Με κεντρικό θέμα την προβληματική στα ασφαλιστικά συστήματα που προκύπτει όχι μόνο από δημογραφικούς λόγους αλλά και από το γεγονός ότι οι εργασιακές συνθήκες αλλάζουν δραματικά, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, The Hellenic Edition.
Στο σχετικό άρθρο τους, ο Nicolas Colin και, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γαλλικού Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, και ο Bruno Palier, Δ/ντής Ερευνών CNRS στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών, δίνουν έμφαση στο ότι όσο οι οικονομίες γίνονται πιο αυτοματοποιημένες και ψηφιοποιημένες, τόσο λιγότερο οι θέσεις εργασίας θα είναι σταθερές και μόνιμες. Αυτό αναγκαστικά πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγές στα ασφαλιστικά συστήματα γιατί αν παραμείνουν ως έχουν, όχι μόνο δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμα αλλά δεν θα επιτελούν και τον ασφαλιστικό ρόλο για τον οποίο φτιάχτηκαν.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι γενικότερο. Ο Δημήτρης Θωμάκος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αναλύει τα συστατικά της πραγματικά ανθρωποκεντρικής οικονομικής ανάπτυξης που πρέπει να αρχίσει να εξελίσσεται και στην Ελλάδα ενώ εστιάζει και στον λάθος τρόπο με τον οποίο έχει ερμηνευθεί η συλλογικότητα στην χώρα μας.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Αστέρης Πλιάκος, περιγράφει το τι προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες για την κοινοτική αλληλεγγύη εντός της ΕΕ, πώς αυτά έχουν παραβιαστεί, και πώς η Ελλάδα θα είχε πολλά να επωφεληθεί αν η Ευρωπαϊκή Ένωση γυρίσει πίσω στις ρίζες της.
Στο ίδιο θέμα, ο καθηγητής στο ΜΙΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, προβαίνοντας σε κριτική στο πρόσφατο βιβλίο του Martin Wolf σχετικά με τις αιτίες της κρίσης, εστιάζει στην γενεσιουργό συνθήκη που επέτρεψε στην κρίση να μεγαλώσει και να διαρκέσει τόσο, που δεν είναι άλλη από την πολιτική σκέψη στις πρωτεύουσες των χωρών-μελών της ΕΕ. Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό, διατείνεται.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο Ευαγόρας Ευαγόρου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ο Νικόλαος Μερτζανίδης, υπ. Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ερευνούν τα αίτια της πολιτικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε και παίζει η Γερμανία σε αυτήν.
Πτυχή των παραπάνω, αποτελεί και το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το οποίο ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Κυριαζής και ο λέκτορας Οικονομικών στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Εμμανουήλ Μάριος Οικονόμου, επιχειρούν μια σύγκριση με ανάλογο δημοψήφισμα που διεξήχθη από τον Θεμιστοκλή στην αρχαία Αθήνα.
Για ένα θέμα που εγείρει όλο και περισσότερες συζητήσεις, αυτό της καλής μεταχείρισης των ζώων από τον άνθρωπο, ο Wayne Pacelle, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Humane Society of the United States, γράφει για τις επιτυχίες των ακτιβιστών υπέρ των ζώων αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ο ακτιβισμός μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός μέσω συνεργασιών.
Τέλος, ο συγγραφέας Steve Hindy εξιστορεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παραγωγής μπύρας στην Μέση Ανατολή!