Ανακοίνωση σε υψηλούς αντιπολιτευτικά τόνους σχετικά με τον καθαρισμό του περιαστικού δάσους Θεοκλήτου στα Άνω Βριλήσσια αλλά και αυτοψία στον χώρο περιελάμβανε το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» τις τελευταίες ημέρες.
Αφορμή στάθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Ιουλίου στο οποίο η «ΔΡΑΣΗ» όπως και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τα ερωτήματα αλλά και τις ενστάσεις τους σχετικά με την διαδικασία.
Σε σχετική ανακοίνωση (3/8) υπό τον τίτλο «Ο Θεόκλητος δεν είναι πλέον δάσος» η «ΔΡΑΣΗ» ανέφερε τα εξής:
«Στο αμέσως προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, από την πλευρά κάποιων παρατάξεων της αντιπολίτευσης – και της ΔΡΑΣΗΣ – εκφράστηκαν ανησυχίες για τον τρόπο που διενεργείται ο καθαρισμός της δασικής έκτασης των Άνω Βριλησσίων του Αγίου Θεόκλητου. Επισημάνθηκε δηλαδή ήδη προς την δημοτική Αρχή, σύμφωνα και με όσα εξέφρασαν δημόσια κάτοικοι της περιοχής, ότι αντί για καθαρισμός του δάσους, εξελίσσεται μια, εκτός κάθε λογικής, επιχείρηση αποψίλωσής του, τόσο εκτεταμένη και τόσο ‘’όποιον πάρει ο Χάρος’’, που στο τέλος θα καταλήξει σε πλήρη υποβάθμιση αντί σε προστασία του δάσους.
Μάλιστα, όπως είπε ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΗΣ ‘’δεν χρειάζεται να είναι κανείς πυρηνικός φυσικός για να καταλάβει ότι όπως πάει το πράγμα, ούτε χελώνα δεν θα μπορείς να αφήσεις σε λίγο στον Θεόκλητο». Και ότι «το πρόβλημα δεν είναι τόσο η έλλειψη ειδικών, οι οποίοι θα έπρεπε να επιβλέπουν τη διαδικασία, όσο η συστηματική αδιαφορία των διοικούντων να μάθουν, να ρωτήσουν, να απευθυνθούν αυτοί σε ειδικούς, να ζητήσουν πληροφόρηση, να ανησυχήσουν». Τις επόμενες ημέρες, αντί η επιχείρηση να περιοριστεί, εντάθηκε! Η διοίκηση του Δήμου αδιαφόρησε για τις επιφυλάξεις που κατατέθηκαν και συνέχισε απτόητη, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, να ολοκληρώσει τον ‘’βομβαρδισμό’’ του Θεόκλητου. (Προφανώς, σύμφωνα και με τις κυβερνητικές πρακτικές, ‘’αν δεν μπορείς να καθαρίσεις σωστά, ούτε να αντιδράσεις έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, τότε καλύτερα κόψτε τα όλα εκ των προτέρων και βλέπουμε…’’).
Επομένως, το ερώτημα τίθεται τώρα ως εξής: Κε αντιπρόεδρε του ΣΠΑΠ και δημοτικέ σύμβουλε Βριλησσίων Νικήτα Σταματελόπουλε και κύριε δήμαρχε Βριλησσίων Γιάννη Πισιμίση, εκτός από τανκ, τι άλλου είδους μηχάνημα έχει απομείνει για να φέρετε μέσα στο δάσος;»
Αυτοψία στο δάσος Θεοκλήτου πραγματοποίησε η «ΔΡΑΣΗ»
Την Κυριακή 4 Αυγούστου το πρωί αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» , αποτελούμενη από τους τρείς δημοτικούς της συμβούλους (Γιάννης Τσούτσιας, Μαρίνα Παπαχριστοδούλου, Θανάσης Σπηλιώτης) και τα μέλη του «συντονιστικού» της, Χρ. Κολοβού και Λ. Λαζάνη, επισκέφτηκαν το δάσος Θεοκλήτου, στο οποίο γίνονται εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαρισμού προκειμένου να αποκτήσουν «άμεση εικόνα της κατάστασης».
«Μιας κατάστασης, η οποία για ορισμένους εκ των περιοίκων περιγράφεται ως ‘’καταστροφική’’, ενώ για άλλους, κυρίως από την πλευρά της διοίκησης, ως μια ‘’αναγκαία και ορθά οργανωμένη παρέμβαση’’, όπως επισημαίνει η παράταξη, η οποία σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
«Παραμείναμε περίπου δύο ώρες στον χώρο. Το πρόγραμμα Anti Nero III για τον καθαρισμό των δασών, για το οποίο αξίζει να διαβάσετε, βρίσκει και στην περίπτωσή μας εφαρμογή. Ξεκινάμε με την παρατήρηση, ότι δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος και ενσυνείδητος πολίτης που θα μπορούσε να αρνηθεί την αναγκαιότητα του καθαρισμού και της φροντίδας των δασών -ιδιαιτέρως των περιαστικών.
Με αυτό ως δεδομένο, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής: Σύμφωνα με το δασαρχείο, (το οποίο αυτό και όχι ο Δήμος έχει την ευθύνη του ‘’καθαρισμού’’), οι δράσεις προστασίας των δασών θα έπρεπε να πραγματοποιούνται το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου και όχι Ιούλιο και Αύγουστο που τα δάση έχουν στεγνώσει. Οι καθαρισμοί υπό πίεση, οδηγούν σε πρακτικές ‘’της τελευταίας στιγμής’’. Δηλαδή, η κοπή των ξερών κλαδιών και της παρεδάφιας βλάστησης και η μετατροπή τους σε βιομάζα και η απομάκρυνσή τους, γίνονται εκ των πραγμάτων βιαστικά και πρόχειρα, άρα, όχι όσο προσεκτικά θα έπρεπε. Τα δε ογκώδη μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθούν άρον – άρον οι χρονικές προθεσμίες, καταστρέφουν μικρά φυτά και λουλούδια και τις φωλιές και τα αυγά ζώων που βρίσκονται στα χαμηλά κλαδιά και στο επίπεδο του εδάφους.
Κατανοητή λοιπόν, η ‘’προτεραιοποίηση’’, αλλά υπό αυτές τις συνθήκες, εκτός από τα αυτονόητα, δεν γίνονται όλα με τον ιδανικότερο τρόπο. ‘’Το κονδύλι άργησε να εγκριθεί και οι εργασίες άργησαν να αρχίσουν’’. Γιατί όμως στο μεταξύ, ο Δήμος δεν εκμεταλλεύτηκε την καθυστέρηση, ώστε να ενημερώσει τους πολίτες και τις δημοτικές παρατάξεις πριν ξεκινήσουν οι εργασίες;
Δεύτερον, η χρήσιμη συνέντευξη – απάντηση του Δασάρχη κ. Σπυρίδωνα Κατσίποδα , αλλά γιατί παρουσιάζεται αφού προκλήθηκαν οι αντιδράσεις και όχι εκ των προτέρων; Ενδεικτικά, αναφέρεται, ότι οι περίοικοι ‘’σοκαρίστηκαν’’ από την ανοίκεια εικόνα του άδειου εδάφους και γι’ αυτό διαμαρτυρήθηκαν. Ας το δεχτούμε. Αλλά τότε γιατί δεν υπήρξε πληροφόρηση από πλευράς της δημοτικής Αρχής, ώστε αυτό να μη συμβεί; Γιατί ο Δήμος επέλεξε για μια ακόμη φορά να μην εμπλέξει τους δημότες σε διαδικασίες που τους αφορούν άμεσα, τόσο όσο σε ό,τι αφορά το περιβάλλον που ζουν, όσο και τον αέρα που αναπνέουν;
Αναγνωρίζουμε την ανάγκη προστασίας και καθαρισμού του δάσους. Όμως εξακολουθούμε να διατηρούμε επιφυλάξεις για το εάν αυτός ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος και ο κατάλληλος χρόνος για την πραγματοποίησή του. Δάσος δεν είναι μόνο τα δέντρα. Είναι επίσης οι θάμνοι, τα αρωματικά φυτά, τα λουλούδια καθώς και όλη η πανίδα που κατοικεί εκεί και η οποία, κατά γενική ομολογία, πλήττεται από τέτοιες βιαστικές παρεμβάσεις. Απάντηση σ’ αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το ‘’ας πάνε (τα ζώα) παραπέρα’’ (‘’υπάρχει χώρος προκειμένου να μετακινηθεί η πανίδα’’), όπως αναφέρει ο κ. Κατσίποδας στη συνέντευξή του.
Ο όλος σχεδιασμός δεν λειτούργησε σε τοπικό επίπεδο. Επιβάλλονται αποφάσεις και πράξεις που αποκόπτουν τους δημότες από το χώρο τους και επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, ενώ θα μπορούσαν οι ίδιοι να συμμετέχουν σε μια διαδικασία που έτσι θα κατέληγε πιο φιλική και πιο ασφαλής για το τοπικό δάσος. Δεν γίνεται να λειτουργούμε πάντα με δικαιολογίες και τετελεσμένα, με τα ‘’δεν γινόταν αλλιώς σε δέκα ημέρες’’.
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη ενός σκοπού, σε συνδυασμό με την έλλειψη πληροφόρησης ακόμη και του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι μια πρακτική που δεν νομιμοποιεί από την πλευρά μας, μια, κατά τα άλλα χρήσιμη, διαδικασία.
ΥΓ. Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων και τους περίοικους για την ενημέρωση