Ένα κόκκινο γαρίφαλο για καλωσόρισμα περίμενε όλες τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες που βρέθηκαν την Κυριακή 7 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μελισσίων, στην όμορφη εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Μελισσίων για να τιμήσει την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου).
Η πρόεδρος του Συλλόγου Δέσποινα Μαυρογεώργη στο σύντομο χαιρετισμό της έκανε λόγο για την ανάγκη αποκατάστασης του χαρακτήρα της επετείου, που όπως τόνισε, έχει εσκεμμένα αλλοιωθεί τα τελευταία 20 χρόνια. «Δεν είναι μέρα για ταβέρνα. Είναι επέτειος με αγωνιστικές παρακαταθήκες που δεν είναι μόνο επίκαιρες αλλά και απελπιστικά αναγκαίες», σημείωσε η Δέσποινα Μαυρογεώργη, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι οι γυναίκες σήμερα χάνουν όσα με αγώνες έχουν κατακτήσει. Παρά το γεγονός, όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου, ότι υπάρχουν σήμερα οι δυνατότες να ζήσουν οι γυναίκες καλύτερα, «η ανισοτιμία παράγεται με άλλες μορφές».
Η κ. Μαυρογεώργη περιέγραψε τις ανισότητες και τις δυσκολίες που σήμερα υφίσταται η γυναίκα στην εργασία, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τη μερική απασχόληση, την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, την κατάργηση του οκταώρου, τη συμπίεση των ασφαλιστών και άλλων δικαιωμάτων της, τις τεράστιες αποκλίσεις στις αμοιβές ανδρών και γυναικών –με τις γυναίκες να συνωστίζονται ακόμα στις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας- και την «καταδίωξη» της μητέρας εργαζόμενης μεταξύ άλλων.
Σε αυτόν τον καμβά έρχονται να προστεθούν, όπως σημείωσε, και τα νέα μέτρα, έτσι ώστε να μην μένει άλλη λύση στις γυναίκες «από τον πολύμορφο αγώνα». Στο σημείο αυτό ανέτρεξε στο παράδειγμα των γυανικών της Εθνικής Αντίστασης, «τις απλές καθημερινές γυναίκες που ρίσκαραν τη ζωή τους για μια πατρίδα ελεύθερη». Αυτές οι γυναίκες, είπε η Δέσποινα Μαυρογεώργη, αποτελούν ακόμα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση κόντρα στο προβεβλημένο μοντέλο της γυναίκας πολυπράγνωμονος που είτε είναι επιχερηματίας, είτε γυναίκα επιχειρηματία που κάνει φιλανθρωπίες.
Σε κάποιες από αυτές τις γυναίκες που πήγαν κόντρα στο ρεύμα, στις Μελισσιώτισσες της Εθνικής Αντίστασης ήταν αφιερωμένη η υπόλοιπη βραδιά. Ένα σύντομο προσκλητήριο από τις οικοδέσποινες, για κάθε μια ξεχωριστά: γεννέτηρα, όνομα, δράση στην κατοχή και στον εμφύλιο, οικογενειακή κατάσταση σήμερα.
Μόνο που το προσκλητήριο δεν τις βρήκε όλες εκεί. Θάνατος, γηρατεία, αρρώστια. Και όμως όσες έφτασαν μέχρι εκεί για να παραλάβουν τον τιμητικό πάπυρο, έμοιαζαν τόσο εύθραυστες και ντελικάτες οι περισσότερες που δεν μπορούσες να διανοηθείς ότι πέρασαν τόσα, ότι άντεξαν τόσα. Όλες όμως ή σχεδόν όλες με ένα τέτοιο λαπμύρισμα στα μάτια, με μια δύναμη στο βλέμμα, με μια αποφασιστικότητα στο σώμα παρά τα χρόνια και τις ταλαιπώριες τους. Σαν κοπέλες, όπως το είπε μέσα από το λυγμό του ο κ. Σπύρος Τσιμπρικίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αντίστασης Μελισσίων. Σαν τις κοπέλες των 16 χρόνων που πήγαν χέρι χέρι στην προκήρυξη, στον τηλεβόα, στο σύνθημα στον τοίχο. «Αξίζουν πολλά. Τουλάχιστον ας έχουν την εκτίμησή μας», όπως είπε ο κ. Σπύρος.
Το ταξίδι στις μνήμες, που σίγουρα δεν είναι ανώδυνες, συνεχίστημε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ζωή στους βράχους», που έχει καταγράψει τη διαδρομή των γυναικών, μόνο γυναικών, πολλών γυναικών από όλη την Ελλάδα, τη διαδρομή τους από την Εθνική Αντίσταση στο αντάρτικο των βουνών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Ελένη Πολίτη, ο επικεφαλής της ΔΑΣ (Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση) Τάσος Καρατζής, ο πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε Σωτήρης Δαγδελένης.
Οι γυναίκες που τιμήθηκαν
Στην γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμήθηκαν οι Μελισσιώτισες που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Η σειρά στη λίστα των ονομάτων που ακολουθεί είναι τυχαία και σ’ αυτήν περιλαμβάνονται και αγωνίστριες που δεν είναι πια στη ζωή: Νίκη Φουντουραδάκη, Βάγια Ψιττακίδου, Σοφία Βασιλειάδου (Αντωνιάδη),Ελένη Δαβίου, Ανίκα Μικρού, Δέσποινα Κοντογιώργη, Δέσποινα Μαυρογεώργη, Αναστασίου Παπαγεωργίου, Φωτεινή Κεφάλη, Βούλα Τοκάτογλου, Πανωραία Δρούγκα, Ευαγγελία Δρούγκα, Μαρίτσα Δρούγκα, Ευσταθία Καψή, Νίκη Βίκτωρα, Βάσω Δεληγιάννη, Σοφία Τσιμπρικίδου, Δέσποινα Σπυραντή Ηλιακοπούλου.
Η επέτειος
Φέτος κλείνουν 100 χρονια από την καθιέρωση της 8 Μαρτίου ως Παγκόσμιας Μέρας των Γυναικών, μετά από πρόταση στη Β’ Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών το 1910, της Κλάρας Τσέτκιν, μιας από τις μεγαλύτερες γυναικείες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Έτσι καθιερώθηκε ως επέτειος η 8η Μάρτη για την ηρωική θυσία των εργατριών γυναικών που έγινε αυτή την ημερομηνία το 1857 στη Νέα Υόρκη. Καθιερώθηκε σαν μέρα απολογισμού της πάλης για την ισοτιμία τω εργαζομένων γυναικών, για την κοινωνική τους ισότητα.