Οι ανακαλύψεις του Ερρίκου Σλήμαν, με τις ανασκαφές στην Τροία και τις Μυκήνες στη δεκαετία του 1870, ακύρωσαν την επικρατούσα ομοφωνία μεταξύ των κλασικών φιλολόγων, ότι η oμηρική κοινωνία και ο Τρωικός Πόλεμος ήταν αποκυήματα της φαντασίας του 8ου αιώνα προ Χριστού.
Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, ήταν έπη της εποχής του χαλκού και παραδόθηκαν λίγο πολύ ακέραια δια μέσου των Σκοτεινών Αιώνων και αποκαλύπτουν με ακρίβεια την πραγματικότητα του Μυκηναϊκού κόσμου.
Το Νέο Εγχειρίδιο Ομηρικών Σπουδών (A New Companion to Homer), εκφράζει τη σημαντική μεταστροφή στα φιλολογικά ενδιαφέροντα των δύο τελευταίων γενιών, μια απομάκρυνση από τις παραδοσιακές μορφές της ιστορικής ανάλυσης και μια προσέγγιση γενικότερων πολιτισμικών θεμάτων. Η oμηρική φιλολογία, έχει ακολουθήσει απλώς την επίκαιρη τάση που επηρέασε όλες τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Η ιστορική και η αρχαιολογική έρευνα παραμένουν σημαντικές, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες δεν αποτελούν πλέον το αποκλειστικό πλαίσιο για τις ομηρικές έρευνες.
Το Νέο Εγχειρίδιο Ομηρικών Σπουδών προσφέρει μια εξαντλητική επισκόπηση όλων των πεδίων των σύγχρονων ομηρικών σπουδών: Τριάντα κορυφαίοι Ομηριστές καθηγητές Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων πραγματεύονται την ομηρική ποίηση και λογοτεχνική, γλωσσολογική, μυθολογική, ιστορική και αρχαιολογική σκοπιά, καλύπτοντας παραδοσιακά θέματα όπως είναι το Ομηρικό ζήτημα, αλλά και θέματα επίκαιρα, όπως η αφηγηματολογική ανάλυση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας.
(Εκδόσεις Παπαδήμα / Μετάφραση: Φωτεινή Πέτικα, Μάριος Σκέμπης, Μιχάλης Μουρατίδης (φιλόλογοι) / Επιμέλεια: Αντώνης Ρεγκάκος (καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας) / Σελίδες 929 / Δεμένο / Μέγεθος: 17Χ25 / Τιμή: 90 ευρώ)