Την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) για κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας την Παρασκευή 21 Μαρτίου με αιτήματα τη μονιμοποίηση των εργαζομένων ΕΣΠΑ που εργάζονται στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ., ΚΔΑΠ..-ΜΕΑ, Κέντρα Κοινότητος κ.α.) και την διασφάλιση της χρηματοδότησης για την συνέχιση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών στηρίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων.
Σε σχετική ανακοίνωση, η δημοτική παράταξη επισημαίνει:
«Την Παρασκευή 21 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση απεργούν, θέτοντας στο επίκεντρο του αγώνα τους την ομηρία που βιώνουν οι απασχολούμενοι με διάφορες μορφές προσωρινής απασχόλησης, στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και όχι μόνο.
Η παραπάνω σκληρή πραγματικότητα άλλωστε αποτυπώνεται περίτρανα και στο Δήμο Βριλησσίων, καθώς το 55% των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι.
Την παραπάνω πολιτική της ομηρίας υλοποιεί απαρέγκλιτα και η τοπική διοίκηση Πισιμίση, στηριζόμενη από τη ΝΔ, η οποία επέλεξε να στείλει στην ανεργία 32 εργαζόμενους στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς των Βριλησσίων και στο ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ Κρίκος, με διάφορες ειδικότητες (ειδικοί παιδαγωγοί, παιδαγωγοί, καθαριστές, μάγειρες κλπ) ασκώντας έφεση κατά δικαστικής απόφασης, η οποία αναγνωρίζει ότι οι αλλεπάλληλες διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τις οποίες προσφέρουν την εργασία τους, συνιστούν μια ενίαια σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.
Τα «φιλικά» χτυπήματα στην πλάτη και η προσπάθεια ωραιοποίησης της διοίκησης, δεν κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους.
Η μαζική συμμετοχή τους στις στάσεις εργασίας που προκήρυξαν και η πρωτόγνωρη, για τα δεδομένα της πόλης μας, κινητοποίησή τους, ο τρόπος που οι κάτοικοι της πόλης αγκάλιασαν τον αγώνα τους, δείχνουν τον δρόμο που έχουν επιλέξει, ποιον θέτουν στο κάδρο των ευθυνών, ποιος είναι απέναντί τους, ποιος συμπαραστέκεται στον αγώνα τους.
Ας αναρωτηθεί καθένας και καθεμιά αν απολυθεί το 55% των εργαζομένων πως θα λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί, οι τεχνικές υπηρεσίες, οι οικονομικές υπηρεσίες, ο αθλητισμός, η καθαριότητα, το πράσινο κοκ».
Ερώτηση του Βασίλη Αρχιμανδρίτη για τον «Προγραμματισμό Προσλήψεων 2026-2029» στη συνεδρίαση Λογοδοσίας
Ερώτηση σχετική με τον προγραμματισμό προσλήψεων 2026-2029 στον Δήμο Βριλησσίων αναμένεται να καταθέσει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων Βασίλης Αρχιμανδρίτης στην (2η για το 2025) συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 26 Μαρτίου.
Αναλυτικά, η ερώτηση του Β. Αρχιμανδρίτη αναφέρει:
Α. Για την κάλυψη των εκτιμώμενων αναγκών σε προσωπικό του Δήμου Βριλησσίων, σύμφωνα με το τετραετές σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού προσωπικού για τα έτη 2026-2029 (Σχέδιο Πολυετούς Προγραμματισμού Προσλήψεων), λαμβάνοντας υπόψιν την, υπ’ αριθμ. 5133/18-03-2 025, βεβαίωση ύπαρξης πίστωσης από την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ζητείται για επόμενα 4 έτη, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει την πρόσληψη ενός ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ/ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ για το έτος 2026, ενός ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ και ενός ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ για το έτος 2027, ενός ΔΕ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ και ενός ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΟΥ/ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ για το έτος 2028, ενός ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΟΥ/ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και ενός ΥΕ ΦΥΛΑΚΩΝ για το έτος 2029, ήτοι τη πρόσληψη μόλις 7 υπαλλήλων με μόνιμη σχέσης εργασίας, πλήρους απασχόλησης, για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, όλων των υπηρεσιών του Δήμου Βριλησσίων.
Β. Λαμβάνοντας υπόψιν:
- ότι, ενώ οι Δήμοι αποστέλλουν στο υπουργείο τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων σύμφωνα με τις αποχωρήσεις, τις περισσότερες φορές δεν πραγματοποιούνται προκηρύξεις διαγωνισμών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες τους.
- Ότι, μετά την πολυετή απαγόρευση προσλήψεων, την περιορισμένη αναλογία προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις 5:1, 3:1, ακόμα και η θεσμοθετημένη αναλογία που ισχύει σήμερα του 1:1 (μία πρόσληψη για μία αποχώρηση), δεν εφαρμόζεται.
- Ότι, ο Δήμος Βριλησσίων, όπως και οι Δήμοι όλης της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τη διαρκώς αυξανόμενη υποστελέχωση των υπηρεσιών του. Η έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες των δήμων όχι μόνο έχει αρνητικά αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά οδηγεί και στην εντατικοποίηση της εργασίας του εναπομείναντος προσωπικού, που αποτελεί έναν από τους λόγους της αύξησης εργατικών δυστυχημάτων – ατυχημάτων στον κλάδο. Εξαιτίας της γίνεται από τις διοικήσεις των Δήμων εκτεταμένη χρήση, έως και κατάχρηση της νομοθετικής διάταξης περί «παράλληλων καθηκόντων» που αναθέτουν στους εργαζόμενους.
- Ότι, οι συνολικά απασχολούμενοι εργαζόμενοι στο Δήμο Βριλησσίων είναι 394. Το 55% αυτών (211) είναι συμβασιούχοι, οι οποίοι όμως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
- Ότι, η διοίκηση του Δήμου έχει ήδη ασκήσει ή προτίθεται να ασκήσει εφέσεις κατά δικαστικών αποφάσεων που αναγνωρίζουν ότι οι εργασιακές σχέσεις δεκάδων συμβασιούχων εργαζομένων είναι αυτές του αορίστου χρόνου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι με την αποχώρησή τους, αφενός οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία, αφετέρου θα αποψιλωθού έτι περισσότερο οι υπηρεσίες του Δήμου, άρα δεν θα εξυπηρετούνται και οι λαϊκές ανάγκες.
- Ότι, ακόμα και οι κενές οργανικές θέσεις στο Δήμο Βριλησσίων, είναι μόλις 20, αριθμός έτσι και αλλιώς εξαιρετικά πίσω από τις υπάρχουσες ανάγκες.
- Ότι, οι ανάγκες του Δήμου στην καθαριότητα, στο Πράσινο με εξειδικευμένο προσωπίκο, με σχολικούς φύλακες, με πρόσληψη προσωπικού στην τεχνική υπηρεσία και σε άλλες διοικητικές υπηρεσίες, στους παιδικούς σταθμούς κλπ είναι όλο και αυξανόμενες.
- Ότι, στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, νοούνται ως αποχωρήσεις μόνο οι συνταξιοδοτήσεις με το ανώτατο όριο ηλικίας των 67 ετών και δεν λογαριάζονται ως αποχωρήσεις οι συνταξιοδοτήσεις με άλλες συνταξιοδοτικές διατάξεις με μικρότερο όριο ηλικίας. Όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των ΒΑΕ και συνταξιοδοτούνται στα 58 ή στα 60 ή οι εργαζόμενοι που συμπληρώνουν 40 έτη εργασίας και κλείνουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.
Γ. Με τη γενικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όπου το μόνιμο προσωπικό των δήμων μειώνεται ραγδαία χωρίς να αναπληρώνεται ενώ αντίθετα επιλέγονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας δημιουργώντας καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας για τους περισσότερους πλέον εργαζόμενους των δήμων, ερωτάται η διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων:
– Η πρόσληψη μόλις 7 εργαζομένων ως μόνιμο προσωπικό, πλήρους απασχόλησης, καλύπτει τις υπάρχουσες, πόσο μάλλον μελοντικές, ανάγκες του Δήμου Βριλησσίων;
– Έχει συναντηθεί η διοίκηση του Δήμου με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματα τους;
– Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραγική έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμου, ώστε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, προκειμένου οι υπηρεσίες να είναι ικανές να υπηρετούν τόσο τις αρμοδιότητές τους, όσο τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα;
– Θα διεκδικήσει ο Δήμος από το κράτος, συλλογικά μαζί με άλλους δήμους, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με κρατική χρηματοδότηση;
– Θα ζητήσει την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων του δήμου μέσω ΑΣΕΠ, μοριοδότηση όλων όσων εργάστηκαν στο Δήμο (μέσω ΟΑΕΔ κλπ.) και απέκτησαν εμπειρία;
– Θα απαιτήσει την απόδοση όλων των κονδυλίων που παράνομα παρακρατεί η κεντρική διοίκηση από τους Δήμους;»