Είδα στο Θέατρο «Άλμα» το έργο του Αλεξέι Αρμπούζοφ, «Φθινοπωρινή ιστορία», σε απόδοση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Ιωάννας Μιχαλακοπούλου.
Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων, που συναντιούνται σε ένα παραλιακό θεραπευτήριο στις αρχές του φθινοπώρου, αλλά και στις αρχές του φθινοπώρου της ζωής τους.
Ο χειρούργος Ροντιόν έχει χάσει τη γυναίκα που λάτρευε στον πόλεμο και είναι διευθυντής του θεραπευτηρίου. Η Λύντια έχει ζήσει αλλεπάλληλους χωρισμούς από τους συντρόφους και τους συζύγους της και απογοητευμένη από το αντρικό φύλο, είναι φιλοξενούμενη στο θεραπευτήριο.
Μοναχικός και ερμητικά κλεισμένος στον εαυτό του ο Ροντιόν, εξωστρεφής αυθόρμητη και τρυφερή η Λύντια. Από τις πρώτες συναντήσεις τους δημιουργείται μια περίεργη σχέση ανάμεσα σε αυτό το αντιφατικό ζευγάρι. Με συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν, λεπτό χιούμορ και οξυδερκείς διαλόγους, οι δύο ήρωες που έχουν περάσει τα 50, αρχίζουν να φτιάχνουν γέφυρες μεταξύ τους, γιατί συναισθάνονται ότι μόνη λύση στην εσώτερη αναταραχή καθενός, αποτελεί η συμπληρωματική παρουσία του άλλου.
Ο Ροντιόν και η Λύντια αφήνονται να παρασυρθούν στα νερά ενός φθινοπωρινού ποταμού, όχι ορμητικού όπως την άνοιξη, όχι παγωμένου όπως το χειμώνα. Ενός ποταμού γαλήνιου, όπως οι ώριμες, όχι όμως και γερασμένες καρδιές τους.
Ο συγγραφέας Αλεξέι Αρμπούζοφ είναι ένας από τους ελάχιστους συγγραφείς της Μεταπολεμικής Ρωσίας (πρώην Σοβιετικής Ένωσης) που το έργο τους έχει ξεπεράσει τα όρια της πατρίδας τους. Ειδικότερα δε, η «Φθινοπωρινή Ιστορία» έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία στις κυριότερες σκηνές της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής.
Τους δύο ρόλους ερμηνεύουν έξοχα, ο εξαιρετικός Γιώργος Μιχαλακόπουλος και η πολύ καλή Κατερίνα Μαραγκού.
Αν και είμαι αντίθετος της «κινηματογραφοποίησης» του θεάτρου (με τη χρήση video και μουσικής που δραματοποιεί ή κάνει ανάλαφρες τις καταστάσεις) θεωρώ ότι τα μίνιμαλ σκηνικά του Γιώργου Πάτσα (και τα κοστούμια δικά του είναι) εξυπηρέτησαν λειτουργικά το έργο.
Η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα βοηθάει σημαντικά στη φθινοπωρινή ατμόσφαιρα του έργου.
(Θέατρο Άλμα / Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15 –17 / Τηλέφωνο : 210-5220100)