Τις δικές της επισημάνσεις σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Βριλησσίων για το 2021 (το οποίο, όπως και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, καταψήφισε) έκανε η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων «ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη».
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Ψηφίστηκε στις 17 Δεκεμβρίου από τη διοικούσα παράταξη το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Βριλησσίων για το 2021, που περιλαμβάνει έργα ύψους 13.804.248 ευρώ, (τα 3.023.992 ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί) και μελέτες ύψους 465.717,57 ευρώ. Για τα έργα προβλέπεται να διατεθούν 504.800 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου και 1.533.300 ευρώ από χρηματοδοτήσεις, ενώ την επόμενη χρονιά προβλέπονται άλλα 1.523.849 ευρώ από δαπάνες του Δήμου. Αντίστοιχα, για μελέτες έχουν εγγραφεί 21.800 ευρώ (συν 24.800 ευρώ από χρηματοδοτήσεις) για το 2021 και 419.910 ευρώ (!) για το 2022.
Τα τέσσερα πιο σημαντικά χρηματοδοτούμενα έργα για τα Βριλήσσια που είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν μέσα στο 2021:
1) Συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων δαπάνης 427.800 ευρώ. Πρόκειται για το έργο που η αθλητική κοινότητα και τα σωματεία του Δήμου αναμένουν με αγωνία τα τελευταία χρόνια, αφού περιλαμβάνει την αντικατάσταση του φθαρμένου και επικίνδυνου χλοοτάπητα του Α.Ο.Β. και του «Κένταυρου», αλλά και των διαδρόμων του ΤΥΠΕΤ. Όπως τα περισσότερα έργα, προβλεπόταν και στο περσινό Τεχνικό Πρόγραμμα, θα είχε δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί στις αρχές του 2020, ολοκληρωθεί εντός 8 μηνών και αποπληρωθεί εντός του 2020». Τώρα οι ίδιες ακριβώς προβλέψεις αναφέρονται και στο πρόγραμμα του 2021.
2) Η προμήθεια εξοπλισμού για την αντικατάσταση έως 3.259 τεμαχίων φωτιστικών σωμάτων και η προμήθεια εξοπλισμού για την διαχείριση του συστήματος φωτισμού του δημοσίου χώρου του Δήμου Βριλησσίων συνολικής δαπάνης ποσού 1.598.366 ευρώ. Πρόκειται για πρόγραμμα αντικατάστασης των σημερινών λαμπτήρων με νέους, τύπου led, με παράλληλη εγκατάσταση συστήματος γεωγραφικών δεδομένων που θα παρακολουθεί τη λειτουργία τους. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την προμήθεια και την εγκατάσταση του συστήματος με στόχο την κατά 60% χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με την σημερινή και θα αποπληρώνεται για τα επόμενα 5 χρόνια από την παρακράτηση της εξοικονόμησης που θα επιτυγχάνει μέσω των δημοτικών τελών.
3) Η προμήθεια και εγκατάσταση 16.000 ηλεκτρονικών υδρομετρητών που θα αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες και εξοπλισμού για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου, διαχείρισης, ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης των διαρροών του δικτύου ύδρευσης του Δήμου.
4) Η προμήθεια εξοπλισμού για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών του Δήμου Βριλησσίων (και των παιδικών χαρών που λειτουργούν στον αύλειο χώρο των δημόσιων νηπιαγωγείων του Δήμου) και την προσαρμογή τους στις διατάξεις περί ασφαλείας της κείμενης νομοθεσίας.
Τρεις επισημάνσεις
Πρώτη: Στο Τεχνικό Πρόγραμμα εμφανίζονται 18 έργα, 5 εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί χωρίς ακόμη να έχουν τακτοποιηθεί εξ ολοκλήρου, (επισκευή ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων δημοτικών κτηρίων – λήγει τέλος του χρόνου, Υδατόπυργος, Ανάπλαση οδού Λυκαβηττού, Συντήρηση κοινόχρηστων χώρων, Συντήρηση σχολικών κτηρίων), 7 είναι συνεχιζόμενα έργα, για 3 άλλα έργα προτείνεται η κατάργησή τους και η ένταξή τους σε ευνοϊκότερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, (Παιδικές χαρές, αντλιοστάσια και σύνδεση δημοτικών κτηρίων με το φυσικό αέριο), ένα νέο έργο έχει προϋπολογισμό 15.000 ευρώ και αφορά τα «Σημεία ανακύκλωσης στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου και μόνο 2 άλλα έργα εμφανίζονται ως νέα και αφορούν σε έργα των οποίων η σύμβαση έληξε και ανανεώνονται (επιδιόρθωση οδοστρώματος, εργασίες διαγραμμίσεων, σήμανση ποδηλατοδρόμων και συντήρηση του οδοστρώματος οδών του βασικού οδικού δικτύου). Συμπέρασμα: Τα 17 από τα 18 έργα του Τεχνικού Προγράμματος εμφανίζονται και σε προηγούμενα προγράμματα, με συνέπεια, το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα να διαφοροποιείται ελάχιστα από το περσινό.
Δεύτερη: Η συμμετοχή του Δήμου Βριλησσίων στο Τεχνικό Πρόγραμμα περιορίζεται στα 525.800 ευρώ, επί συνόλου που υπερβαίνει τα 14εκ. 300.000 ευρώ προορίζονται για την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου, 80.000 ευρώ για τη συντήρηση σχολικών κτηρίων, 60.000 ευρώ για την επισκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων δημοτικών Κτηρίων (έργο του 2020), 20.000 ευρώ για έργα αποχέτευσης, 24.800 ευρώ για τη συντήρηση των δημοτικών γεωτρήσεων, 15.000 ευρώ για επιδιορθώσεις δρόμων και 10.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις. 270.000 ευρώ αφορούν το συνεχιζόμενο περσινό έργο «επισκευή και ανακατασκευή πεζοδρομίων». Συμπέρασμα: Ο Δήμος το 2021 περιορίζει τις δαπάνες του και όταν μιλάμε για έργα στα Βριλήσσια, αναφερόμαστε κυρίως σε έργα της Περιφέρειας ή του Υπουργείου Εσωτερικών. 15.914.300 ευρώ για έργα από χρηματοδοτήσεις έχει εγγράψει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για το 2021 (σε διαφορετικά στάδια «ωρίμανσης»), τα μισά από αυτά, (7.800.000 ευρώ), αφορούν προγραμματιζόμενο έργο αποχέτευσης ομβρίων στην περιοχή του πατήματος Βριλησσίων.
Τρίτη επισήμανση: Ανατρέχοντας στον περσινό προϋπολογισμό, θα δούμε ότι στον κωδικό ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΙΣ στον οποίο απεικονίζονται οι περσινές χρηματοδοτήσεις για έργα, είχαν εγγραφεί 11.060.713 ευρώ. Από αυτά, στις 31/12/2020 εκτιμάται ότι θα έχουν απορροφηθεί 502.703 ευρώ. Ποσοστό απορρόφησης χρηματοδοτήσεων 4,54% !> Αντιστοίχως, ανατρέχοντας στον αντίστοιχο κωδικό των επενδύσεων, θα διαπιστώσουμε ότι το ποσοστό υλοποίησης των έργων είναι της τάξης του 14,95%. Συμπέρασμα: Tο συντριπτικά μεγαλύτερο των χρηματοδοτούμενων έργων δεν θα υλοποιηθεί και θα μεταφέρεται από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό, όπως π.χ. η κατασκευή της πεζογέφυρας της Λ. Αναπαύσεως ή η ανάπλαση της οδού Σπάρτης.
Είναι θετικό που η διοίκηση του Δήμου επιδιώκει να εντάσσει αναγκαία έργα και προμήθειες σε χρηματοδοτικά προγράμματα, το πρόβλημα όμως είναι ότι συνήθως αυτά δεν υλοποιούνται. Διότι, τι σημαίνει «προγραμματική σύμβαση»; Το ξεκίνημα μιας διαδικασίας, που περιλαμβάνει διάφορα στάδια, καθόλου εγγυημένα. Επομένως, σε κάποιο βαθμό, δεν μπορούμε να μιλάμε για Τεχνικό Πρόγραμμα αλλά για προθέσεις, αφού τα περισσότερα έργα από αυτά που ψηφίζονται, εν γνώσει όλων, δεν θα γίνουν. Μόνον τα έργα που χρηματοδοτούνται από πόρους του ίδιου του Δήμου μπορούν με ασφάλεια να υλοποιηθούν.
Ζούμε σε εποχές μεγάλης αβεβαιότητας. Με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς την αυτοδιοίκηση να μειώνονται. Και οι προθέσεις όμως κρίνονται. Ενδεικτικά, δεν θα φτιάξουμε ούτε το 2021 ένα δεύτερο βοηθητικό γυμναστήριο που τόσο έχει ανάγκη η νεολαία του προαστίου, ούτε θα δούμε παρεμβάσεις στον αθλητικό χώρο της Μητροπούλου, παρόλο που όλες οι δημοτικές παρατάξεις, της διοικούσας συμπεριλαμβανομένης, θα το ήθελαν. Διότι οι ίδιοι πόροι είναι περιορισμένοι. Και η δημοτική αρχή έχει τις δικές της προτεραιότητες»
Δείτε επίσης: Τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο από το 1ο Δημοτικό Σχολείο