Προς το τέλος του 1940, ο νεαρός μετεωρολόγος Χάρης Χωματάς αποφασίζει να μελετήσει συστηματικά το κλίμα της Αθήνας, προσδοκώντας ότι κάποτε, με βάση τα πορίσματά του, η πόλη θα πολεοδομηθεί κατά το δυνατόν εκ νέου. Λίγο αργότερα ο γεωπόνος Αντώνης Αστεριάδης ξεκινάει μια εξίσου εξαντλητική έρευνα για τους λαχανόκηπους της πρωτεύουσας, αναδεικνύοντας τον αποφασιστικό ρόλο τους κατά την πολεμική περίοδο, αλλά και ελπίζοντας να ωθήσει τη μεταπολεμική τους ανάπτυξη. Και οι δυο παίρνουν σβάρνα τις γειτονιές της Αθήνας και περνάνε «το πλείστον των τρομερών κατοχικών ετών» συλλέγοντας στοιχεία.
Οι δυο ερευνητές γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Αμφότεροι ζουν τις πολιτικές συγκρούσεις της εποχής, όμως αρνούνται να επιλέξουν στρατόπεδο, επιμένοντας να επικεντρώνονται στο επιστημονικό τους έργο, υπέρ της κοινωνίας. Με τέτοια μυαλά, απομονώνονται πολιτικά και απειλούνται απ’ όλες τις πλευρές.
* * *
Το βιβλίο αυτό του Δημήτρη Φύσσα, παρουσιάζεται την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ στο Polis Art Café, Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου Τηλέφωνο 2103249588
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Λευτέρης Ξανθόπουλος, Σκηνοθέτης-συγγραφέας, Γιώργος Συμπάρδης, Συγγραφέας και Σώτη Τριανταφύλλου, Ιστορικός – Συγγραφέας.