Στη θεατρική σκηνή ΡΟΕΣ ξεκίνησαν πρόσφατα οι παραστάσεις του έργου «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Σάμιουελ Μπέκετ, με πρωταγωνιστή το γνωστό ηθοποιό (και συμπολίτη μας) Κώστα Γαλανάκη.
Πρόκειται για ένα ειρωνικό, κωμικό αλλά και δραματικό έργο, στο οποίο ένας μοναχικός γέρος συγγραφέας, ακούει στο μαγνητόφωνο τις ταινίες που είχε γράψει πριν από πολλά χρόνια και κάνει ανασκόπηση της σπαταλημένης ζωής του.
Χρόνια κλεισμένος στο χώρο του ο Κράπ βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με το χρόνο. Με τι να μετρήσει τον χρόνο της ζωής του, των βιωμάτων, των αναμνήσεων του. Τα κοινά ρολόγια μένουν σιωπηλά γύρω του. Σαν φοβισμένο ζώο μέσα στη φωλιά του ψάχνει και ακούει ξανά και ξανά τις μαγνητοταινίες της ζωής του προσπαθώντας να την ξεδιαλύνει. Θυμάται και μαγνητοφωνεί ξανά και ξανά τις αναμνήσεις του σε μια προσπάθεια να τις «παγώσει», να τις εξουσιάσει μια για πάντα.
Το μόνο που καταφέρνει όμως, είναι να τις μπερδέψει περισσότερο έτσι που στο όραμα του η ζωή του να είναι μια επινόηση. Δεν ξέρουμε τελικά αν η γυναίκα που αγάπησε, ο ρομαντικός περίπατος στο ποτάμι, το νερό που κυλάει κάτω από τη βάρκα έχουν πράγματι συμβεί ή τα έχει επινοήσει για να κάνει την ζωή και τη μοναξιά του βιώσιμη.
Ο Σάμιουελ Μπέκετ ήταν Ιρλανδός λογοτέχνης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Το έργο του είναι βασικά μινιμαλιστικό, και σύμφωνα με ορισμένους ερμηνευτές, βαθιά απαισιόδοξο για την ανθρώπινη φύση. Η απαισιοδοξία αυτή αντανακλάται από την εκτενή και περίεργη αίσθηση του χιούμορ στο έργο του, καθώς και από το γεγονός ότι η περιγραφή των εμποδίων στην ανθρώπινη ζωή εξυπηρετεί την επιθυμία του Μπέκετ να δείξει ότι το «ταξίδι» είναι που αξίζει, παρά τις δυσκολίες του.
Το 1969, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ το 1984 εκλέχθηκε επικεφαλής της Aosdána, ένωσης ανθρώπων των Καλών Τεχνών της Ιρλανδίας.
Στις 15 Μαρτίου του 1958, ο Μπέκετ έγραψε ένα γράμμα σ’ έναν βιβλιοπώλη στο Λονδίνο λέγoντας του ότι είχε τέσσερα δακτυλογραφημένα γραπτά με πολλές σημειώσεις, διορθώσεις και μουντζούρες ενός σύντομου μονολόγου που είχε γράψει στα αγγλικά για τον Pat Magee. Η σύνθεση του κειμένου είχε προκύψει από μαγνητοταινίες κι έτσι δεν υπήρχε χειρόγραφο.
Το έργο εκδόθηκε το καλοκαίρι του 1958 στη λογοτεχνική επιθεώρηση «Evergreen Review» και στη συνέχεια κυκλοφόρησε απ’ τον εκδοτικό οίκο Faber με τον τίτλο «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ και τ’ αποκαΐδια» το 1959. Έναν χρόνο αργότερα εκδίδεται εκ νέου απ’ τον οίκο Grove ως «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ κι άλλα έργα». Ο Μπέκετ μετέφρασε ο ίδιος το έργο του στα γαλλικά και κυκλοφόρησε στις 4 Μαρτίου του 1959 από τα Les Lettres Nouvelles με τίτλο «Η τελευταία μαγνητοταινία».
Θέατρο ΡΟΕΣ / Ιάκχου 16, Γκάζι / Τηλέφωνο: 2103474312 / Δευτέρα & Τρίτη: 21.00 / Είσοδος: 12,50 ευρώ