Λάβαμε από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» δύο μυθιστορήματα, ένα ελληνικό και ένα ξένο. Το «Γλυκιά ζωή» του Χρήστου Σιάφκου και το «Ο δρόμος για το Κατμαντού» του Πάτρικ Μάρναμ.
«Ο δρόμος για το Κατμαντού» στην ουσία, είναι η ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς που επαναστάτησε ενάντια στο κατεστημένο, μιας γενιάς που τελικά βρήκε -ίσως και έχασε- το δρόμο της. Μια γοητευτική ματιά στον «δρόμο των χίπις» και των ανθρώπων που τον περπάτησαν, προτού οι φτηνές αεροπορικές μεταφορές προλάβουν να συρρικνώσουν τον κόσμο.
Το Κατμαντού είναι μια παραμυθένια πόλη – μαγική, πλούσια σε θρύλους και σε μύθους. Για πολλούς αιώνες, ο διαφορετικός πολιτισμός του Nεπάλ και η συγκλονιστική φυσική του ομορφιά σαγήνευαν τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Στη δεκαετία του ‘60 και του ‘70, η διαδρομή από την Ευρώπη στην Ασία έγινε δημοφιλής στους απογοητευμένους Δυτικούς, που αναζητούσαν τον Παράδεισό τους στην Ανατολή.
O δρόμος για το Κατμαντού είναι η εν μέρει πραγματική και εν μέρει φανταστική περιγραφή του προσκυνήματος που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας από την Τουρκία μέχρι το Nεπάλ, το 1968. Στο ταξίδι του διένυσε περισσότερο από 4.500 χιλιόμετρα, περνώντας από την Άγκυρα στο Όρος Αραράτ, στην Τεχεράνη και τη Μεσέντ, στη Χεράτ, την Κανταχάρ και την Καμπούλ, στο Πεσαβάρ, το Λαχόρ και το Βαράνασι πριν φτάσει, τελικά, στο Κατμαντού.
O Πάτρικ Μάρναμ είναι συγγραφέας έντεκα βιβλίων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Για το έργο του έχει αποσπάσει το Βραβείο Ταξιδιωτικών Bιβλίων Τόμας Κουκ, το Βραβείο Βιογραφίας Μαρς, ενώ ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Έντγκαρ Άλαν Πόε το 1994.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στο Private Eye και συνεργάστηκε με αρκετές σημαντικές εφημερίδες (Τimes, Observer, New York Times κ.ά.). Υπήρξε υπεύθυνος λογοτεχνίας στον Spectator, και ήταν ο πρώτος ανταποκριτής της Independent στο Παρίσι. Eργάστηκε ως σεναριογράφος και εκφωνητής του BBC, ειδικός ανταποκριτής και πολεμικός ανταποκριτής.
(Σειρά: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία/Μετάφραση: Κατερίνα Κανελλοπούλου / Σελίδες: 184 / Διαστάσεις: 15.0 x 23.0 / ISBN: 978-960-442-437-8 / Τιμή: 15 ευρώ).
***
Η «Γλυκιά ζωή» του Χρήστου Σιάφκου, είναι μια αναδρομή στα φοιτητικά χρόνια μιας παρέας Ελλήνων στην Ιταλία του ‘70.
Σ’ αυτό, μια παρέα Ελλήνων φοιτητών διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης και με διαφορετικούς στόχους βρίσκονται σε ένα ιταλικό νησί στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, όπου χαίρονται τη γλυκιά ζωή της πρώτης νεότητας. Κάθε κεφάλαιο και ένας ήρωας, σε μια αφήγηση που αναδεικνύει κοινό το συναίσθημα μιας γενιάς που ανδρώθηκε στο εξωτερικό και επέστρεψε για να επιβιώσει στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου έχουν τις δικές τους, ελληνικές ιστορίες να τους απασχολούν σε ιταλικό φόντο. Η απόσταση ανάμεσα στη χώρα όπου μεγάλωσαν και στη χώρα όπου ζουν, αλλά και οι παράλογες, συχνά, επιταγές του προοδευτισμού, του φεμινισμού και κάθε άλλου -ισμού της εποχής, γεννούν σελίδες με γέλια, δάκρυα, ή και τα δυο.
(Σειρά: Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία / Σελίδες 264 / Διαστάσεις: 14.0 x 21.0 / ISBN: 978-960-442-913-4 / Τιμή: 13 ευρώ).