Πρόσφατα από αυτές τις σελίδες παρουσιάσαμε το «Αμαρόκ», το πρόσφατο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση, ένα ευφυές αστυνομικό θρίλερ (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα), με κεντρικό ήρωα τον Άντερς Οικονομίδη, Ελληνοσουηδό επιθεωρητή της αστυνομίας του Έρεμπρο. Στο «Αμαρόκ», ο επιθεωρητής της αστυνομίας του Έρεμπρο, Άντερς Οικονομίδης ερευνά εκ νέου τη δολοφονία της δεκαεξάχρονης Μάλιν στο Χέλεφορς για την οποία είχε συλληφθεί ο Φαϊζάλ Αμπντί, είχε ομολογήσει την ενοχή του, περιγράφοντας στους αστυνομικούς με κάθε λεπτομέρεια πώς τη σκότωσε και στη συνέχεια καταδικάστηκε. Η ενδελεχής έρευνα του Οικονομίδη, θα αποκαλύψει πτυχές της ζωής του θύματος οι οποίες δεν είχαν διερευνηθεί και θα προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της αστυνομίας.
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης το 2014 έγινε γνωστός με το πρώτο του μυθιστόρημα «Το μίσος», που είχε ήρωα τον αστυνομικό επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Ακολούθησαν άλλα πέντε βιβλία, τα τέσσερα από τα οποία, με κεντρικό ήρωα τον ίδιο επιθεωρητή. Διατηρεί μόνιμη στήλη σε εβδομαδιαίο περιοδικό με θέμα αληθινά εγκλήματα, ενώ κάθε Παρασκευή παρουσιάζει ραδιοφωνική εκπομπή στον ιντερνετικό ραδιοσταθμό Amagi. Με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο, επικοινωνήσαμε μαζί του μέσω e-mail και πήραμε τις ακόλουθες απαντήσεις.
Συνέντευξη: Άγγελος Πολύδωρος
Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε στη δημιουργία του Ελληνοσουηδού επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη;
Δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο, δεν υπήρχε η λεγόμενη στιγμή – εύρηκα. Ο Άντερς φαντάζομαι πως ήταν το αποτέλεσμα χρόνων ανάγνωσης αστυνομικής λογοτεχνίας. Κάποια στιγμή ήρθε στο μυαλό μου η κεντρική ιδέα του «Μίσους» και αναζητούσα έναν χαρακτήρα για να πρωταγωνιστήσει στην ιστορία. Ως μετανάστης ο ίδιος, σκέφτηκα πως θα ήταν καλή ιδέα να βάλω έναν μετανάστη (έστω δεύτερης γενιάς) στον ρόλο αυτό.
Μιλήστε μας για την εκπομπή «Παρασκεfree» στον Amagi. Το περιεχόμενό της. Γιατί έκλεισε τώρα που ο κόσμος #menoumespiti την έχει πιο ανάγκη;
Η «Παρασκεfree» είναι μια feel good εκπομπή, που μέχρι την αρχή της καραντίνας έβγαινε στον αέρα κάθε Παρασκευή απόγευμα, 6 με 8. Κάθε εβδομάδα κάλυπτε κι από ένα διαφορετικό θέμα – από ανεξιχνίαστα εγκλήματα και ιστορίες της μαφίας, μέχρι καρτούν των 80’ς και ιστορίες από το Χόλιγουντ. Ήταν πρακτικοί οι λόγοι που η εκπομπή έκανε μια παύση. Η μετακίνηση στο στούντιο δεν καλυπτόταν με κάποιον από τους έξι λόγους μετακίνησης. Με την άρση των μέτρων, σιγά σιγά θα αρχίσουμε πάλι.
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτόν τον καιρό; Ετοιμάζετε κάτι ή απλά βρίσκεστε σε περισυλλογή;
Μετράει ως περισυλλογή το λιώσιμο στο Netflix; Πέρα από την πλάκα, σκοπεύω να αφήσω έναν – δύο μήνες να περάσουν προτού ξεκινήσω να δουλεύω πάνω σε κάτι καινούριο. Δεν μου αρέσει να γράφω πάνω σε συναισθηματική φόρτιση και αυτές οι εβδομάδες είχαν έντονη φόρτιση για όλους.
Η πρόσφατη πανδημία θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για ένα καινούργιο μυθιστόρημα ή είναι πολύ νωρίς για να το συζητάμε;
Σίγουρα υπάρχει κόσμος που έχει αρχίσει να γράφει ιστορίες βασισμένες στις εμπειρίες μας αυτούς τους δύο μήνες.
Αν σας γινόταν πρόταση να γίνει ταινία κάποιο από τα βιβλία σας, ποιο θα προτιμούσατε να επέλεγαν και ποιον ηθοποιό θα επιθυμούσατε στο ρόλο του Άντερς Οικονομίδη;
Το «Αμαρόκ», γιατί το θεωρώ το καλύτερο από όλα όσα έχω γράψει. Πιστεύω πως ο Fares Fares (σ.σ. Σουηδός ηθοποιός που έπαιζε μαζί με τον Ντένζελ Ουάσιγκτον στην ταινία «Το κρησφύγετο») θα ταίριαζε στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι απίστευτος ηθοποιός, έχει πρωταγωνιστήσει σε αστυνομικές ταινίες, έχει μεγαλώσει στο Έρεμπρο, όπου διαδραματίζονται τα βιβλία και είναι παιδί μεταναστών, όπως και ο Άντερς.
Τώρα που ο κόσμος περνάει περισσότερες ώρες στο σπίτι, ποιο βιβλίο ή μουσική ή ταινία ή σήριαλ θα προτείνατε στους αναγνώστες μας για feelgood διάθεση;
Από βιβλία, θα πρότεινα με τα μάτια κλειστά το «Good Omens» των Pratchett και Gaiman (σ.σ. στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις SEΛINI με τίτλο «Καλοί οιωνοί»). Από σειρά, το Sex Education που προβάλλεται στο Netflix. Για ταινία θα πρότεινα το «Quo vado?» (σ.σ. στη χώρα μας προβάλλεται με τίτλο «Πού πάω Θεέ μου;») και για μουσική το soundtrack του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.