Διαδρομή Λονδίνο-Αθήνα. Η ελληνική μουσική είναι μια τεράστια κουρελού, φτιαγμένη από ήχους και μουσικά όργανα, εξ’ού και το όνομά τους: »Κουρελού» ή »Kourelou» αν προτιμάτε, αγγλιστί.
«Αν έχεις κάτι να προσθέσεις στο παγκόσμιο μουσικό κολάζ, τότε καλύτερα να το κάνεις κι εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε καλά», λέει ο Κηφισιώτης Παύλος Μελάς που ίδρυσε το μουσικό σύνολο στο Λονδίνο. Ο ήχος του σχήματος συνδυάζει μουσικά στοιχεία από την ελληνική παράδοση, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Παρουσιάστηκε πρόσφατα στο κρατικό ραδιόφωνο BBC »World on 3», στο Swedish National Radio και στα πιο γνωστά περιοδικά world music της Αγγλίας.
Έπειτα από μια σειρά πυκνών και εξαιρετικά πετυχημένων εμφανίσεων στη Μεγάλη Βρετανία και με το πρώτο άλμπουμ »Patchwork», οι »Kourelou» επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη, για μια συναυλία στην Κηφισιά, στο Αίθριο του Δημαρχείου, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στις 21:00.
Στο πρόγραμμά τους, οι Kώστας Κοπανάρης (κρουστά), Νίκος Κύριος (βιολί, φωνή), Γιάννης Καρύγιαννης (πιάνο), Σπύρος Μπολοβίνης (μπουζούκι, φωνή), Παύλος Μελάς (κιθάρα, φωνή), με καλεσμένους τους Μάνο Αχαλινωτόπουλο (κλαρίνο), Χριστίνα Μαξούρη (φωνή), Simone Mongelli (κρουστά), θα συμπεριλάβουν παραδοσιακούς σκοπούς αλλά και γνωστά τραγούδια συνθετών, όπως ο Δημήτρης Λάγιος, Ηλίας Ανδριόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Βασίλης Τσιτσάνης, Μιχάλης Σουγιούλ και Anouar Brahem.
Μερικοί από τους κοντινούς τους συνεργάτες είναι οι Al MacSween (jazz πιανίστας από Αγγλία), Nicki Maher (κλαρινετίστρια από Αγγλία), Morag Brown (παραδοσιακή βιολίστρια από Σκωτία), Peyman Heyderian (σαντουρίστας από Περσία) και η Cigdem Aslan (Κούρδα τραγουδίστρια). Μέσα από ένα εύστοχο μουσικό βιντεάκι τους στο YouTube, οι »Kourelou» αυτοπαρουσιάζονται:
Νίκος Κύριος: «Όλη αυτή η μουσική προέρχεται από τους παππούδες, τους προγόνους μας. Έρχεται κι εμείς βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο».
Σπύρος Μπολοβίνης: «Το μπουζούκι πήρε το όνομά του από τη λέξη »bozuk» που είναι τουρκική λέξη και σημαίνει »σπασμένο». Σημαίνει »έκφραση», σημαίνει »αδερφός», »φίλος», είναι ένας τρόπος ζωής το μπουζούκι».
Nicki Maher: «Άκουσα κλαρινετίστες να παίζουν αυτή τη μουσική και σκέφτηκα ότι έτσι κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να ακούγεται το κλαρίνο, σε αντίθεση με το πώς παίζεται στην κλασσική μουσική».
Morag Brown: «Παίζεις αυτή τη μουσική και μετά ξαφνικά με το που αποκτήσεις μια προσωπική επαφή, τότε καταλαβαίνεις το νόημά της μέσα στην κοινωνία, το πώς δουλεύει η κοινότητα».
Και ο Παύλος Μελάς, ο «υφαντής» με τις χορδές της κιθάρας και τη φωνή του, της όμορφης αυτής μουσικής περιπέτειας που ενώνει κόσμους και παραδόσεις, απαντάει στις ερωτήσεις της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ:
»Kourelou» a Greek Collective in London. Πώς γνωριστήκατε και προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Στο Λονδίνο ο κόσμος των Ελλήνων μουσικών είναι μικρός. Όταν ένας μουσικός έρχεται στην πόλη, συνήθως έρχεται και σε επαφή με άλλους μουσικούς, μέσω φίλων ή μέσω διαδικτύου. Έτσι γνώρισα τα παιδιά. Όπως κάθε σχήμα, η »Κουρελού» φτιάχτηκε για να καταθέσει μία αισθητική. Σημείο αναφοράς μας είναι η παραδοσιακή ελληνική μουσική με φίλτρο τις σύγχρονες επιρροές μας. Η αφορμή για τη δημιουργία του σχήματος δόθηκε το 2013, όταν μια Αγγλίδα δημοσιογράφος, η Rosie Goldsmith, μου ζήτησε να παρουσιάσω μια συναυλία στα πλαίσια μιας σημαντικής εκδήλωσης για την προώθηση της Ελλάδας στο Λονδίνο. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της συνεργασίας, είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε πολλές συναυλίες σε φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους στην Αγγλία. Παρουσιάσαμε τη δουλειά μας στο BBC, στο αγγλικό ραδιόφωνο και στα πιο γνωστά περιοδικά της χώρας.
Πώς σας υποδέχθηκε το Λονδίνο και η Μεγάλη Βρετανία;
Στη Μεγάλη Βρετανία και ειδικά στο Λονδίνο η πολιτισμική δραστηριότητα είναι έντονη και το κοινό ανοιχτό και εκπαιδευμένο για να δεχτεί κάθε είδους άκουσμα. Τις περισσότερες φορές παίζουμε σε κοινό που δεν έχει σχέση με τους κώδικες, την κουλτούρα, τους χορούς και τη γλώσσα μας. Όμως τελικά η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα και αν τη μιλάς με ειλικρίνεια και μεράκι ο άλλος την καταλαβαίνει και την εκτιμά. Φαίνεται πως το ξένο κοινό μας κάνει δική του τη μουσική μας. Αυτό είναι το ζητούμενο.
Υπάρχουν και άλλα παιδιά στο σχήμα από την Κηφισιά;
Ο Κώστας Κοπανάρης (κρουστά) είναι από τα μέρη μας. Δουλεύαμε μαζί ως μουσικοί πριν φύγουμε για την Αγγλία. Άλλα μέλη είναι από τη Ρόδο, την Λιβαδειά, τον Έβρο και την Αθήνα. Έχουμε επίσης αρκετούς μη Έλληνες μουσικούς στο σχήμα.
Η συμμετοχή και ξένων μουσικών, η γνωριμία τους με την ελληνική μουσική παράδοση, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία;
Το να συνεργάζεσαι με αλλοεθνείς μουσικούς είναι συναρπαστικό. Κάθε μουσικός εκπροσωπεί κι έναν κόσμο του οποίου γίνεσαι μέρος μέσω της συνεργασίας σας. Έτσι διευρύνεις το δικό σου κόσμο.
Έχεις σπουδάσει Οικονομικά, σε τράβηξε τελικά η μουσική. Από πότε ξεκινάει αυτό το ταξίδι (που κατέληξε Κηφισιά – Λονδίνο) και πόσο θα διαρκέσει;
Έχω σπουδάσει Οικονομικά, αλλά μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο ζωντανή μουσική. Ο πατέρας μου (Γιάννης Μελάς) παίζει πιάνο, κιθάρα και φυσαρμόνικα, ενώ η μητέρα μου (Μαργαρίτα) τραγουδάει υπέροχα. Έτσι από μικρός πήρα μια ξεχωριστή παιδεία εξίσου σημαντική με τις άλλες σπουδές μου. Η μουσική έγινε «αναγκαστικά» δεύτερη φύση μου. Έκανα κλασσική κιθάρα από μικρός. Μεγάλωσα γράφοντας τραγούδια και συμμετέχοντας σε μουσικά σύνολα. Στο Λονδίνο ξεκίνησα και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Βυζαντινή ενώ αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική.
Τι σημαίνει για εσένα το γεγονός ότι θα εμφανιστείς με τους »Kourelou» στην πόλη που μεγάλωσες;
Είναι η πρώτη μας συναυλία στην Ελλάδα, αφού λόγω της κρίσης, δεν ήταν τεχνικά εύκολο να έρθουμε από το εξωτερικό. Θα είναι μια όμορφη βραδιά σε έναν οικείο χώρο. Εκεί γύρω από το θέατρο του δήμου, πήγα στο δημοτικό σχολείο, έμαθα μουσική στο ωδείο, έκανα τις πρώτες μου φιλίες… εκεί ήταν τα στέκια μας.
Και μια σημείωση για τους καλεσμένους μας στη συναυλία
Θα είναι μαζί μας ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ένας κορυφαίος Έλληνας βιρτουόζος και δάσκαλος του παραδοσιακού κλαρίνου. Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 35 χώρες σε συνεργασία με καλλιτέχνες, όπως οι Goran Bregovic, Peter Kowalt, Serkan Cagri, Ocay Temiz και η Susheel Raman, επίσης, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου και την Κρατική Ορχήστρα της Νέας Ζηλανδίας ως σολίστ Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα έργα: «Υάκινθος» (1998 ), «Το Κλαρίνο παράδοση» (1996 ), «Live στο Άμστερνταμ με τους Nederland Blazers Ensemble» (2003 ), «Zopirin» (2010) και «Flight στο φως» (2011). Ο Μάνος είναι καθηγητής του παραδοσιακού κλαρίνου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η συνεργασία με την »Κουρελού» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 για μια εμφάνιση στο BBC και συνεχίζεται ως σήμερα.
Επίσης θα είναι μαζί μας η Χριστίνα Μαξούρη. Η Χριστίνα είναι ηθοποιός και τραγουδίστρια. Ως ηθοποιός υπήρξε δύο φορές υποψήφια για το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» (2011-2012) και υποψήφια για το βραβείο «Ελευθερία Σαμπουτζή» (2015). Ως τραγουδίστρια την τρέχουσα περίοδο παρουσιάζει μια solo, a cappella μουσική παράσταση, με τον τίτλο «Δανεικά Παπούτσια», στην οποία έχουν συμμετέχει μεταξύ άλλων, οι Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Ξυδάκης, Απόστολος Ρίζος, Ματούλα Ζαμάνη, Μαρία Παπαγεωργίου και Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης.
Γιώργος Κανελλόπουλος