Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΤΥΠΕΤ), η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» διοργάνωσε μια επιτυχημένη και γόνιμη εκδήλωση–συζήτηση με θέμα: «Κλιματική ή Κτηματική αλλαγή; Προτάσεις για μια νέα αντίληψη στην διαχείριση πλημμυρών. Η περίπτωση του ρέματος Βριλησσού».
Εισηγητές ήταν η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, χημικός, δημοτική σύμβουλος Ραφήνας με τον συνδυασμό «ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και μέλος της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ροή – Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων, συντονιστής της Γεωμυθικής και ενεργός σπηλαιολόγος.
Η συζήτηση, στην οποία παρενέβησαν η Βριλησσιώτισσα αρχιτέκτων Τατιάνα Τζαναβάρα, ειδική στη διαχείριση των ρεμάτων και ο Γιώργος Μάρκογλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Περσέας Πεντελικού, που ιδρύθηκε πρόσφατα στον Δήμο καθώς και πλήθος δημοτών, κατέληξε σε ψήφισμα (μπορείτε να το διαβάσετε στο www.amarysia.gr πατώντας εδώ: Ψήφισμα για την διευθέτηση του ρέματος Βριλησσού καταθέτει η «ΔΡΑΣΗ») για το οποίο ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο των Βριλησσίων στη συνεδρίαση της 30ης Οκτωβρίου. Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία Επιτροπής κατοίκων για την προστασία και την αποκατάσταση του ρέματος.
Οι τοποθετήσεις των εισηγητών
Η Εμμανουέλα Τερζοπούλου ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε σε μια περιφέρεια που έζησε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, η οποία συνδυαζόμενη με τα 104 χιλιάδες καμένα στέμματα στην Πεντέλη και την εξαφάνιση του 37% των δασών της Αττικής τα τελευταία χρόνια, μας φέρνει μπροστά στο ενδεχόμενο ερημοποίησης, όχι σε κάποιο απώτερο μέλλον αλλά εδώ και τώρα!
«Επομένως, οφείλουμε να προστατέψουμε ό,τι έχει απομείνει και να αποκαταστήσουμε ό,τι έχει πληγεί, αντιστρέφοντας μια διαδικασία, για την οποία ο ρόλος των ρεμάτων είναι καθοριστικός» τόνισε χαρακτηριστικά η ομιλήτρια , η οποία αναφέρθηκε στο ισχύον νομοθετικό πλαίσια προστασίας των ρεμάτων και στις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες, επισημαίνοντας ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον «Βριλησσό», ότι μετά τις πυρκαγιές στην Πεντέλη έχουν μεταβληθεί δραματικά τα δεδομένα, επομένως, οι υδραυλικές μελέτες πρέπει να επικαιροποιηθούν. Δεν απέφυγε να σχολιάσει, πως στην Ελλάδα τα υδραυλικά έργα γίνονται αποσπασματικά, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην βοηθούν το περιβάλλον αλλά και να μην παρέχουν ικανοποιητική αντιπλημμυρική προστασία.
«Στο τέλος δημιουργούν και επιπλέον προβλήματα! Έχουμε εφαρμογή copy-paste μελετών, πουθενά μια διαφορετική λύση, όλα τα έργα είναι το ίδιο και τελικά, με συνοπτικές διαδικασίες, τα ρέματα και τα ποτάμια μετατρέπονται σε αγωγούς ομβρίων». Η Εμμανουέλα Τερζοπούλου ολοκλήρωσε την παρέμβασή της μεταφέροντας την εμπειρία από τους επιτυχημένους αγώνες για τη διάσωση του μεγάλου ρέματος Ραφήνας και για την αποτροπή ενός τσιμεντώματος 17 χιλιομέτρων, καταλήγοντας πως ο «αγώνας για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους δεν πάει ποτέ χαμένος».
Καταιγιστικός υπήρξε επίσης, ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος ο οποίος αρχικά οδήγησε τους παριστάμενους σε ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στοιχείων και πειστηρίων των «εγκληματικών παρεμβάσεων που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα αναφορικά με τη διαχείριση των ρεμάτων», συνδέοντας την εικόνα με τις καταστροφές που ακολούθησαν.
Ο ομιλητής επέμενε ότι «δεν φταίει για όλα η κλιματική αλλαγή, αλλά οι διαχρονικά αντι-οικολογικές κυβερνητικές επιλογές, η ανορθολογική οικιστική – βιομηχανική επέκταση, η αποψίλωση των δασών, οι πυρκαγιές και η αδιαφορία των πολιτών», υπογραμμίζοντας πως αν αλλάξουμε το τελευταίο, μπορούν να αλλάξουν και όλα τα προηγούμενα! «Όποιος ενοχοποιεί την φύση για τις πλημμύρες, είναι άνθρωπος που έχει ο ίδιος ευθύνη», επεσήμανε, θεωρώντας ότι είναι κοροϊδία για τους δυο Δήμους (Βριλήσσια και Χαλάνδρι), να καταστρέφουν το ρέμα τους, προτείνοντας να μετατραπεί σε έναν τεχνητό αγωγό. «Πρέπει να δοθεί χώρος στα ρέματα», όπως στο εξωτερικό, εκεί ανοίγουν τα ρέματά τους, ενώ εμείς εδώ τα τσιμεντώνουμε». Στο δεύτερο μέρος της παρέμβασής του ο ομιλητής εστίασε στον «Βριλησσό», ξεκινώντας από την μεγάλη εικόνα των ρεμάτων της ανατολικής Αττικής και καταλήγοντας στις συγκεκριμένες υδραυλικές και «περιβαλλοντικές» μελέτες που έχουν εκπονηθεί από τους δυο δήμους, ασκώντας κριτική και προτείνοντας μια εναλλακτική προσέγγιση και μεθοδολογία.
Στο κανάλι της ΔΡΑΣΗΣ στο YouTube έχουν αναρτηθεί οι εισηγήσεις των δύο βασικών ομιλητών της εκδήλωσης: Στο πρώτο βίντεο η παρέμβαση της Εμμανουέλας Τερζοπούλου, (εισαγωγή του Γιάννη Τσούτσια, επικεφαλής της ΔΡΑΣΗΣ) και στο δεύτερο η παρέμβαση του Δημήτρη Θεοδοσόπουλου.
Οι διοργανωτές αναφέρουν σχετικά: «Παρακολουθείστε τα δυο βίντεο, όχι μόνο γιατί έχουν εξαιρετικό πληροφοριακό ενδιαφέρον, αλλά και γιατί είναι αποκαλυπτικά για όποιον θέλει να συμβάλει σε μια άλλη προοπτική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του περιβάλλοντος και των ρεμάτων στον Δήμο μας».