Ένα ημερολόγιο του 2019 γεμάτο ποίηση μας έστειλε ο εκδότης κ. Κ. Γκοβόστης μαζί με τις ευχές του για «ένα έτος γεμάτο ποίηση». Ένα κομψό, εβδομαδιαίο ημερολόγιο, γεμάτο φωτογραφίες ποιητών της δεκαετίας του ’70, αλλά και των έργων τους. Αναφερόμενος στο Ημερολόγιο 2019 ο εκδότης Κωνσταντίνος Ι. Γκοβόστης λέει: «Ποιητικό το Ημερολόγιο του 2019 και πιο συγκεκριμένα η ποίηση της γενιάς του ’70, καθώς -παραφράζοντας ελαφρώς τον Νοβάλις- η ποίηση λατρεύει και γιατρεύει τις πληγές που άνοιξε ο χρόνος που πέρασε. Έλληνες ποιητές δίπλα από τις εβδομάδες του έτους, εισαγωγή της Τιτίκας Δημητρούλια, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χώρος για σημειώσεις και, οπωσδήποτε, πολλοί στίχοι από μια γενιά που, σύμφωνα με τη Μαρία Ψάχου: “εκόμισε εις την τέχνη το υγιές και τολμηρό πνεύμα της συγκρουσιακής ανανέωσης του ποιητικού λόγου, που δεν θα είναι ίδιος μετά τη συμβολή της. Επιβεβαίωσε ότι οι ρήξεις και στον ποιητικό λόγο μπορούν να ανοίξουν νέες προοπτικές στην αισθητική απόδοση του ποιητικού νοήματος, επιβεβαιώνοντας τόσο την αξεδιάλυτη σχέση περιεχομένου και μορφής στην τέχνη, αλλά και την πεποίθηση ότι η τέχνη πρέπει να συγκινεί με το υλικό της μέρος. Ανέδειξε την ανθρώπινη προοπτική του ποιητικού λόγου εμβαθύνοντας στη σύνθετη ανθρώπινη περιπέτεια, πολιτική, κοινωνική, και επί της ουσίας υπαρξιακή, αναβαθμίζοντας το μικρό και ασήμαντο, αναζητώντας την ποίηση στην καθημερινότητα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, κατακυρώνοντας το νόμιμο του Ανέλπιστου”.
Το ημερολόγιο προλογίζει κατά κάποιο τρόπο τους Ποιητικούς Διαλόγους De Profundis που οργανώνουμε και φέτος στο βιβλιοπωλείο μας, κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα, με προσκεκλημένους ποιητές της γενιάς του ’70. Συγχρόνως, σχεδιάζουμε μια νέα σειρά μονογραφιών για εκπροσώπους της γενιάς αυτής, η οποία θα περιλαμβάνει μια μελέτη για το έργο του εκάστοτε ανθολογούμενου, από έναν έγκριτο κριτικό, ποιητή, ανθολόγηση των ποιημάτων του, καθώς και μια συνέντευξή του». Η ποιητική γενιά του ’70 εκόμισε ήδη εις την τέχνη το υγιές και τολμηρό πνεύμα της συγκρουσιακής ανανέωσης του ποιητικού λόγου, που δεν θα είναι ίδιος μετά τη συμβολή της. Επιβεβαίωσε ότι οι ρήξεις και στον ποιητικό λόγο μπορούν να ανοίξουν νέες προοπτικές στην αισθητική απόδοση του ποιητικού νοήματος, επιβεβαιώνοντας τόσο την αξεδιάλυτη σχέση περιεχομένου και μορφής στην τέχνη, αλλά και την πεποίθηση ότι η τέχνη πρέπει να συγκινεί με το υλικό της μέρος. Ανέδειξε την ανθρώπινη προοπτική του ποιητικού λόγου εμβαθύνοντας στη σύνθετη ανθρώπινη περιπέτεια, πολιτική, κοινωνική, και επί της ουσίας υπαρξιακή, αναβαθμίζοντας το μικρό και ασήμαντο, αναζητώντας την ποίηση στην καθημερινότητα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, κατακυρώνοντας το νόμιμο του Ανέλπιστου.
Η ποιητική της πορεία συνεχιζόμενη αφήνει τον ορίζοντα των προσδοκιών ανοιχτό και αισιόδοξο, επιβεβαιώνοντας, ευτυχώς, ότι η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος. Οι ποιητές αυτής της γενιάς, με τη σειρά που αναφέρονται στο Ημερολόγιο 2019 είναι οι: Βαγενάς, Βαρβέρης, Βέης, Βιστωνίτης, Γκανάς, Γκρής, Δαλακούρα, Ευσταθιάδης, Καλοκύρης, Καραβασίλης, Κοντός, Κυπαρίσσης, Κυρτζάκη, Λάζαρης, Λαϊνά, Λιοντάκης, Μαρκόπουλος, Μαστοράκη, Μαυρουδής, Μήτρας, Μοσχοβάκος, Μπεκατώρος, Μπράβος, Νιάρχος, Παμπούδη, Παπαγεωργίου, Παπαδάκη, Πατίλης, Πούλιος, Πρατικάκης, Σιώτης, Στεριάδης, Τραϊανός, Υφαντής, Φραντζή, Φωστιέρης, Χατζιδάκι, Χιόνης, Χριστοδούλου, Χρονάς και Χυτήρης.
Εκδόσεις: Γκοβόστη
Σελίδες:128
Τιμή: 12,00 ευρώ