Πρωτοποριακό πάντα σε εμπνεύσεις το Μουσείο Βορρέ στην Παιανία, μας χάρισε, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για παιδιά και νέους -ΣΚΕΠ- μια ξεχωριστής έμπνευσης έκθεση. Μια έκθεση προσωπικών δημιουργιών με εικαστικές παραστάσεις εμπειριών, παρατηρήσεων, συναισθηματικών αποχρώσεων ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τέτοιες εκθέσεις του είδους αυτού σπανίζουν στο χώρο μας.
Με την αποκαλυπτική γλώσσα της ζωγραφικής στην έκθεση αυτή των δημιουργιών της νεαρής ηλικίας ατόμων συντελείται ένας καινούριος κύκλος εικαστικής εισδοχής στη φυσική εξέλιξη της τέχνης από καλλιτέχνες με προβλήματα αναπηρίας, που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, μορφώνονται σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία και σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτερες επιστημονικές και τεχνολογικές σχολές.
Μια μεγάλη ακτίνα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων –κοντά 30 ιδρυμάτων– έχουν διττό σκοπό: να δώσουν φωνή και βήμα έκφρασης σε ευπαθείς ομάδες και να γίνουν υποδείγματα ευαισθησίας σε νέους, που δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Στόχος των δυο βασικών φορέων Μουσείου και Συνδέσμου είναι μια ανάπτυξη αρμονικής συνομιλίας και οικειότητας ανάμεσα στις ευπαθείς ομάδες και μη – ως προς το ίδωμα της τέχνης. Περίπτωση, που είναι όχι μόνον αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη στη σύγχρονή μας κοινωνία, που πυραμοποιεί σε ενδιαφέρον έναν απώτερο θεάρεστο σκοπό.
Το θέμα της έκθεσης των καλλιτεχνικών αυτών συμμετοχών είναι το νερό. Αυτής της πηγής ζωής του ανθρώπου. Μια εσώτερη επικοινωνία μυστική δίνει την ευκαιρία μέσα από προσωπικούς ιδιωτικούς κώδικες να ανακαλυφθεί μια δημιουργικότητα, ένα ταλέντο υποβόσκον, που ανυψώνεται σε σεβαστή διεκδίκηση αποδοχής μιας θέσης στη σύγχρονή μας ζωή.
Τα εκτιθέμενα έργα, άξια θαυμασμού και μεγάλης αντοχής σε αυστηρή κριτική, διατίθενται προς πώληση –και αρκετά απ’ αυτά είχαν πωληθεί– τα έσοδα δε θα αποδοθούν στους φορείς, που συμμετέχουν. Η έκθεση με τον γενικό τίτλο «αποτυπώματα» τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και η διάρκειά της 20-29 Νοεμβρίου με ώρες λειτουργίας πρωί 10-2 και απόγευμα 6-8. Στα εγκαίνιά της παραβρέθηκε και ο κ. Παύλος Γερουλάνος υπουργός Πολιτισμού και συνομίλησε επ’ αρκετόν με τους δημιουργούς, προσεγγίζοντάς τους με αγάπη, καλοσύνη και πραότητα.
Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την έκθεση αυτή του Μουσείου Βορρέ, που διδάσκει την κατανόηση και το σεβασμό στα αιτήματα των συνανθρώπων μας, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί πρωτοπορία σε έργα ευποιίας με ενεργητικές διαθέσεις, ακολουθώντας πάντα τις βαθύτερες ανθρώπινες συναισθηματικές προθέσεις της σημαντικής και διακεκριμένης οικογενείας Βορρέ, γνωστής άλλωστε στο Μαρούσι από τον εκλεγέντα δύο φορές (1951, 1955) μαρουσιώτη ευπατρίδη δήμαρχο Τζων Βορρέ!