ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ
Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, η οποία από τις 30
Ιουνίου (Ν. 5056/2023), αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για τη σχολική κοινότητα αποτέλεσε το αντικείμενο δίωρης διαβούλευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας Οκτωβρίου. Αφορμή στάθηκε το ψήφισμα που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ» και με το οποίο συντάχθηκε προχωρώντας σε από κοινού προσθήκες-τροποποιήσεις και η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων
Εν τέλει, το ψήφισμα, το οποίο μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «υπονόμευση της λειτουργίας των σχολείων» και ζητούσε την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των Σχολικών Επιτροπών και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία» υιοθετήθηκε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (συναίνεσαν και οι «ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» , «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» ) που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στη συνέχεια η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από πρόταση του δημάρχου, διαμόρφωσε και υπερψήφισε διαφορετικό ψήφισμα , η τελική μορφή του οποίου δεν είχε φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές..
Στην τοποθέτησή του ο Γ. Πισιμίσης εξέφρασε την άποψη ότι με την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών εξασφαλίζεται «διαφάνεια» και «οικονομία κλίμακος». Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι η εν λόγω εξέλιξη έφερε «δυσλειτουργίες» και «αρρυθμίες» καθώς με τις Σχολικές Επιτροπές υπήρχε μεγαλύτερη «τεχνογνωσία» και «ευελιξία», μιας και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων ήταν εξοικειωμένοι με τη λειτουργία τους.
Ο «πρώτος πολίτης» των Βριλησσίων επεσήμανε ότι το θέμα της αύξησης των πόρων για τα σχολεία το έχει θέσει ο ίδιος σε όλα τα Συλλογική Όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ) αλλά και σε κυβερνητικά στελέχη, χαρακτηρίζοντας «μόδα» τα ψηφίσματα που φέρνουν -με καθυστέρηση όπως τόνισε- προς ψήφιση παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε διάφορούς Δήμους και αφορούν την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: «Η διοίκηση υποτιμά γονείς, μαθητές, καθηγητές»
Η εξέλιξη αυτή έφερε την οργισμένη ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων η οποία σε υψηλούς αντιπολιτευτικά τόνους ανέφερε τα εξής:
«Ανοχή τέλος! Οι κάτοικοι των Βριλησσίων δεν τρώνε κουτόχορτο. Η Διοίκηση του Δήμου μας, όσο και αν προσπαθεί δεν γίνεται, δεν μπορεί και δεν θέλει να κρυφτεί από τη κυβερνητική γραμμή, την οποία ακολουθεί βεβαίως πιστά.
Αν κάτι πρέπει να μείνει στο νου κάθε κατοίκου της πόλης μας είναι η φράση που ακούστηκε από την ίδια τη διευθύντρια δημοτικού σχολείου στα Βριλήσσια: ‘’Δεν έχει χαρτί, σαπούνι και σακούλες στη τουαλέτα και τα έβαλα εγώ από την τσέπη μου…Θα γίνει της κακομοίρας σας το λέω’’.
Δυστυχώς η φράση αυτή ακούγεται και από άλλα σχολεία της πόλης μας, όταν διευθυντές/ριες ζητάνε τη συνδρομή των γονέων, όταν απευθύνονται στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ακόμα και για το φωτοτυπικό χαρτί και αναλώσιμα, τα οποία δεν χορηγούνται λόγω έλλειψης χρημάτων!
Τα παραπάνω αποτυπώνουν, όχι μόνο την αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας να ανταπεξέλθει στις καθημερινές, απόλυτα βασικές ανάγκες, αλλά αναδεικνύουν περίτρανα την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις.
Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται με την κατάργηση των ΝΠΔΔ των Σχολικών Επιτροπών, την ανάθεση της οικονομικής διαχείρισης των σχολείων στους δήμους, την υποχρηματοδότηση μέσα από ένα νόμο που επισπεύδει στοχεύσεις που χρόνια τώρα προωθούνται, από όλες τις κυβερνήσεις, για το ‘’αυτόνομο’’ και ‘’βιώσιμο’’ σχολείο».
Σχετικά με το ψήφισμα της αντιπολίτευσης , η Λαϊκή Συσπείρωση επεσήμανε τα εξής:
«Αυτό το ψήφισμα, το οποίο αποτυπώνει την πραγματικότητα, θα ανέμενε κανείς να το ψηφίσει ο οποιοσδήποτε δεν βλέπει την καθημερινότητα με παρωπίδες, ιδεολογικές αγκυλώσεις, καθένας και καθεμιά που δεν είναι κλακαδόρος μιας πολιτικής, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί την Παιδεία σε τέλμα.
Η διοίκηση του Δήμου καταψήφισε το ψήφισμα, θεωρώντας το ‘’υπερβολικό’’, πολύ ‘’πολιτικό’’, ‘’με πολιτική στόχευση’’, ‘’γενικό’’, λες και η Παιδεία βρίσκεται σε μια γυάλα, ενώ, υποτιμώντας την αξία του, το χαρακτήρισε ως ‘’μόδα’’, επειδή πλήθος Δημοτικών Συμβουλίων λαμβάνουν αντίστοιχες αποφάσεις.
Παρελκυστικά κατέθεσε ένα δικό της, ας το ονομάσουμε ‘’ψήφισμα’’, με τελείως διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό της συζήτησης σχετικά με τις Σχολικές Επιτροπές, αποστεωμένο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα, από την οποία ψηφοφορία η Λαϊκή Συσπείρωση φυσικά απείχε, προκειμένου να μην νομιμοποιεί τέτοιες πρακτικές στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η προσπάθεια της διοίκησης, να υποτιμά τους κατοίκους, γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, η αγωνία της να μην αναδεικνύεται η αιτία της αθλιότητας που ζούμε το έτος 2024, ο στόχος να κατευθύνεται η δυσαρέσκεια σε ανέξοδα μονοπάτια, μοιράζοντας στους κατοίκους καθρεπτάκια λες και είναι ιθαγενείς, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να πέσει στο κενό.
Η πρακτική της αυτή θα βρει αντίπαλο, πρώτα και κύρια από την ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα, το οργανωμένο γονεϊκό κίνημα, που βράζει, βγάζει συμπεράσματα και δεν ανέχεται να τους κοροϊδεύουν στα μούτρα τους.
Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων, θα δώσουν το καλύτερο εαυτό τους, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο στην αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών των σχολείων, όσο και στη συλλογική προσπάθεια για μια δημόσια δωρεάν Παιδεία, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες».
Το ψήφισμα
Για την ιστορία, το ψήφισμα της δημοτικής παράταξης «ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ» έτσι όπως διαμορφώθηκε με τις προσθήκες της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων και εν τέλει υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχε ως εξής:
Η κατάργηση των ΝΠΔΔ των Σχολικών Επιτροπών με τον Ν. 5056/2023 για δήμους μέχρι 100 σχολικές μονάδες και η ανάθεση της οικονομικής διαχείρισης των σχολείων στους δήμους υπονομεύει τη στοιχειώδη λειτουργία τους, όπως προέβλεψε το σύνολο της σχολικής κοινότητας. Ο νόμος επισπεύδει στοχεύσεις που χρόνια τώρα προωθούνται, από όλες τις κυβερνήσεις, για το αυτόνομο» και «βιώσιμο» σχολείο.
Η ανάθεση της διαχείρισης των σχολικών ταμείων στον δήμο εξαρτά τη λειτουργία των σχολείων από την τοπική φορολογία και την πιστοληπτική ικανότητα του εκάστοτε δήμου. Εντέλει, αυτό θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων με βάση την οικονομική κατάσταση ενός δήμου και της «τοπικής κοινωνίας».
Επειδή ο προβληματισμός στα σχολεία όλης της χώρας προκαλεί αβεβαιότητα για την κάλυψη των απολύτως απαραίτητων αναλώσιμων υλικών που κάθε χρονιά παρέχονταν με ευθύνη των σχολικών επιτροπών των δήμων.
Επειδή τα προβλήματα των ελλείψεων ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα σχολεία όλων των βαθμίδων, προβλέπεται να αυξηθούν (ειδικός φόρος κατανάλωσης, δαπάνες θέρμανσης , καθαριότητα, ύδρευση, αναλώσιμα υλικά κλπ λειτουργικά έξοδα).
Η δοσμένη υποχρηματοδότηση των δήμων εμπλέκει και τα σχολεία στις γνωστές καθυστερήσεις στην παραλαβή των προϊόντων ή τους άγονους διαγωνισμούς, στην υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων κ.ο.κ.
Χαρακτηριστικά. ο όγκος των χρεών των σχολείων σε ενέργεια και νερό, συνέπεια της συστηματικής διαχρονικής υποχρηματοδότησης και την απογείωση του ενεργειακού κόστους με σκοπό την κερδοφορία των ΑΕ Ενέργειας, μεταφέρεται στους δήμους, με άμεσες απειλές είτε για διακοπή, είτε για παρακράτηση από τα ανταποδοτικά, δηλαδή σε βάρος και των μαθητών και των δημοτών. Μάλιστα, μετά την αυθαίρετη ένταξη σχολείων στα κίτρινα τιμολόγια (κυμαινόμενο προϊόν, Γ1 μεγάλων πελατών) εξελίσσεται ένα ράλι νέων χρεών στα σχολεία.
Επειδή οι διευθυντές των σχολείων δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα έξοδα τα οποία θα υπάρξουν.
Επειδή η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας καλείται να διαχειρίζεται την χρηματοδότηση στα σχολεία μέσα από το δημόσιο λογιστικό πλαίσιο από την Οικονομική υπηρεσία του δήμου χωρίς να διαχωρίζονται τα σχολικά κτίρια και οι ανάγκες τους από τα υπόλοιπα δημοτικά κτήρια , γεγονός που συνεπάγεται καθυστερήσεις τόσο στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών όσο και στην εκτέλεση μικρών παρεμβάσεων ή επιδιορθώσεων ζημιών, καθώς όλα θα πρέπει να γίνονται με διαγωνισμούς και αναθέσεις που θα αφορούν το σύνολο του δημοτικού συστήματος και όχι μόνο τα σχολεία.
Επειδή ο νόμος λέει πάγια προκαταβολή 500 ευρώ στα σχολεία, και δεν λέει διάστημα και εκεί υπάρχει ασάφεια., πόσες φορές θα δοθεί αν δοθεί . Τα χρήματα αυτά όμως είναι ανεξάρτητα από τη δύναμη του σχολείου , τη χωρητικότητα , τους μαθητές κλπ.
Είναι επιτακτική και αυτονόητη ανάγκη να ψηφιστεί ομόφωνα και από το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο.
-Η άμεση απόσυρση του Ν. 5056/2023 σε ότι αφορά την κατάργηση των σχολικών Επιτροπών.
-Η επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των Σχολικών Επιτροπών.
Καλούμε το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσουν άμεσα σε:
-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία στο ύψος των αναγκών τους και διαγραφή των χρεών των σχολείων σε παρόχους Ενέργειας, επικοινωνιών και ύδρευσης.
-Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για τη θέσπιση δωρεάν τιμολογίων Ενέργειας και ύδρευσης για τις σχολικές μονάδες και απαλλαγή των σχολικών δαπανών από ΦΠΑ.
-Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δήμων.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βριλησσίων να εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα με γνώμονα το συμφέρον των σχολικών του μονάδων και την εύρυθμη λειτουργία τους καθώς και την διασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης.