Οι «Επισκέψεις» της Ελέης Λαμνάτου, είναι ένα ψυχογραφικό μυθιστόρημα, το οποίο με δύο λόγια, διαπραγματεύεται τις απώλειες και τα κενά της παιδικής ηλικίας. Ένα μυθιστόρημα, στο οποίο οι κεντρικοί ήρωες εμφανίζονται να παλεύουν με τα φαντάσματα του παρελθόντος τους, με την ίδια τους την ψυχή.
Η συγγραφέας, πετυχαίνει να σκιαγραφήσει γλαφυρά και με πλούσια λυρική -σχεδόν ποιητική γραφή, θα έλεγα- μία ερωτική σχέση μέσα από το πρίσμα της παιδικής ηλικίας και των ψυχολογικών τραυμάτων που δημιούργησε στους δύο ήρωες.
Στο μυθιστόρημα αυτό, οι σχέσεις με τους γονείς, περιγράφονται άλλοτε μέσα από τις τυραννικές παρουσίες και άλλοτε μέσα από τις οδυνηρές απουσίες τους, γεγονότα που καθορίζουν την ενήλικη ερωτική ζωή δύο ανθρώπων και την ποιότητα της σχέσης που δημιουργούν και τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι: Τι θα συνέβαινε άραγε εάν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο; Γιατί γινόμαστε έρμαια του παρελθόντος μας; Μπορούμε άραγε να απαλλαγούμε από αυτό και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για ένα διαφορετικό μέλλον;
Αναφέρει σχετικά η συγγραφέας: «Τα παιδιά μαθαίνουν απ’ τους γονείς τον τρόπο να παίρνουν και να δίνουν αγάπη και στοργή. Αυτή η παντοδύναμη τριάδα καθορίζει την μορφή των ψυχικών ανταλλαγών. Όταν αυτό δεν έχει γίνει, είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς την ορμή της αγάπης σου και να την προστατεύσεις από τις κακοτοπιές της. Γιατί μετά αυτή, προκειμένου να βρει την προστασία που της έλειψε, όλο απροστάτευτη σε κάτι αγκάθια πάει και χώνεται και κάτι κρημνώδη και μυτερά βράχια διαλέγει για τόπο περισυλλογής, για να ρεμβάσει και να διαλογιστεί με την ησυχία της»
Η Ελένη Λαμνάτου γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Το 1998 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τότε «τα μυαλά μου πήραν αέρα», όπως λέει και η ίδια.
Παρακολούθησε εκπαιδευτικά προγράμματα ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας. Η αγάπη για την τέχνη την οδήγησε στην ενασχόληση με τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο και τα θεατρικά μονόπρακτα. Η σχέση της με τη συγγραφή καταγράφεται στα πρώτα παιδικά χρόνια, όχι μόνο ως έκφραση, αλλά και ως ανάγκη. Όπως λέει και η ίδια: «Οι άνεμοι και οι τρικυμίες μου ξέβρασαν το πρώτο μου βιβλίο». Το πρώτο της βιβλίο ήταν το «Μνήμες απουσίας» (το οποίο κέρδισε το Β’ βραβείο νουβέλας, από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, εκδόσεις Δωδώνη, 2009) και το δεύτερο, «Επισκέψεις» (που έλαβε Έπαινο Μυθιστορήματος, από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών).
Ακολούθησαν βραβεία και διακρίσεις και σε άλλους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Έκδοση: Άπαρσις / Συγγραφέας: Ελένη Λαμνάτου / ISBN: 978-960-9737-42-5 / Σελίδες: 216 / Τιμή: 10,00 ευρώ