Ένα μυθιστόρημα της Έλενας Χουζούρη που, μετά την «Πατρίδα από βαμβάκι», συνεχίζει να παρακολουθεί την ελληνική περιπέτεια στο μεταίχμιο της Ιστορίας, στο μεταίχμιο δύο κόσμων, μέσα από τις προσωπικές απώλειες και διαψεύσεις των ηρώων του.
Η συγγραφέας με το μυθιστόρημα αυτό τολμά να προσεγγίσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά και αμφισβητούμενο θέμα, το οποίο για πολλά χρόνια δημιούργησε διχασμό στη χώρα μας, τα δεινά του Εμφύλιου συνέχιζαν να δημιουργούν προβλήματα για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και μέχρι την εποχή μας. Όμως, μυθιστορήματα όπως αυτό τολμούν να αποκαλύψουν πραγματικά γεγονότα και να προσεγγίσουν με διαφορετική οπτική αυτά τα γεγονότα.
Τι κρύβουν οι δύο ζωές της ηρωίδας του βιβλίου Βερόνικα Κ.; Τι έχει αφήσει πίσω της στην Τασκένδη, όπου γεννήθηκε από Έλληνες γονείς οι οποίοι βρέθηκαν εκεί μετά τον Εμφύλιο; Ποιο μυστικό στοίχειωνε τα παιδικά της χρόνια; Ποιος είναι ο καθοριστικός ρόλος του παλιού αντάρτη πατέρα της και στις δύο ζωές της; Και ο μεγάλος της έρωτας με τον Ιόσιφ Μπ. τι απέγινε; Πώς κύλησε η ζωή της στην Ελλάδα, την οποία έμαθε από παιδί να θεωρεί ως πατρίδα της και στην οποία ήρθε το 1989, τη χρονιά που ο κόσμος που γνώριζε άρχιζε να καταρρέει; Πώς την υποδέχθηκε αυτή η πολυθρύλητη πατρίδα;
Ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η πενηνταοκτάχρονη Βερόνικα Κ. το 2011. Μυστικά τα οποία υποχρεώνεται να αντιμετωπίσει κατάματα. Αφορμή, μια συνέντευξη που δίνει σε μια νεαρή δημοσιογράφο η οποία κάνει έρευνα για την τύχη των παιδιών των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων που επαναπατρίστηκαν. Μια συνέντευξη που θα είναι η τελευταία της εικοσιεπτάχρονης δημοσιογράφου, αφού η εφημερίδα της θα κλείσει και η ίδια θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την αντίθετη διαδρομή από αυτήν της Βερόνικα Κ. Εκείνη της μετανάστευσης για μια καλύτερη τύχη μακριά από μια Ελλάδα βυθισμένη στην κρίση και στην ανασφάλεια. Στο μεταξύ όμως θα ανακαλύψει μια αναπάντεχη πτυχή που αφορά τη ζωή της Βερόνικα Κ.
Η Έλενα Χουζούρη έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, δοκίμια και μελέτες για πρόσωπα (Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου) και θέματα της ελληνικής λογοτεχνίας (Ο στρατός στη νεοελληνική λογοτεχνία), μία συγκεντρωτική έκδοση κριτικών της για Έλληνες ποιητές και μία συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων της (2011). Στην πεζογραφία εμφανίζεται τον Δεκέμβριο του 2004 με το μυθιστόρημα Σκοτεινός Βαρδάρης (Κέδρος), υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (βραχεία λίστα) και υποψήφιο για το βραβείο BALKANIKA 2006 – εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Το φθινόπωρο του 2009 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της Πατρίδα από βαμβάκι (Κέδρος), υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών, μυθιστόρημα που συμπεριελήφθη στη βραχεία λίστα των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού Διαβάζω. Ο Σκοτεινός Βαρδάρης έχει μεταφραστεί στα σερβικά, βουλγαρικά και τουρκικά. Ποιήματα, διηγήματα και κριτικές της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικές εκδόσεις, καθώς και σε λογοτεχνικά περιοδικά. Ως κριτικός λογοτεχνίας έχει συνεργαστεί με την Καθημερινή (1995-2000) και τη Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας (2000-2009). Κατά καιρούς συνεργάζεται με τις Αναγνώσεις της Αυγής. Επίσης, συνεργάζεται με τα ηλεκτρονικά πολιτιστικά περιοδικά O Anagnostis και Diastixo.
(Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ / Συγγραφέας: Έλενα Χουρμούζη / Σελ: 232 / Τιμή: 13 ευρώ)