Εορταστική εκδήλωση και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Ηπειρώτη ποιητή Κώστα Κρυστάλλη, έλαβε χώρα την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στην πλατεία της Αγ. Τριάδας στην Πεντέλη, όπου βρίσκεται και η προτομή του από το 1940. Την εκδήλωσε διοργάνωσε η Ομοσπονδία Φυσιολατρικών, Ορειβατικών, Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος.
Η εκδήλωση άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον πανοσιολoγιότατο αρχιμανδρίτη Πορφύριο Χαλίκο και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κιλίφης, που αναφέρθηκε στον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη και την Πεντέλη.
Ακολούθησε ο έφορος Εκδηλώσεων και Δημοσίων Σχέσεων της ΟΦΟΕΣΕ-ΟΞΝΕ Γιώργος Μηλιαράκης, ο οποίος και κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο Ανδρέα Αντωνόπουλο, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στη ζωή και το έργο του ποιητή Κ. Κρυστάλλη, καθώς και στον ρόλο και στην προσφορά της Ομοσπονδίας σχετικά με την προτομή του.
Χαιρετισμοί
Ακολούθησαν χαιρετισμοί, από τον Κώστα Αλεξίου, πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, από την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πεντέλης Δήμητρα Καπράλου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Φυσιολατρών Σκακιστών Πειραιώς «Ο Κρυστάλλης» Αυγέρη Θεοδωρόπουλο.
Κατόπιν, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Δημήτριος Λουκάς εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, αναφερόμενος στη ζωή και στο έργο του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη και στην αγάπη του και την αναφορά του στην Πεντέλη, που του θύμιζε «κομμάτι από την πατρίδα του».
Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από την πρωταγωνίστρια του θεάτρου Άννα Πολυτίμου και από τον σκηνοθέτη, ηθοποιό και συγγραφέα Μάνο Χατζηγεωργίου.
Επίσης, κατατέθηκαν στεφάνια από τον πρόεδρο της ΟΦΟΕΣΕ-ΟΞΝΕ, από εκπροσώπους 15 Συλλόγων μελών της και από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΟΦΟΕΣΕ-ΟΞΝΕ Ανδρέας Αντωνόπουλος απένειμε τιμητική πλακέτα στον φυσιολάτρη και ορειβάτη Γεώργιο Κυριακίδη, που εθελοντικά φρόντισε την προτομή του Κ. Κρυστάλλη και τόνισε ότι «ο κ. Κυριακίδης και η κ. Δ. Καπράλου ήταν οι μόνοι άνθρωποι που ενδιαφερθήκαν για την προτομή του ποιητή».
Ακολούθησαν παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια από τη χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, με τα οποία οι παρευρισκόμενοι έσυραν τον χορό. Η γιορτή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Η ΟΦΟΕΣΕ-ΟΞΝΕ είχε καλέσει και δεξιώθηκε όλους τους επισήμους στο εστιατόριο ΠΕΝΤΕΛΕΘΕΝ, όπου ακολούθησε γεύμα σε θερμό και ευχάριστο κλίμα.
Ποιος ήταν ο Κώστας Κρυστάλλης
Ο Κώστας Κρυστάλλης γεννήθηκε στο Συρράκο της Ηπείρου, το 1868 και αργότερα εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα και φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή. Το 1885 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική συλλογή του «αι σκιαί του Άδου», το επαναστατικό περιεχόμενο της οποίας τον ανάγασε να καταφύγει στην Αθήνα το 1889, ενώ το τουρκικό στρατοδικείο τον καταδίκασε σε εικοσιπεντάχρονη εξορία.
Στην Αθήνα έγραφε ποιήματα και αφηγήσεις σε διάφορα έντυπα της εποχής και παράλληλα δεν σταμάτησε ν’ αγωνίζεται για την ελευθερία της πατρίδας του, ως συνεργάτης στην εφημερίδα «Φωνή της Ηπείρου». Πέθανε από φυματίωση μόλις 26 ετών.
Οι πρώτες ποιητικές συλλογές του Κρυστάλλη εντάσσονται στον ρομαντισμό της Α΄ Αθηναϊκής Σχολής κι είναι γραμμένες στην καθαρεύουσα. Το 1890, με τα «Αγροτικά» του, πέρασε στον κύκλο της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, καθώς στράφηκε προς τη δημοτική γλώσσα, και το δημοτικό τραγούδι. Στην πεζογραφία του γράφει επηρεασμένος από τη λαϊκή παράδοση και ανήκει στους πρωτοπόρους στη χρήση της δημοτικής γλώσσας. Στα γραπτά του ζωντανεύει ο κόσμος του χωριού και της στάνης,του βουνού και του κάμπου.
Τάνια Κατσάνη