης . Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαϊου στο 3ο Δημοτικό Μελισσίων, αποδεικνύοντας την σημασία και το ενδιαφέρον για θέματα προσανατολισμού.
Μετά από ένα πρώτο καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων, Κωνσταντίνο Χριστόπουλο, χαιρετισμό απηύθυνε ο Θανάσης Παλλαντζάς, διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Μεταμόρφωσης, πρώην διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις τα παιδιά βοηθιούνται να κατανοήσουν τους στόχους τους».
Η διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης, Λίλη Κονταξή, αναφέρθηκε στις πολλές και διάφορες ειδικότητες εκπαιδευτικών με τις οποίες η Πολιτεία φροντίζει τα Ειδικά Σχολεία. «Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής έχει πολλές προκλήσεις με δυνατότητες και δρόμους παρέχοντας παράλληλα βοήθεια και υποστήριξη» τόνισε.
«Τα πάντα ρει»
«Τα πάντα ρει» υπενθύμισε στη συνέχεια η Χαρίκλεια Νιφλή, διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Μελισσίων. «Οι νέοι πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και το Σχολείο πρέπει να φτιάξει τα εργαλεία με τα οποία θα βοηθήσει τα παιδιά να ξεδιπλώσουν τις δεξιότητες τους. Αρωγοί σε αυτό είναι και οι γονείς. Ως συνοδοιπόροι όμως και όχι ως οδηγοί» τόνισε η Χ. Νιφλή που μίλησε επίσης για το τέλος της εξειδίκευσης όπως αναφέρουν σπουδαίοι επιστήμονες και στοχαστές.
Ο Σταμάτης Κριμιζής, διαστημικός επιστήμονας στη ΝΑΣΑ, χαρακτηριστικά λέει ‘’ξεχάστε τον πανεπιστήμονα, τώρα πια οι άνθρωποι δουλεύουν σε ομάδες, ακόμα και απομακρυσμένα΄΄. Η σφαιρική παιδεία γίνεται όλο και πιο απαραίτητη» επισήμανε.
Η Έλσα Δημοπούλου, ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος και σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού μίλησε για το άγχος στην εφηβεία και τους τρόπους διαχείρισής του. Το άγχος πρόσθεσε «είναι ένα διάχυτο, δυσάρεστο, συχνά ασαφές συναίσθημα που εκδηλώνεται με φόβο, ένταση και ανησυχία. Μπορεί να γίνει πολύ έντονο και να οδηγήσει σε ψυχοσωματικά συμπτώματα που έχουν αρνητική επίδραση στην απόδοση στα μαθήματα και στις εξετάσεις. Μπορεί επίσης να προέρχεται από φόβο αποτυχίας». Είναι πολύ σημαντικό, τόνισε «τα παιδιά να πιστεύουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητες τους χωρίς να υποβιβάζουν την προσπάθεια τους, να αποφεύγουν τις αρνητικές σκέψεις, να έχουν αισιοδοξία, ρεαλιστικές προσδοκίες και να μην πιστεύουν ότι όλη τους η ζωή κρίνεται από μία εξέταση, να διεκδικούν λίγο χρόνο για άσκηση – να ακούν μουσική και να εκτιμούν τον εαυτό τους και όσα έχουν πετύχει μέχρι τώρα».
Στην ομιλία της Μαίρης Τουντοπούλου, ψυχολόγου και συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με τίτλο «Ανακαλύπτω – Δεν αποφασίζω» τονίστηκε ότι «ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι μια στιγμιαία απόφαση, αλλά μια πορεία αυτογνωσίας και εξερεύνησης». Παρουσιάστηκε ως ένας «χάρτης» που δεν δείχνει μόνο έναν δρόμο, αλλά πολλές επιλογές, τις οποίες καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να διερευνήσουν ενεργά.
«Οι μαθητές ενθαρρύνθηκαν να αναρωτηθούν τι τους ενδιαφέρει, τι τους ενθουσιάζει, να ανακαλύψουν τι τους ταιριάζει και να γνωρίσουν τον εαυτό τους – τις ικανότητες, τα ενδιαφέροντα, τις αξίες τους. Τονίστηκε ότι η απόφαση δεν είναι δεσμευτική και μπορεί να αναθεωρείται με βάση τις αλλαγές τόσο στον εαυτό μας, όσο και στον κόσμο γύρω μας. Είναι μια δυναμική διαδικασία που απαιτεί ενημέρωση για τις διαθέσιμες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δυνατότητες, καθώς και ευελιξία απέναντι στις μεταβολές της αγοράς εργασίας και την ανάδυση νέων ειδικοτήτων. Κεντρικό ζητούμενο είναι η αυτογνωσία, η ενημέρωση και η ευελιξία, με τους νέους να καλούνται να αναλάβουν ενεργά τον ρόλο του ‘’οδηγού’’ στη δική τους διαδρομή αναφέρει η Ένωση σε σχετική ανακοίνωση.
Ο Γιώργος Γαρδικιώτης, υποδιευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Χαλανδρίου και ο Παναγιώτης Σχοινάς, διευθυντής του 2ου ΕΚ Χαλανδρίου, αναφέρθηκαν αναλυτικά στην επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση. «Η αγορά έχει ανάγκη για ανθρώπους με επαγγελματική κατάρτιση ενώ παράλληλα το εκπαιδευτικό μονοπάτι μέσα από ένα ΕΠΑΛ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο Πανεπιστήμιο. Το ΕΠΑΛ δεν είναι μια λύση ανάγκης ή μια επιλογή για ασθενέστερους μαθητές. Είναι επιλογή για τα πλεονεκτήματα και την επαγγελματική κατάρτιση σε πολλά μάλιστα αντικείμενα που προσφέρει στους μαθητές» τονίστηκε.
«Ποτέ δεν είναι αργά, για να αποφασίσει κάποιος να αλλάξει κατεύθυνση»
Η εκπαιδευτικός και υπεύθυνη Επαγγελματικού Προσανατολισμού ΔΔΕ Α’ Αθήνας, Αναστασία Κοτσιαφίτου, μίλησε για την ανάγκη αυτογνωσίας, ανακάλυψης κλίσεων αλλά και την επίδραση του περιβάλλοντος, της «περιρρέουσας ατμόσφαιρας» όπως χαρακτηριστικά είπε. «Όμως ποτέ δεν είναι αργά, για να αποφασίσει κάποιος να αλλάξει κατεύθυνση και να ικανοποιήσει τα όνειρα και τους στόχους του. Όπως ανέφερε η θεωρία του ‘’Τυχαίου’’ αντικρούει πολλούς κοινούς ‘’μύθους’’. Οι αλλαγές ακόμα και τα λάθη είναι μέσα στη ζωή» υπογράμμισε.
Παράλληλα με τις ομιλίες και τις συζητήσεις, όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμπληρώσουν online ειδικά τεστ και ερωτηματολόγια αξιών, κινήτρων και ενδιαφερόντων (CV1V2 & VIS2 e-mellon®), προσφορά της εταιρίας ISON Psychometrica και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν προσωπικές και ομαδικές συναντήσεις με ειδικούς συμβούλους επαγγελματικού και σχολικού προσανατολισμού.
«Ανταποκρινόμενοι στη μεγάλη συμμετοχή αλλά και στα συγκινητικά σχόλια γονέων και μαθητών, ως Ένωση Γονέων Πεντέλης θα προσπαθήσουμε τα μέγιστα, ώστε να καθιερωθεί αυτή η πρωτοβουλία σε ετήσια βάση, συνεισφέροντας όλοι μαζί σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.