Το τεύχος 13 του περιοδικού «Σύναψις» αφιερώνει τις πρώτες του σελίδες -τέσσερα άρθρα- στο διάλογο που αναπτύσσεται τελευταία γύρω από το θέμα της «νευροψυχιατρικής».
Δύο άρθρα ανατρέχουν στη σχέση νευρολογίας – ψυχιατρικής και στην ιστορία της ανάδυσης των ιατρικών ειδικοτήτων κατά το 19ο αιώνα. Πλαισιώσουν έτσι τη βασική συζήτηση που αναπτύσσουν τα δύο άλλα άρθρα: η νευροψυχιατρική είτε ως νέο επιστημονικό πεδίο είτε ως ευκαιρία να υιοθετηθούν εκ νέου «ξεχασμένες» –και από τη νευρολογία και από την ψυχιατρική– μέθοδοι.
Στην προέκταση του χώρου της ψυχιατρικής, των νευροεπιστημών και των επιστημών του ανθρώπου, συχνό μέλημα πάντα του περιοδικού, ένα άρθρο παίρνει αφορμή από το μυθιστόρημα του Ντίκενς Τα δύσκολα χρόνια, για να συζητήσει το «αντιθετικό» ζεύγος «νόηση – συναίσθημα», όπως αυτό κυριάρχησε κατά το τέλος του 19ου αιώνα, την εποχή δηλαδή των μεγάλων αντιθέσεων της «βιομηχανικής επανάστασης».
Έπεται ένα θέμα από την παιδοψυχιατρική: οι επιπτώσεις της ψυχικής νόσου των γονέων πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών τους. Ακολουθεί η «επιδημία» των λεγόμενων «πολλαπλών προσωπικοτήτων», που ταλάνισε για αρκετά χρόνια την αμερικανική, κυρίως, κοινωνία της δεκαετίας 1975-1985.
Στη συνέχεια, δημοσιεύονται: (α) άρθρο για το «άνοιγμα» μιας ψυχαναλυτικής θεραπείας στις αρχόμενες ψυχώσεις και (β) άρθρο για την επίδραση της «νευροπροστασίας» στην επίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Επισημαίνονται ακόμα δύο ενδιαφέροντα θέματα: η «ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση» και η διδακτική χρησιμότητα της δημοσίευσης «μεμονωμένων κλινικών περιπτώσεων». Κατόπιν, ανιχνεύονται: (α) η έννοια της «ικανότητας» στην ψυχική υγεία, (β) η «συστημική βιολογία» ως εναλλακτική προοπτική, έναντι του άκρατου «αναγωγισμού» στην ιατρική και (γ) οι δυνατότητες της σκέψης να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Εντέλει, η λεγόμενη «βασισμένη σε τεκμήρια ιατρική» θα εξεταστεί από την πλευρά της φιλοσοφίας της επιστήμης.
Παρουσιάζονται, ακόμα, τα βιβλία: (α) Η ερμηνευτική του φόνου (του J. Rubenfeld), (β) Η Εκατόμβη των ψυχοπαθών στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία (της I. von Buelzingsloewen, γαλλική έκδοση). Και, όπως πάντα, δεν λείπουν τα παραθέματα (αυτή τη φορά για την τζαζ και την έκθεση «Σώματα») και τα «νευροψυχοσκωπτικά» σκίτσα.
Στόχος της εταιρείας «Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών και Επιστημών του Ανθρώπου», που εκδίδει το περιοδικό Σύναψις, είναι η ανάδειξη των κοινών τόπων μεταξύ αυτών των επιστημών κι άλλων επιστημονικών πεδίων που συνάπτονται μέσα από πολλαπλές οπτικές και εκδοχές.
Οι εκδόσεις αυτές αφορούν τόσο στον ειδικό όσο και στο μη ειδικό αναγνώστη.
(Το περιοδικό διατίθεται από όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Κεντρική διάθεση γίνεται από τον «Ταξιδευτή», Ιπποκράτους 56, Αθήνα, τηλ.: 210 36 28 852, email: info@taxideftis.gr).