Το όνομα Βασίλης Τζιγκούρας σίγουρα δεν λέει κάτι στους περισσότερους από εμάς. Πράγματι, πρόκειται για έναν «κοινό θνητό», που επί πολλά χρόνια ασκούσε το επάγγελμα του υδραυλικού. Παράλληλα, είχε ανέκαθεν μεγάλη αγάπη για τα ζώα, γεγονός που θεωρείται «ιδιομορφία» στην Ελλάδα! Στο σπίτι του είχε αρκετά σκυλιά και γάτες, φυσικά πρώην αδέσποτα που είχε σώσει από βέβαιη εξαφάνιση.
Ώσπου μια μέρα είδε κάποιες φωτογραφίες από σκυλιά που είχαν πρόβλημα με τα πίσω πόδια και του καρφώθηκε η ιδέα στο μυαλό. Μια έμπνευση που τελικά υλοποιήθηκε σύντομα. «Το πρώτο αμαξίδιο που έφτιαξα ήταν αυτοσχέδιο, από σωλήνες ύδρευσης. Προοριζόταν για ένα ηλικιωμένο λυκόσκυλο, 16 χρονών. Με το που το έβαλα και το είδα, ως τελειομανής που είμαι, με έπιασε το κλάμα, του το έβγαλα και έφτιαξα καινούριο, καλύτερο, αφού πρώτα εντόπισα τα λάθη του προηγούμενου. Το σκυλάκι αυτό έζησε ακόμη οκτώ πολύ ευτυχισμένους μήνες, αφού πλέον δεν ήταν κατάκοιτο».
Ενθαρρυμένος ο Βασίλης, ξεκίνησε μια πορεία συνεχούς βελτίωσης των αμαξιδίων, που πια δεν περιορίζονταν στα σκυλιά. «Έχω κατασκευάσει αμαξίδια για σκύλο, γάτα, κουνέλι, ινδικό χοιρίδιο, χελώνα, κατσικάκι, πάπια, αγριογούρουνο, αλεπού και για τον μοναδικό στον κόσμο, αρκούδο σε αμαξίδιο! Ο αρκούδος βρέθηκε στα Σκόπια το 2015 όταν ήταν ακόμη μωρό, και τώρα βρίσκεται στην περιοχή Φλώρινας υπό την προστασία του “Αρκτούρου”. Τον βρήκαν σοβαρά τραυματισμένο, αφού έψαχνε τη μαμά του και τον χτύπησε αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να καταλήξει παράλυτος. Στις αρχές του 2016, κλήθηκα να κατασκευάσω για αυτόν ένα αμαξίδιο, το οποίο τον βοηθάει μέχρι και σήμερα να ζει όμορφα και ποιοτικά»!
Σκυλάκια που «αναστήθηκαν»
Βέβαια, τη μερίδα του λέοντος στα αμαξίδια του Βασίλη έχουν τα σκυλιά. Τα οποία έσωσε από την «ευθανασία» και τους χάρισε μια ποιοτική ζωή. Το πιο συγκινητικό παράδειγμα είναι η δική του νεαρή σκυλίτσα, η «Λίλη» (Ευαγγελία!), η οποία είχε πάρει σειρά για τον άλλο κόσμο, αφού ήταν καθηλωμένη και ανίκανη να ικανοποιήσει τις βασικές της ανάγκες. Η Λίλη ζει πλέον με τον Βασίλη και χαίρεται στην κυριολεξία κάθε λεπτό της ζωούλας της! Μάλιστα, ένα βίντεο που έχει αναρτήσει, τη δείχνει να κάνει ακόμα και… άλματα με τα εμπρός πόδια, χωρίς φυσικά το αμαξίδιο!
«Ξέρεις πόσα ζώα ήταν προγραμματισμένα για ευθανασία και μάλιστα ο κτηνίατρος πίεζε τους ιδιοκτήτες για να προχωρήσουν, πριν φτάσουν σε εμένα και ζητήσουν βοήθεια; Ζώα που τελικά μέχρι και σήμερα, ζουν και… βασιλεύουν, συντροφιά με το αναπηρικό τους καροτσάκι. Η ανάγκη ενός ζώου να μπορέσει να κινηθεί ξανά, μετατρέπει τη διαδικασία σε εύκολη. Είναι αξιοθαύμαστο το πώς μέσα σε μόνο λίγα λεπτά από τη στιγμή που “φοράνε” το αναπηρικό αμαξίδιο, το δέχονται ως μέρος του σώματος τους και ξεκινούν τις προσπάθειες για να περπατήσουν. Είναι ένα συναίσθημα μαγικό. Είναι λες και παρατείνεις τη ζωή και προσφέρεις ποιότητα σε αυτήν, σε πλάσματα που υποφέρουν αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν. Κάθε φορά μπαίνω στο “πετσί” του ζώου και αισθάνομαι λες και βρίσκομαι εγώ ο ίδιος σε αναπηρικό αμαξίδιο, όπως και αν ακούγεται αυτό.
Επίσης, αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη και πολύ όμορφη σχέση με τον κηδεμόνα τού κάθε ζώου ξεχωριστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μου στέλνουν τόσο φωτογραφίες και βίντεο με την εξέλιξη του ζώου τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, μέχρι και τη μέρα που θα φύγει. Ακόμη και όταν πεθαίνει ένα ζώο, συνήθως είμαι ο πρώτος άνθρωπος που παίρνει τηλέφωνο ο ιδιοκτήτης του, για να με ενημερώσει. Προσπαθώ πάντοτε να παρηγορήσω όπως μπορώ».
Υψηλή τεχνογνωσία
Με τη μεγάλη εμπειρία του σε θέματα τεχνικής, ο Βασίλης βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα των αμαξιδίων του. «Έμαθα να κατασκευάζω αμαξίδια μόνος μου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος φορέας στην Ελλάδα που να παρέχει παρόμοια εκπαίδευση. Ομολογώ πως δεν είναι κάτι εύκολο. Καταρχάς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί έχεις να κάνεις με μία ζωή. Από αυτό και μόνο, καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα της όλης προσπάθειας. Πρέπει να είσαι σίγουρος πως το ζώο δεν θα τραυματιστεί επάνω στο αναπηρικό αμαξίδιο που θα του φτιάξεις.
Τα αμαξίδιά μου είναι χειροποίητα και κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο. Ο χρόνος κατασκευής από την ημέρα της μέτρησης μέχρι και την ολοκλήρωση, υπολογίζεται περίπου στη μια εβδομάδα. Στοιχίζουν από 150 έως 300 ευρώ, τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από εκείνες που βρίσκει κάποιος σε άλλες χώρες. Δεν υστερούν όμως καθόλου σε ποιότητα, ενώ διαθέτουν και βεβαίωση καταλληλότητας από τη Χειρουργική Κλινική του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Απλώς προτίμησα τα αμαξίδιά μου να διατίθενται σε προσιτές τιμές, διότι τα θεωρώ ως ένα είδος ανάγκης και όχι πολυτελείας για τους λίγους».
Εξαγωγές
Ο Βασίλης έχει πλέον μεγαλεπήβολα σχέδια: «Εκτός από Ελλάδα και Κύπρο, έχω στείλει αμαξίδια σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αλβανία, καθώς και σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής. Επίσης παρέδωσα παραγγελίες στην μακρινή Ινδία, ενώ αυτήν την περίοδο ετοιμάζω δύο που φεύγουν για Ταϊλάνδη»! Για όποιον ενδιαφέρεται να δώσει ζωή σε ένα σκυλί ή άλλο ζώο που καθηλώνεται από παράλυση των πίσω άκρων η επικοινωνία με τον Βασίλη Τζιγκούρα είναι μονόδρομος, στο τηλέφωνο: 6945824117.
Χρήστος Φωτιάδης