Οι 3 βιβλιοθήκες που λειτουργούν στο Δήμο δείχνουν τον δρόμο προς τη γνώση
Αν ισχύει η ρήση του Αργεντίνου συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες « πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης», τότε οι κάτοικοι του Δήμου Πεντέλης μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν όχι έναν αλλά τρεις επίγειους παραδείσους σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι τους και περίπου… 11.513 λόγους για να βγουν απ’ αυτό. Τόσα άλλωστε υπολογίζεται ότι είναι τα βιβλία που βρίσκονται στις προθήκες των δανειστικών βιβλιοθηκών στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, το Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων και το Πνευματικό Κέντρο της Νέας Πεντέλης.
Δεν είναι απλώς ότι οι συγκυρίες ευνοούν την πιο όμορφη συνήθεια, αυτήν της ανάγνωσης (την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ενώ από εκείνη την ημέρα και για ένα χρόνο η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018) αλλά η προτροπή του Γάλλου συγγραφέα Γκιστάβ Φλωμπέρ «Διάβαζε για αν ζήσεις» που μας προτρέπει να προστρέξουμε στην πλησιέστερη βιβλιοθήκη για να ανοίξουμε ακόμα ένα παράθυρο προς τον κόσμο ξεφυλλίζοντας τις σελίδες ενός βιβλίου και μυρίζοντας αυτό το φίνο άρωμα «χαρτιού και μαγείας» το οποίο -όπως είχε πει ο Ισπανός συγγραφέας Κάρλος Ρουίθ Θαφόν -«περιέργως, κανένας, ποτέ δεν σκέφτηκε να εμφιαλώσει».
Δανειστική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας
Στην Δημοτική Κοινότητα Πεντέλης λειτουργεί από το 2015 Δανειστική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας. Στην βιβλιοθήκη υπάρχει αίθουσα αναγνωστηρίου και ο συνολικός αριθμός των βιβλίων ανέρχεται σε 3042. Απ’ αυτά, 330 είναι μυθιστορήματα, 420 ιστορικά , 75 ξένη λογοτεχνία, 360 παιδικά βιβλία, 80 βιογραφίες, 242 ξενόγλωσσα μυθιστορήματα, 180 θρησκευτικά βιβλία, 150 γεωγραφικά-ταξιδιωτικά, 300 βιβλία για Τέχνες, 150 επιστημονικά βιβλία, 210 με ιατρικό περιεχόμενο, 300 βιβλία για Κοινωνιολογία-Πολιτική και 250 βιβλία Ελληνικής Λογοτεχνίας.
Δυο εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης αποτελούν το προσωπικό της Βιβλιοθήκης , ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη είναι 150 και εβδομαδιαίως την επισκέπτονται 40-60 δημότες.
Με αφορμή το γεγονός ότι η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας Θεόδωρος Αποστολόπουλος τόνισε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ «Η Αθήνα που δίδαξε τον πολιτισμό στην Ευρώπη και στον κόσμο της αξίζει να είναι η Παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου. Εμείς στο Δήμο Πεντέλης με την μικρή συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας συμβάλλουμε στο εορτασμό αυτόν».
Βιβλιοθήκη Νέας Πεντέλης
Η Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Πεντέλης στεγάζεται στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου και λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2008. Στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης (pk.npenteli.gr) βρίσκονται καταχωρημένα και κατανεμημένα ανά κατηγορίες όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης που είναι 6471 στον αριθμό. Μάλιστα, υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης της διαθεσιμότητας ενός βιβλίου μέσω της ιστοσελίδας σύμφωνα με τον τίτλο ή τον συγγραφέα και παρακολούθησης όλης της κίνησης της βιβλιοθήκης.
Κάθε ένα από τα 586 εγγεγραμμένα μέλη έχει την δυνατότητα να έχει υπό δανεισμό μέχρι και 5 βιβλία για 30 μέρες , ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της ανανέωσης του δανεισμού για 30 ακόμα μέρες. Με απόφαση του ΟΠΑΘ υπεύθυνος για την οργάνωση και λειτουργία της βιβλιοθήκης είναι ο Βασίλης Πετριτσόπουλος , ο οποίος μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για το γεγονός ότι η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 χαρακτηρίζει την συνήθεια της ανάγνωσης ως «το ωραιότερο παράθυρο στη ζωή» . Τέλος, υπεύθυνος για την ηλεκτρονική ενημέρωση και τον δανεισμό των βιβλίων είναι ο Χαράλαμπος Ξαθόπουλος.
Η βιβλιοθήκη είναι ανοικτή για το κοινό Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-15:00, Δευτέρα 18:00-20:00 και Παρασκευή 17:00-19:00.
Βιβλιοθήκη Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων
Η Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη από την ίδρυση του Πολιτιστικού Κέντρου το 1992. Στις προθήκες της υπάρχουν 2.000 βιβλία όλων των κατηγοριών ( λογοτεχνία, πολιτική, ιστορία, ποίηση, παιδική λογοτεχνία, γεωγραφία, εκπαίδευση κ.α. ) και ενισχύεται συνεχώς από χορηγίες των δημοτών. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί με μόνιμο προσωπικό , καθημερινά 8:00 – 15:00. Τα εγγεγραμμένα μέλη είναι 1.120 και η εβδομαδιαία επισκεψιμότητα προσεγγίζει τα 10-15 άτομα.
Η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων Παναγιώτα Τσινού με αφορμή την καθιέρωση της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 δήλωσε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ « θεωρώ ότι είμαστε ένας λαός που τα τελευταία χρόνια ‘’ διαβάζει’’. Προσωπικές μου επιλογές είναι λογοτεχνία, ιστορία και ποίηση, ενώ αυτή την περίοδο, διαβάζω το τελευταίο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη ‘’ Εγώ ο Σίμος Σιμεών’’ , τον οποίο φιλοξενήσαμε πρόσφατα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων. Κατά καιρούς φιλοξενούμε Έλληνες συγγραφείς και ποιητές με σκοπό να γνωρίσουν οι δημότες μας τους δημιουργούς από κοντά».