Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (11/12) οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ),για τις οποίες είχαν υπάρξει προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο και η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια λόγω μείζονος σπουδαιότητας.
Στα Βριλήσσια, υπενθυμίζεται ότι μετά από εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Πισιμίση τόσο η Δημοτική Επιτροπή (22/4) όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων (24/4) είχαν προχωρήσει σε ομόφωνη απόφαση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ) «έως την έκδοση και τη δημοσίευση της σχετικής με το ανωτέρω θέμα απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας» όπως ανέφερε η απόφαση.
«Σκεπτικό μας η προστασία της πολεοδομικής ταυτότητας της πόλης μας»
Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του ΝΟΚ που αφορούν τα ύψη των κτηρίων, ο δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης έκανε λόγο για «δικαίωση για τον Δήμο Βριλησσίων» και προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
«Η σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός αποτελεί δικαίωση και για τον Δήμο Βριλησσίων που ήδη από τις 24 Απριλίου, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαμε προχωρήσει στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου, στην οποία παρουσιάζει το αποτέλεσμα των διασκέψεων της Ολομέλειας, το Δικαστήριο έκρινε πως το σύστημα των διατάξεων του ΝΟΚ, με το οποίο θεσπίζονται κίνητρα προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστή δόμησης, ύψους) για την ανέγερση των κτιρίων, με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου, αντίκειται στo άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος.
Η αντισυνταγματικότητα έγκειται όχι στο περιεχόμενο τον διατάξεων, αλλά στο γεγονός ότι ‘’παρέχεται με τις διατάξεις αυτές, απ’ ευθείας στις υπηρεσίες δόμησης, η δυνατότητα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, κατ’ απόκλιση, και μάλιστα ουσιώδη, από τους ισχύοντες κατά το πολεοδομικό καθεστώς κάθε περιοχής όρους δόμησης’’.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, ‘’τα παρεχόμενα με τις διατάξεις αυτές κίνητρα πρέπει να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και να έχουν σταθμισθεί οι συνέπειές τους στο οικιστικό περιβάλλον κάθε περιοχής κατά το στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, κατόπιν ειδικής επιστημονικής μελέτης που να τεκμηριώνει τις περιεχόμενες στις διατάξεις αυτές ρυθμίσεις σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και την εν γένει φυσιογνωμία κάθε οικισμού’’.
Αυτό ακριβώς ήταν και το δικό μας σκεπτικό στον Δήμο Βριλησσίων: η προστασία του αστικού μας περιβάλλοντος, της οικιστικής και πολεοδομικής φυσιογνωμίας και ταυτότητας της πόλης μας. Μοναδικός μας γνώμονας, πάντοτε, το καλό της πόλης μας»